Jak vybrat chrániče na skateboard

Redakce Sportisimo

29.3.2023 • 5 min čtení

Jízda na skateboardu dovede dodat pořádný adrenalin. Abyste se během ní i provádění všemožných kousků a triků cítili bezpečně, potřebujete kromě správných dovedností také chrániče.

Základem je helma, kterou byste měli mít na hlavě pokaždé, když na skateboard stoupnete. Také je třeba chránit své dlaně, kolena a lokty.

Pojďme společně vybrat chrániče na skateboard, které vám přinesou bezpečí i pohodlí. Využít je ale můžete i na pennyboardech, longboardech a waveboardech

Shrnutí

  • Helma - helmu s větracími otvory volte pro delší pohodové vyjížďky. Děláte neustále různé triky a učíte se nové věci? Pořiďte si helmu bez otvorů, která je odolnější. Jestli jezdíte hodně rampy, volte konstrukci Hard-shell. Podívejte se také na výstelku. Pokud je vyjímatelná, můžete ji snadno vyprat při znečištění. Velikost vyberete lehce i z domu podle obvodu hlavy, při zkoušení v prodejně se v helmě zkuste i pohybovat. Normám odpovídají veškeré cyklo helmy, primárně se na skateboard berou takzvané kokosky, tedy mohutnější helmy s menšími otvory.
  • Chrániče na zápěstí - dlaně tlumí většinu pádů, takže dochází často k jejich odření. Tomu zamezíte chrániči na zápěstí se spodní plastovou ochrannou částí. Pokud chcete jistit svá zápěstí před pohmožděním, vyberte chrániče, které mají plastovou část na spodní i horní straně dlaně. Prsty v nich většinou zůstávají pohyblivé, chrániče vás tedy nebudou nijak omezovat.
  • Chrániče na kolena a lokty - anatomické tvarování plastové části chrániče je důležité pro pohodlí během jízdy. Vnější vrstva je tvořena z pěnové výstelky o různé šířce. Silnější vrstva výstelky lépe tlumí dopady, ale nechává v chrániči méně prostoru pro pohyb. Slabší vrstva umožní kloubům více pohybu, ale hůře tlumí dopad.
  • Velikost chráničů - velikost chráničů je stejná jako velikost vašeho oblečení. U chráničů pro děti se velikost značí věkem dítěte, případně lze pro děti do 7 let využít chrániče XXS, od od 7 do 10 let XS a pro starší děti velikosti S.

Ukázat chraniče na skateboard

Helma

Nasazení helmy před nastoupením na prkno by pro vás mělo být naprostou samozřejmostí. Hlavu je potřeba chránit nejvíce, protože její poranění bývají ta nezávažnější. Dnes už můžete vybírat z více typů a každý určitě najde tu, která pro něj bude pohodlná.

Typ helmy

Přilba může mít otvory na odvětrávání, nebo být celistvá bez otvorů. Pokud hledáte helmu na klidné delší projížďky, oceníte určitě tu s odvětráváním. Hlava se vám nebude tak potit a vy v ní pohodlně vydržíte po celou vyjížďku.

Na skateboardu děláte často triky, učíte se novým kouskům a každou chvíli jste na zemi? Pak sáhněte po helmě bez otvorů. Díky tomu, že je pevně uzavřená, je lépe pokrytá větší plocha, vaše hlava tak bude v pořádném bezpečí. Co se týče odolnosti jsou ale normované helmy s otvory i bez srovnatelné.  

Konstrukce

Vhodná konstrukce helmy na skateboard je dvouvrstvá s označením In-Mold nebo Hard-shell. Obě jsou složené ze dvou vrstev, kdy ta vnější zajišťuje odolnost proti prasknutí a ta vnější tlumení nárazu. Hard-shell pak má tu vnější vrstvu ještě odolnější, takže je vhodná třeba pro jízdu na rampách, kde hrozí pád z vysoké výšky.

Výstelka

Výstelka je ta část, která dělá helmu příjemnější pro naši hlavu. Díky ní je uvnitř pěkně pohodlná a měkká. Výstelka je k helmě buď pevně připevněna, nebo je vyjímatelná. Vzhledem k tomu, že je fajn výstelku po propocení nebo jiném znečištění občas vyprat, doporučujeme tu vyjímatelnou. V opačném případě je fajn nosit pod helmu třeba šátek, který pot zachytí.

Velikost helmy

Správná velikost je důležitá pro to, aby helma mohla správně plnit svůj účel. Pokud kupujete přilbu přes eshop, změřte si doma obvod hlavy krejčovským metrem. Ten veďte v nejširší části hlavy uprostřed čela a nad ušima. Naměřená hodnota by pak měla být ideálně zhruba uprostřed rozpětí velikosti uvedené od výrobce, abyste ji mohli donastavit v obou směrech.

Kupujete helmu v prodejně? Pak si dejte načas, pohodlně ji utáhněte a zkuste se v ní i chvíli pohybovat. Na hlavě by vám měla pevně sedět, ale neměla by vás nikde výrazně tlačit.

Chrániče na zápěstí

Většinu pádů instinktivně tlumíme dlaněmi, což pak bez chráničů končí jejich odřením nebo zraněním zápěstí. Prsty ve většině chráničů zůstávají volné, pokud je tedy potřebujete třeba pro chycení se prkna, nebudou vám chrániče nijak překážet.

Vyrábí se dva typy podle toho, kde je umístěna plastová ochranná část:

  • Vždy je umístěna na spodní části a chrání tak dlaň před odřením.
  • U některých chráničů je umístěna na horní i spodní části. V takovém chrániči je potřeba počítat s větším pocením dlaně. Na druhou stranu ale pak chrání před poraněním i vaše zápěstí.

Chrániče na zápěstí si můžete koupit samostatně. Případně rovnou jako sadu i s chrániči na lokty a kolena.

Chrániče na kolena a lokty

Pády mohou nehezky odnést také kolena a lokty a jejich poranění může být i dlouhodobé. Ochrana tedy není pouze před odřením, ale také před vážnějším zraněním kloubu samotného.

Chrániče na kolena a lokty mají z přední části také plastovou ochrannou část, která zamezí kontaktu kloubu s povrchem. Chrání je tedy jak před odřením, tak před horším poraněním třeba při dopadu na hranu obrubníku či rampy. Aby byly chrániče pro klouby pohodlné a moc vás neomezovaly v jízdě, vybírejte ty s anatomickým tvarováním.

Protože dopady bývají tvrdé, umí je chrániče tlumit. K tomu slouží pěnové polstrování ve vnitřní části. Díky němu je chránič příjemnější i během jízdy, kdy není kloub v kontaktu s tvrdou vnější slupkou. Každý si však musí sám najít, jaká vrstva pěnového polstrování mu bude vyhovovat:

  • Slabá vrstva nechá v chráničí více prostoru pro ohnutí kolene, ale bude mít nižší tlumící schopnost.
  • Silná vrstva umožní menší rozsah pohybu, ale zase dovede lépe tlumit pády.

Pěnové polstrování by ideálně mělo být z prodyšného materiálu a potažené síťovinou. Díky tomu bude moci pěna volně dýchat a chránič vám déle vydrží v příjemném stavu.

Velikost chráničů

Velikost chráničů vybírejte stejnou, v jaké si kupujete oblečení. Na tělo je pak připevníte a utáhnete pomocí pásků tak, jak potřebujete a zamezíte jejich pohybu.

Chrániče pro děti většinou nesou označení věkové kategorie, pro kterou jsou vytvořené. Pokud to výrobce neuvádí, můžete se řídit touto tabulkou a opět vybírat na základě velikosti běžně nošeného oblečení.

Věk dítěte

Velikost chráničů

3 až 7 let

XXS

7 až 10 let XS
Od 10 let S

Ukázat chraniče na skateboard

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků