Zkuste umění čínských mnichů a ovládněte oblohu s drakem

Petr Pohůdka

5.10.2023 • 3 min čtení

Ještě není pozdě. Podzim je v plném proudu a pokud hledáte osvědčenou zábavu pro celou rodinu, sázka na tradici je jasná. Najděte si nějaké větrné prostranství a vypusťte draka. Od starověké Číny jsme se posunuli k modernějším drakům, pokud ale nechcete spoléhat na jejich nákup, zábavu si užijete i při výrobě vlastního modelu. Pojďte využít chvilky na čerstvém vzduchu, než začne zima. 

Pouštění draků má dlouhou historii. Jen těžko dnes zjistíme, kdy a kde přesně vzlétl do vzduchu ten úplně první drak, ale s největší pravděpodobností to bylo na území starověké Číny. Tamní mniši již před několika tisícovkami let vyráběli z hedvábí a hůlek první objekty, které se dokázaly ve vzduchu udržet jen za pomoci aerodynamických sil.

Z Číny se pouštění draků rozšířilo do dalších zemí v Asii. V Evropě se draci objevili mnohem později, nejspíš až během 15. století. Draci v asijských kulturách často získali duchovní či náboženský rozměr. Pomáhali také s odháněním dravců z polí nebo ve vojenství. Dnes pouštění draka představuje především zábavu.

Ukázat draky

Proč pouštíme draka na podzim?

V Česku je pouštění draka neodmyslitelně spjato s podzimem. Přitom příznivějších větrů i hezčího počasí se obvykle dočkáme na jaře. Příčiny musíme hledat opět v historii – děti mívaly na venkově více volného času na podzim. Během jara musely častěji vypomáhat na poli. Po sklizni navíc nikomu nevadilo, že po poli běhají. Na jarní, čerstvě oseté ploše by jim to jen tak neprošlo.

I dnes, když většina zmiňovaných důvodů pominula, se draci pouštějí hlavně během podzimních měsíců. Jakkoliv se tradice mají dodržovat, v tomto případě se nebojte vyrazit také na jaře. Alespoň draka využijete častěji.

Klasika na jednu šňůru i verze pro kitesurfing

Není drak jako drak. Většina z nás si pod tímto pojmem představí klasický předmět ve tvaru čtyřúhelníku na jedné dlouhé šňůře. Základ konstrukce tvoří zkřížené proutky, které jsou potažené papírem nebo plátnem. Na spodní části pak bývá připevněn ocas s fáborky.

Draci ale mohou mít i zcela jinou podobu. Hodně zábavy si užijete například s akrobatickými draky, které připomínají malé rogalo. Tyto modely se již ovládají pomocí většího množství šňůr, typicky dvou až čtyř. Do kategorie draků spadají i tažní draci ve tvaru paraglidového křídla. Podobný drak najde využití například při jízdě na snowboardu (snowkiting) či surfařském prkně (kitesurfing).

Vlastní výroba i „konfekce“

V minulosti předcházela pouštění draka jeho výroba. I dnes si řada lidí vytváří draka přesně podle svého vkusu, nejde o nic složitého. Potřebujete pouze:

  • dvě tenké dřevěné laťky (s délkou v poměru 3:2, například 60 a 40 cm),
  • materiál na potažení draka – papír, igelit apod.,
  • krepový papír či mašličky a provázek na vyzdobení ocasu,
  • silnější provázek, popřípadě silikonové lanko (zhruba 20 m),
  • tužku, nůžky, lepidlo a barvy.

Postup

  1. Z dřevěných latěk nejprve vytvořte kostru. Položte je přes sebe, na kratší vyznačte polovinu, u delší dvě třetiny. V tomto bodu laťky spojte provázkem.
  2. Na krajích latěk udělejte zářezy, do kterých půjde zachytit provázek. Následně provázek natáhněte po celém obvodu konstrukce.
  3. Připravenou konstrukci položte na papír či jiný materiál pro potažení a obkreslete ji. Na všech stranách přidejte přesah cca 2–3 cm a obrys vystřihněte.
  4. Namalujte drakovi obličej.
  5. Ohněte přesah a papír přilepte na konstrukci.
  6. Na zhruba dvoumetrový provázek přivažte mašličky a vytvořte ocas. Poté ho připevněte ke spodní špičce draka.
  7. Na delší laťku ze zadní strany navažte ovládací lanko.

 

Nemáte čas draka vyrábět nebo nevěříte, že by se vám podařilo sestavit letuschopný model? Pořiďte si hotového draka připraveného rovnou k použití a vyrazte s rodinou ven, než přijde zima!

Ukázat draky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování