Jak vybrat penny skateboard

Redakce Sportisimo

28.3.2023 • 7 min čtení

Chcete se městem prohánět na stylovém penny skateboardu? Oproti klasickým skateboardům jde o prkno značně živější a vhodné pro přesouvání se po městě. Kromě toho je atraktivní i vzhledově.

Vybírat můžete z mnoha lákavých barevných provedení. A aby byla vaše jízda co nejpohodovější, je potřeba řešit i délku pennyboardu, kolečka a spoustu dalšího. Zajímavým dopravním prostředkem jsou i waveboardy, zkuste se podívat i na ně. 

Pojďte si společně s námi vybrat takový pennyboard, který vám bude pod nohama skvěle sedět. Vy si pak můžete užívat svou jízdu na maximum a postupně zjišťovat, co všechno na takovém prkénku zvládnete. Než se ale vše naučíte, doporučujeme jezdit s chrániči.

Ukázat penny skateboardy

Shrnutí

  • Délka desky - nejčastěji se setkáte s délkou 22 a 27 palců. Kratší verze je citlivější na ovládání a začátečník s ní může mít potíže. Je ale lehčí a skladnější, což je velká výhoda při častém přenášení. Delší deska je stabilní a má více prostoru pro nohy. Pro začátečníky a vyšší skateboardisty je to správná volba.
  • Materiál a tvar desky - desky pro penny skateboardy se vyrábí z tvrzeného polypropylenu. Díky tomu jsou odolné, flexibilní i lehké. Setkat se můžete i s levnějším plastem, který vás může nechat snadno ve štychu. Pennyboardy mají zvednutou zadní část, takzvaný tail. Ten vám umožní dostat nad zem přední kolečka při překonávání překážek či nerovností na cestě.
  • Tvrdost koleček - měkká kolečka s označením tvrdosti do 80A budou sice pomalejší, ale také pohodlnější. Dobře vyrovnávají nerovnosti a jízda na nich je tichá. Tvrdá kolečka vám dovolí to rozjet rychleji, avšak na úkor pohodlí. Vhodná budou pro dancing nebo slajdování.
  • Velikost koleček - běžná velikost koleček je 59 mm. To vám umožní rychlou jízdu a zároveň si kolečka dobře poradí s hrboly či kamínky.
  • Materiál a tvar koleček - ideálním materiál je polyuretan, díky kterému budou kolečka tichá, dobře přilnou k povrchu a také budou tlumit vzniklé vibrace. Levnější verzí jsou kolečka z PVC. Ta mají nižší tlumení a snadno podklouznou. Kolečka s kulatými hranami půjdou snadněji do smyku, jsou tedy skvělá pro slajdování. Hranatá kolečka vás naopak v zatáčce lépe podrží.
  • Ložiska - jistotou kvalitních ložisek jsou ta z chromové oceli. Dále se můžete řídit označením přesnosti při výrobě na stupnici ABEC, kdy doporučujeme minimálně ložiska s označením ABEC5.
  • Trucky - trucky slouží ke spojení koleček s deskou a neměly by zbytečně navyšovat celkovou váhu prkna. Proto doporučujeme trucky ze slitiny hliníku.
  • Bushingy - bushingy, neboli silentbloky, ovlivňují schopnost zatáčení i stabilitu celého pennyboardu. Měkké bushingy vám dovolí snadno zatočit, ale prkno bude méně stabilní. Stabilitu vám přinesou bushingy tvrdé, se kterými je však potřeba větší množství energie, abyste se dostali do zatáčky.

Délka desky

Desky na pennyboardy se vyrábějí nejčastěji v těchto dvou velikostech:

  • 22 palců (55,9 cm)
  • 27 palců (68,6 cm)

Kratší deska (22 palců) reaguje citlivěji na tlak nohy, pro začátečníka může být těžké ji ovládat a ve vysoké rychlosti by i snadno mohl ztratit rovnováhu. Tu budou mít na kratší desce lepší nižší jezdci. Další výhodou krátkého rozměru je skladnost prkna. Vejde se vám klidně do batohu či do školní skříňky. Menší plocha znamená také nižší hmotnost, která je výhodou při častém přenášení prkna.

Delší deska (27 palců) svou větší plochou poskytuje lepší stabilitu a více prostoru pro nohy. Vhodná je tedy pro začátečníky a pro vyšší skateboardisty, kteří by na krátké desce měli problém udržet rovnováhu. Setkat se někdy můžete také s délkou 32 palců (81,3 cm) s označením cruiser, což je prkno vhodné na překonání delší vzdáleností, nebo 36 palců (91,5 cm) u penny longboardu. Článek o klasických longboardech najdete tady.

Materiál a tvar desky

Desky se vyrábí z tvrzeného polypropylenu, což je vysoce kvalitní, odolný a flexibilní plast. Setkat se s ním můžete i pod označením Hi-impact PP. Tento materiál je také zároveň super lehký. Pennyboard vás tak moc nezatíží, pokud ho zrovna budete potřebovat nést v ruce nebo zastrčit do batohu.

Běžně penny skateboardy z tohoto materiálu unesou jezdce s váhou 100 kilogramů. Setkat se můžete i s pennyboardy z levnějších plastů, které jsou ale nespolehlivé.

Penny skateboardy mají zúžené špičky a jejich zadní část, tail, je zvednutá. Díky tomu můžete při jízdě snadno odlepit přední kolečka od země a překonat překážky či nerovnosti na cestě. Povrch desky není potažen zdrsněným gripem, tak jako je to v případě klasických skateboardů. Má však waflovou strukturu, která dokáže nohu udržet na plastové desce. Působí tedy protiskluzově.

Tvrdost koleček

Tvrdost koleček má vliv na jejich přilnavost k povrchu, rychlost a také odolnost. Setkat se můžete s tvrdostí koleček na škále od 65A od 100A, kdy vyšší číslo značí vyšší tvrdost. Za takový zlatý střed pro pennyboard se považuje tvrdost 83A.

Velikost Rychlost Pohodlí Tlumení
Do 80A Pomalá Vysoké Vysoké
Nad 80A Vysoká Nízké Nízké

Měkká kolečka, do 80A, mají výbornou přilnavost, jsou tichá a pohodlná. Pro jízdu ve městě, na nerovném povrchu jsou tak ideální. Jejich nevýhodou je však rychlejší opotřebení a mohou je poškodit ostré kameny či jiné předměty. Jsou také pomalejší.

Záleží na stylu vaší jízdy, jestli upřednostníte pohodlí s měkkým kolečky, nebo rychlost. Tu vám přinesou kolečka tvrdá s označením nad 80A. Mimo svou rychlost vynikají také odolností, není tedy třeba je tak často měnit. A skvěle vám poslouží při slajdování nebo dancingu.

Velikost koleček

Běžná velikost koleček u pennyboardů je 59 mm. Zvládají nerovnosti, se kterými se potkáte při jízdě ve městě, a také vám umožní už poměrně rychlou jízdu.

Možná se časem kvůli hodně kostrbatém terénu nebo touze po vyšší rychlosti rozhodnete pro kolečka větší. Myslete však na to, že sice pojedou rychleji, ale samotný rozjezd s nimi bude pomalejší.

Materiál a tvar koleček

Kolečka na pennyboardy se nejčastěji vyrábí z polyuretanu, který má skvělé vlastnosti:

  • kolečka jsou tichá,
  • mají dobrou přilnavost,
  • tlumí vzniklé vibrace.

Setkat se můžete i s levnějším materiálem, kterým je PVC. Od těchto koleček ale nečekejte pohodlné svezení:

  • snadno podklouznou,
  • jejich tlumení je hodně nízké, 
  • nízká je ale i jejich cena, která může nejednoho jezdce přesvědčit.

Roli hraje ve funkčnosti koleček také jejich tvar, konkrétně tvar hrany. Pokud je hrana kulatá, půjdete s ní snadněji do smyku. Taková kolečka jsou vhodnější pro takzvaný slide, tedy smykování. Hranatá kolečka naopak mají lepší přilnavost v zatáčkách, pro bezpečnou jízdu městem jsou tedy jako dělaná.

Ložiska

Plynulé otáčení koleček zajišťují ložiska. Zásadní je materiál, ze kterého jsou vyrobená. Ideální je chromová ocel se svou velkou odolností. Setkat se můžete také s uhlíkovou ocelí, ze které se vyrábí ložiska nižší kvality. Ta však méně vydrží a také otáčení koleček nemusí být tak plynulé.

Řídit se dále můžete označením ABEC, hodnotícím přesnost při výrobě ložisek, na škále ABEC1 až ABEC15. Čím vyšší číslo, tím vyšší přesnost. Pro pohodlnou jízdu doporučujeme začínat alespoň u ABEC5.

Trucky

Trucky jsou podvozky penny skateboardu a jsou na nich umístěna kolečka. Ideálním materiálem pro trucky je slitina hliníku, která je lehká a výrazně tak nenavyšuje hmotnost celého prkna. Součástí trucků jsou bushingy, které jsou při výběru pennyboardu také velmi důležité.

Bushingy

Bushingy (označované i jako silentbloky) jsou vložky v trucku, které zajišťují plynulé zatáčení. Zároveň mají vliv na stabilitu celého penny skateboardu. Aby plnily vše, co od nich očekáváte, koukněte na jejich tvrdost a materiál, ze kterého jsou vyrobené.

Tvrdost bushingů výrazně ovlivňuje stabilitu prkna i to, jak se vám s ním bude zatáčet. Podle míry tvrdosti je můžeme rozdělit do tří kategorií.

Tvrdost

Označení

75A až 90A Měkké
90A až 95A

Středně tvrdé

od 95A Tvrdé

Lépe zatáčet se vám bude s měkčími bushingy, prkno je však s nimi méně stabilní a pro začátečníka tak může být až moc živé. Pak je lepší vybrat bushingy středně tvrdé nebo tvrdé, se kterými je sice potřeba vynaložit více energie při zatáčení, ale penny skateboard se bude celkově lépe ovládat.

V úvahu je potřeba vzít také váhu jezdce, která napomáhá vytváření tlaku na prkno při zatáčení. Pokud má jezdec do 50 kg, potřebujete bushingy spíše měkké. Nad 50 kg pak můžete vybírat i ze středně tvrdých a tvrdých.

Bushingy se vyrábí, stejně jako kolečka, z polyuretanu nebo PVC. Na první pohled je od sebe nerozpoznáte, ale při jízdě rozdíl pocítíte. S bushingy z PVC se vám bude zatáčet velmi špatně a někdy se vám to ani nepovede. Proto je potřeba dávat pozor na to, aby byly z polyuretanu, který má ideální vlastnosti.

Ukázat penny skateboardy

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků