Jak vybrat longboard

Redakce Sportisimo

29.3.2023 • 9 min čtení

Z longboardů se stal oblíbený dopravní prostředek na přesuny ve městě a dá se s ním zvládnout i spousta cool disciplín jako je třeba slidování, downhill a freeride. Každý styl jízdy si však žádá jiné prkno. Proto byste svůj příští longboard neměli vybírat stylem líbí/nelíbí, ale věnovat tomu adekvátní čas. 

Abyste si jízdu mohli užívat a také se v ní zlepšovat, potřebujete to pravé prkno. Pojďme se společně podívat na to, podle čeho si ho vybrat správný longboard. Pokud máte ale zálusk na jiné podobné sportovní náčiní, připravili jsme pro vás také článek o klasických skateboardech, pennyboardech a waveboardech. A k tomu všemu se hodí také pořádné chrániče.

Shrnutí

  • Tvar desky - typ pintail je ve tvaru kapky a jde o naprostou klasiku. Pro přemisťování se po městě ideální volba a je vhodný i pro začátečníky. Cruiser je podobný skateboardu a můžete s ním dělat i skateboardové triky. Hybridní longboardy mají díky vykrojené desce a přimontování koleček ze shora lepší stabilitu. Hodí se pro downhill, freeride, carving i triky. Pokud se chcete rychle prohánět z kopců, volte Drop-Thru nebo Double Drop.
  • Velikost a tvar koleček - čím jsou kolečka větší, tím rychleji pojedou. Menší kolečka mají zase lepší zrychlení a díky tomu, že jste s nimi níže u země, máte vyšší stabilitu. Kolečka s hranami vás skvěle podrží v zatáčkách, protože přilnou k povrchu. Kolečka s kulatou hranou jsou oproti tomu ideální pro slidování, protože vás do smyku snadno pustí.
  • Tvrdost koleček - měkká kolečka mají dobrou přilnavost, dobře tlumí otřesy a jsou tichá. Nemůžete od nich ale čekat super rychlou jízdu. Rychlost vám nabídnou kolečka tvrdá, která jsou ale méně pohodlná a hůře přilnou k povrchu.
  • Umístění středu koleček - center-set kolečka vás pustí do smyku bez ztráty rychlosti. Side-set kolečka se nejlépe ovládají a mají dobrou přilnavost. Nejčastěji se však setkáte s off-set kolečky, která jsou univerzální.
  • Délka desky - čím je deska delší, tím vyšší na ní budete mít stabilitu a můžete jet rychleji. Kratší desky vám zase dovolí dělat triky a lépe se vám budou přenášet.
  • Trucky - reverse kingpin trucky zaručují dobrou točivost a stabilitu, což potřebujete pro downhill, freeride či carving. Vertical kingpin trucky jsou podobné klasickým skateboardovým a užijete je na jízdu po městě, triky a sjíždění mírných kopců.
  • Bushingy - bushingy jsou součástí trucků a mají vliv na ovladatelnost prkna. Čím jsou měkčí, tím lépe se vám s prknem bude zatáčet, ale budete mít horší stabilitu. Tvrdé bushingy přináší stabilitu, ale bude vás stát větší úsilí s nimi zatočit.
  • Ložiska - norma ABEC ložiska dělí podle přesnosti jejich výroby. Doporučujeme začínat minimálně u ABEC5. Z materiálů je rozumná chromová ocel, titan nebo nejkvalitnější z nich, keramika.
  • Materiál desky - kvalitní desky jsou z kanadského javoru a bambusu. Levnější možností jsou laminát či uhlíková vlákna, vlastnostmi se však dřevu rovnat nemohou.
  • Grip - čím je grip hrubší, tím lépe drží nohu na desce. Méně hrubý stačí pro ježdění po městě a triky. Hrubý grip oceníte při downhillu a slidování.

Ukázat longboardy

Tvar desky

Deska patří mezi ty části longboardu, které jen tak nevyměníte, když vám nebude v něčem vyhovovat. Proto je důležité se zamyslet nad tím, jaký tvar desky bude pro váš styl jízdy ten pravý.

Kapka (pintail)

První longboardy byly právě tohoto tvaru. Jde tedy o naprostou klasiku, která skvěle slouží k přesunům po městě z bodu A do bodu B. Není tedy divu, že je tento typ nejoblíbenější dodnes. Pintail se hodí dobře pro pohodovou jízdu, bez bláznivých kousků. Je tedy ideální pro začátečníky, kteří se s prknem v klidu sžijí.

Vyrábí se i verze se zvedlým tailem (zadní část prkna), což pak umožní během jízdy zvednout přední kolečka a překonat různé překážky, jako jsou třeba díry na cestě, kameny či obrubníky. Najdete je pod označením kicktail. Dalším typem pintailu je minicruiser. Jak napovídá název, jde o menší verzi, která je pak skvěle skladná a snadno ji budete během dne i přenášet.

Cruiser

Cruiser longboardy jsou svým tvarem podobné standardním skateboardům, ale jsou delší a širší. Mají tedy vyšší stabilitu a jsou pohodlnější na delší jízdy. Jde s nimi dělat i většina skateboardových triků. Jsou ale těžší, takže je potřeba dobrá technika a síla.

Hybridní longboardy (Top-Mount)

Přední i zadní část desky hybridních longboardů je vykrojená na kolečka, která jsou k ní přimontována ze shora. Kolečka díky tomu mohou být blíže u desky, ta je tak níže k zemi a celý longboard má lepší stabilitu. Nejčastěji se vyrábí z bambusu a laminátu, díky čemuž jsou pružné a lehké. To z nich dělá desky vhodné pro downhill, freeride či carving. Oproti ostatním typům bývají také kratší, proto jsou oblíbené i na triky.

Drop-Thru

Drop-Thru longboardy mají také desku vykrojenou na kolečka jako hybridní longborady. Jsou oproti nim však tužší a nepruží, aby byly ovladatelnější při vyšší rychlosti. Deska bývá uprostřed více prohnutá, takže na ní bude noha pevněji držet.

Double Drop

Deska má vlastnosti jako Drop-Trhu s jednou výraznou vychytávkou navíc. Mají prostředek desky níže než okraje, ke kterým jsou přimontována kolečka. Maximálně snížené těžiště vám zajistí pořádnou stabilitu i ve velké rychlosti. Díky konkávnímu prohnutí se desky pohodlně chytíte při jízdě rukama, až se budete chtít sbalit pro snížení odporu větru. Jestli se chystáte na rychlé sjezdy, s touto deskou si je naplno užijete.

Velikost a tvar koleček

Velikost koleček má moc nad jejich rychlostí a zrychlením. Oproti běžným skateboardům začínají kolečka pro longboard kolem 60 mm, protože čím jsou kolečka větší, tím rychleji pojedou. A u longboardu pomalé svezení nikdo nečeká.

Velikost Rychlost Zrychlení

Vhodné pro

60 až 75 mm Nízká Vysoké

Přesun městem, slide

Od 75 mm Vysoká Nízké Downhill, freeride

Malá kolečka pro longboardy jsou ta do 75 mm. Mají dobré zrychlení, ale ve finále zas tak moc rychle nepojedou. Jsou ideální pro přesuny městem a slidování. Také jste s nimi blíže k zemi, což o něco zvyšuje stabilitu. Velká kolečka od 75 mm budou sice potřebovat více času pro zrychlení, ale dosáhnou vyšší rychlosti. Hodí se pro downhill a freeride.

Hranatá kolečka lépe přilnou k povrchu, takže vás podrží v zatáčkách. Zakulacené hrany vás snadno pustí do smyku, taková kolečka oceníte hlavně pro slidování.

Tvrdost koleček

Rychlost a možnosti slidování závisí také na tvrdosti koleček, kterou výrobci označují na stupnici do 103A. U longboardů můžete začít s tvrdostí už kolem 70A.

Kolečka Označení Rychlost Přilnavost

Vhodné pro

Měkká 70A až 78A Pomalá Vysoká

Město, slidování

Střední 78A až 86A Střední Střední

Freeride, slidování

Tvrdá od 86A Rychlá Nízká Downhill

Měkká kolečka mají dobrou přilnavost, takže vás lépe udrží v kontaktu s povrchem, po kterém jedete. Také lépe tlumí otřesy a jsou tichá, jízda je tak celkově pohodlná. Vyšší přilnavost však přináší i to, že jsou kolečka pomalejší. Pokud vám jde tedy o silný vítr ve vlasech, pořiďte si kolečka tvrdší. Pro slidování mají měkká kolečka své klady i zápory. Hůře se s nimi dostanete do skluzu, ale poté se vám bude na nich lépe kontrolovat.

Tvrdá kolečka nezvládají tak dobře přilnout k povrchu, takže mohou podklouznout. To je velkou výhodou pro slidování, kdy se do smyku dostanete bez většího úsilí. Pokud by však byla tvrdá až příliš, může být slide pro vás nekontrolovatelný. Také mají menší odpor, což znamená, že pojedou rychleji. Méně však tlumí otřesy a vibrace z jízdy a budete s nimi více slyšet.

Umístění středu koleček

Vlastnosti koleček ovlivňuje u longboardu také to, kde je umístěn jejich střed. Podle toho je můžeme rozdělit do tří kategorií.

Center-set kolečka mají střed přímo uprostřed. Snadno s nimi přejdete do smyku, aniž byste ztratili rychlost. Až je na vnitřní straně rychleji sjedete, můžete je jen otočit a budou vám sloužit déle.

Side-set kolečka mají střed u vnitřní hrany. Mají parádní přilnavost a poskytují díky tomu vysokou stabilitu i při velké rychlosti. Také se nejlépe ovládají.

Off-set kolečka se středem mezi jejich prostředkem a vnitřní hranou jsou kolečky univerzálními, takže se s tímto typem setkáte nejčastěji.

Délka desky

Stylu vaší jízdy je třeba přizpůsobit i délku desky. Obecně platí, že čím je deska delší, tím lepší na ní budete mít stabilitu. A s vyšší stabilitou se nemusíte bát ani vysoké rychlosti.

Délka desky

Využití

28" až 38" (71 až 97 cm)

Jízda po městě, triky

38" až 42" (97 až 107 cm)

Jízda po městě, freeride, downhill

Nad 42" (nad 107 cm) Rychlá jízda po městě, freeride, downhill

Kratší desky 28" až 38" nejlépe využijete na jízdu po městě. Zvládnete s nimi dělat i triky, protože ještě nejsou příliš dlouhé a těžké. Snadno se vám také budou přenášet a uskladňovat během celého dne.

Středně dlouhé desky 38" až 42" jsou ideální jako dopravní prostředek do města. Jsou hezky stabilní a ještě se s nimi vytočíte tam, kde potřebujete. Vhodné jsou i pro freeride a downhill.

Dlouhé desky nad 42" jsou pořádně stabilní, takže se na nich můžete městem prohánět hodně rychle. Stejně tak si na nich budete více jisti při downhillu a samozřejmě jsou vhodné i pro freeride.

Trucky

Trucky jsou ta část longboardu, která spojuje desku s kolečky. K desce jsou trucky přimontovány klasicky ke spodní části, nebo ze shora, čímž se sníží těžiště níže k zemi a longboard má lepší stabilitu. Vlastnosti trucků ovlivňují také bushingy, které jsou jejich součástí.

Nejčastěji se setkáte s reverse kingpin trucky. Ty jsou k desce montovány pod úhlem 35° až 50°, který zaručuje lepší točivost a stabilitu. Potřebné jsou tyto trucky hlavně pro downhill, freeride a carving. Vyrábí se také typ vertical kingpin, což jsou trucky podobné skateboardovým, pouze jsou širší. Takové trucky využijete na triky, cruising po městě nebo sjíždění mírných kopců.

Bushingy

Bushingy (označované i jako silentbloky) mají vliv na ovladatelnost celého longboardu a jsou součástí trucků. Čím jsou měkčí, tím lépe se vám s prknem bude zatáčet, ale bude mít horší stabilitu. Tvrdé bushingy naopak zaručí lepší stabilitu, ale bude těžší s nimi zatočit. Pokud si zatím nejste jisti, můžete zvolit středně tvrdé.

Tvrdost

Označení

75A až 90A Měkké
90A až 95A

Středně tvrdé

od 95A Tvrdé

Ložiska

Plynulé a rychlé otáčení koleček zajišťují ložiska, u kterých věnujte pozornost materiálu a přesnosti výroby podle normy ABEC. Ta řadí kolečka na stupnici ABEC1 až ABEC9. Lepší přesnost znamená menší tření ložiska, takže i vyšší rychlost a lepší plynulost. Doporučujeme začínat alespoň u hodnoty ABEC5, aby vás ložiska zbytečně netrápila svou nízkou kvalitou zpracování.

Celkovou kvalitu ložiska zásadně ovlivňuje také použitý materiál. Rozumné kvality bývají ložiska z chromové oceli a titanu, který je i lehký. Chcete si dopřát to nejlepší? Pak sáhněte po ložiskách keramických, která jsou vhodná i pro závodění v downhillu.

Materiál desky

Největších kvality dosahují desky ze dřeva, konkrétně z kanadského javoru nebo bambusu. Deska se pak skládá ze 7 až 11 dýh (vrstev dřeva), které jsou na sebe pevně nalisovány.

  • Kanadský javor je extrémně odolný a flexibilní.
  • Bambus je oblíbený pro svou pevnost a také jde o trendy materiál, protože je obnovitelný. Ikdyž ho odříznete až u země, znovu vyroste.

Setkat se můžete i s deskami z kompozitních materiálů, jako jsou laminát a uhlíková vlákna. Ta se však deskám ze dřeva nemohou rovnat. Doporučujeme je tedy pouze pro rekreační jezdce, kteří do prkna nechtějí moc investovat.

Grip

Grip jistí nohu před uklouznutím z desky. Čím je hrubší, tím pevněji bude noha na desce držet. Je však třeba počítat s tím, že hrubý grip bude pomalu ale jistě ničit vaše boty. Také je s ním obtížnější nohou pohnout, když to zrovna potřebujete. Málo hrubý grip vám stačí pro cruising a triky. Hrubý grip oceníte při downhillu a slidování.

Ukázat longboardy

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků