Indiana Jones míří znovu do kin. Jak by zvládl moderní pětiboj?

Tereza Houšková

26.6.2023 • 4 min čtení ▸ 10 min videa

Koncem června se všichni milovníci akčního archeologa s bičem mají na co těšit! Bude se promítat premiéra pátého dílu – Indiana Jones a nástroj osudu. 

Ve čtvrtek 29. června bude mít u nás premiéru pátý díl Indyho. A kdo jiný by se mohl zhostit hlavní role než samotný patron pentalogie Harrison Ford? Americký herec i ve svých 80 letech srší energií, kterou by mu mohl závidět i lecjaký teenager.

Při této příležitosti jsme se rozhodli nostalgicky projet nejlepší scénky ze čtyř starších dílů a napadla nás vtipná myšlenka. Indiana Jones, jak všichni tuší, je každým coulem sportovec

I když se to na první pohled nemusí zdát, jeho výkony v mnohých scénách dosahují až olympijské úrovně. :D Na technice běhu by asi mohl trochu zapracovat, ale ne každý je dokonalý… Jako jeho fanoušci mu to odpouštíme. 

Položili jsme si tedy otázku, jak by si asi Indiana Jones poradil s moderním pětibojem?

Střelba

Střelba by pro Jonese nebyla žádný problém. Sází na velmi uvolněnou techniku, která nese své ovoce. Lehce rozkročené nohy, přirozený postoj a ta muška. Ve scéně z Dobyvatelů ztracené archy vytáhne v klídku pistoli a trefí protivníka s mečem přímo do hrudi. Ve výrazu by mu žádný přihlížející nevyčetl nervozitu, ba naopak. Mimikou působí až znuděně (čas ve videu 1:58). 

Šerm

U šermu nám to je líto, ale troufáme si tvrdit, že by to nebyla jedna z předních disciplín, co se týče dovedností. Lehké základy Indy určitě ovládá, jak můžeme vidět v Indiana Jonesovi a chrámu zkázy, kdy bojuje proti dvěma nepřátelům (čas ve videu 0:30). 

Přesto by jeho styl potřeboval trochu dopilovat. Kdyby se ale dostal pod ruku šikovnému trenérovi, to by byla hned jiná pohádka. 

Každý má vlohy pro něco jiného, někomu to jde s kordem a někdo se zas narodil s bičem v ruce. Ne vždy má cenu rozvíjet nadání, které v nás není. Je lepší rozvíjet to, co v nás dříme a vypilovat to až na vrchol.

Jízda na koni

Ačkoliv se z úryvku ze třetího dílu, kdy po něm střílí nacističtí vojáci, nedá vyčíst, jestli by Indy zvládl i parkurové skákání, samotné ukočírování koně zvládá na jedničku (čas ve videu 0:27). Na základě toho se dá předpokládat, že přeskočení pár překážek by mu nečinilo větší problém

Velkým benefitem je pro něj v této disciplíně i charisma. Takřka ve vteřině si získá koňskou přízeň, což je pro manipulaci s koňmi stěžejní. Parťáci si vždycky musí navzájem věřit a je jedno, jestli se jedná o lidské vztahy, zvířecí nebo lidsko-zvířecí.

Plavání 

Ani tady by si podle našich odhadů Jones příliš bodů nepřipsal. Vzhledem k jeho nedopilované technice se dá předpokládat i zaostalejší plavecký styl. Možná by se nejlepší čas snažil urvat na sílu, ale to v plaveckém světě není tak jednoduché. 

Musíte perfektně ovládat styl a mít i prvotřídní fyzičku, jinak není možné soupeřit o horní příčky. Takhle by laicky řečeno přepálil začátek a nezbyla by mu síla do zbývajících metrů plavání.

Když jde ale o to, zachránit si život, na styl se nehledí. Indana zvládne i rozbouřené vlny.

Běh

A to nejlepší na závěr! Běh je pro člověka jeden z nejpřirozenějších pohybů. Je to sportovní aktivita, kterou můžete dělat kdekoliv a nestojí vás hromadu peněz. I tak se ale lidé dost radikálně dělí na ty, kteří ho milují i nesnáší. 

V případě Indiana Jonese se to velmi těžko soudí. V průběhu všech čtyřech dílů ho nikdy nevidíme, že by si nazul boty a proběhl se přírodou jen tak pro radost. To opravdu ne. Většinou mu hrozí smrtelné nebezpečí, proto utíká (čas ve videu 0:40).

Avšak z perspektivy moderního pětiboje nás nemusí vůbec zajímat, jestli běhá rád, nebo nerad. Určitě by v běhání exceloval! Jen by stačilo, aby se napřímil, srovnal ruce a trochu ladněji došlapoval. Posuďte sami, jak se vám zdá jeho technika běhu, když v prvním díle prchá před pralesními domorodci. Jinak s rychlostí nemá sebemenší problém, té má na rozdávání.

Shrneme-li všechny disciplíny a zprůměrujeme, tak za nás by Indy nebyl vůbec marný pětibojař. Rezervy tam samozřejmě ještě jsou, ale tím líp. Aspoň je co pilovat a třeba nás v pátém díle překvapí. I když věk nejspíš ani on nezastaví.

Zdroje: Lucas Films, Paramount Pictures, Falcon.

Líbil se článek?

Tereza Houšková

Mladá síla marketingového týmu Sportisima, bývalá pozemkářka a pořádná sporťačka, milovnice ručních prací