Jak vybrat waveboard

Redakce Sportisimo

28.3.2023 • 6 min čtení

Chcete po ulicích města klouzat jako na vlnách, u toho posílit svalstvo a ještě si zlepšit rovnováhu? Pak budete potřebovat ten pravý waveboard, na kterém zkombinujete prvky surfingu, skateboardingu a snowboardingu.

Vyberte si prkno, které vaši energii využije na maximum a zároveň bude spolehlivé i při skocích a tricích. Svou pozornost budete muset zaměřit na jednotlivé části, ze kterých se prkno skládá. My vás celým výběrem rádi provedeme.

Waveboardy jsou poměrně speciální dopravní prostředek, sepsali jsme ale také článek o tradičnějších skateboardech, longboardech a pennyboardech. Ke všemu se hodí také pořádné chrániče.

Shrnutí

  • Kolečka - kolečka waveboardu jsou extrémně zatěžovaná, protože jsou oproti klasickému skateboardu pouze dvě. Měla by mít stejnou značku, jako má waveboard. Aby byla jízda pohodlná, volte velikost koleček mezi 76 a 80 mm a tvrdost 84A až 90A. Nejvhodnějším materiálem je polyuretan.
  • Caster - caster je část, která spojuje desku s kolečkem. Je tedy hodně namáhán, zejména během skoků a triků. Aby vydržel vše, co potřebujete, musí být z odolného materiálu. Největší jistotou je ocel, která je odolná a dlouho vydrží. Castery ze slitiny hliníku doporučujeme jen pro rekreační občasnou jízdu bez zatěžování skoky a triky.
  • Ložiska - pokud chcete svou jízdu technicky zlepšovat, potřebujete kvalitní ložiska z chromové oceli. Ložiska z uhlíkové oceli jsou vhodná pouze pro občasnou jízdu. Podle přesnosti výroby se dělí dle normy ABEC. Vyšší číslo znamená lepší přesnost, doporučujeme začínat minimálně u ABEC5. 
  • Torzní tyč - spojuje obě desky waveboardu k sobě a pohání během jízdy celé prkno. Musí mít tedy ideální tuhost a zároveň být dostatečně pevná, aby zvládla i skoky a triky. Osvědčené jsou torzní tyče z oceli.
  • Deska - kvalitní deska je vyrobená z polyuretanu. Levnější desky z PVC mohou snadno prasknout. Vhodné je, když má deska zvednuté vnější okraje, což zaručuje přenos těžiště do jejího středu. Kvalitní desky mají i 3D grip, což jsou plastové výstupky, do kterých se snadno zasekne podrážka boty. Jste pak chránění před uklouznutím nohy.
  • Dorazové plochy - zamezují tomu, aby se vám prkno moc naklonilo v zatáčkách či během triků. Výrobci kvalitních waveboardů dbají na to, aby byly nastaveny ve správných úhlech.

Ukázat waveboardy

Kolečka

Vzhledem k tomu, že waveboard má pouze dvě kolečka, otáčející se do všech směrů, jsou namáhána mnohem více než u klasických skateboardů. Proto byste měli dbát na výběr opravdu kvalitních koleček. Jezdit s nimi pak můžete po jakémkoliv hladkém tvrdém povrchu.

Ideálním stavem je, když jsou kolečka od stejné značky jako samotný waveboard. To vám dá jistotu, že byla přímo pro tento sport navržena. Levnější kolečka, často z PVC, doporučujeme jen do začátků nebo pro občasnou jízdu. Zárukou kvality jsou kolečka z polyuretanu.

Velikost koleček

Doporučená velikost koleček pro waveboard je 76 až 80 mm. S menšími kolečky budete blíže u země s lepší stabilitou, takže jde o dobrou volbu pro začátečníky kvůli lepší ovladatelnosti a nižší rychlosti. Větší kolečka zase dokáží překonat více nerovností a také pojedou o něco rychleji. 

Ať už se rozhodnete držet spíše menších, nebo větší koleček, pokud zůstanete v doporučeném rozmezí, nesáhnete vedle.

Tvrdost koleček

Protože musí kolečka více vydržet, volte spíše tvrdší mezi 84A až 90A. Měkčí kolečka by se vám velmi rychle sjela a vás čekal nákup nových. Vhodná jsou případně pouze pro lehké jezdce či děti. Tvrdší by zase tak dobře nedokázala přilnout k povrchu. Je pravidlem, že se rychleji vždy sjede kolečko zadní. Stačí je tedy po nějaké době používání prohodit a budou vám sloužit déle.

I v této škále tvrdosti však najdete mezi kolečky rozdílnosti. Ta měkčí budou tichá a lépe přilnou k povrchu. Na druhou stranu budou zase pomalejší a méně vydrží. Kolečka tvrdší pojedou rychleji a déle vám vydrží. Daní za to je však horší přilnavost a vyšší hlasitost koleček. Zohlednit nezapomeňte ani svou váhu. Čím je jezdec těžší, tím tvrdší kolečka by měl mít.

84A tichá, lepší přilnavost, pomalejší, méně vydrží
90A rychlejší, odolnější, hlučnější, horší přilnavost

Caster

Caster je část, ve které je zasazené kolečko, proto jde o jednu z nejzatěžovanějších částí celého prkna. Jen díky němu se kolečka mohou otáčet o 360°. Důležitý je tedy odolný materiál, který vydrží všechny vaše vyjížďky. Vybírat budete z těchto dvou:

    • Slitiny hliníku doporučujeme pouze pro rekreační jezdce, kteří se s waveboardem nechystají provádět triky či skoky. Tento materiál je totiž méně odolný a rychleji se opotřebuje. Nekvalitní caster může snadno prasknout v nevhodnou chvíli a vy tak přijít lehce k úrazu.
    • Ocel je sice dražší, ale je na ni spolehnutí. Vydrží opravdu dlouho a nemusíte se bát s ní jít do náročnějších triků nebo skoků. 

Kromě kolečka ukrývá caster také ložiska. Ta by v něm měla být bezpečně schována, nejlépe v pevném pouzdru.

Ložiska

Ložiska zaručují plynulé otáčení koleček pro vaši pohodovou jízdu. Zaměřte se u nich na materiál, ze kterého jsou vyrobená, a také na označení na stupnici normy ABEC.

Kvalitní ložiska jsou z chromové oceli, která je odolná a nedochází tak k jejich rychlému opotřebení. Setkat se můžete také s ložisky z uhlíkové oceli, která nevydrží tolik. Vhodná je tedy pouze do waveboardů pro děti nebo rekreační jezdce.

Označení na stupnici normy ABEC uvádí úroveň přesnosti při výrobě ložisek. Začínat byste určitě měli u hodnoty ABEC5. Taková ložiska budou vhodná pro začátečníky. Pokročilí jezdci, kteří řeší při jízdě i drobné detaily, by měli mít ložiska s hodnotou ABEC7 či ABEC9.

Torzní tyč

Torzní tyč spojuje obě desky waveboardu, musí být tedy pořádně pevná a spolehlivá. Nemůže být ani příliš tvrdá či měkká, protože tuhost tyče má velký vliv na pohyblivost celého waveboardu. Osvědčenou klasikou je ocelová tyč, tvořená z pružných ocelových plátů. S tímto materiálem lze docílit ideální tuhosti tyče, která bude waveboard maximálně pohánět.

Setkat se můžete také s tyčí z nylonového plastu, ta však nebude mít dlouhou životnost a časem se začne prohýbat či praskat.

Deska

Deska na waveboard je rozdělena na dvě části, které jsou k sobě spojené tyčí. Celková délka waveboardu je u verze pro dospělé 86 cm a pro děti 75 cm. Desku byste měli vybírat tak, aby byla odolná a noha vám na ní dobře držela.

Materiál desky

Deska se vyrábí z PVC, polyuretanu a někdy se můžete setkat i se dřevem. PVC a polyuretan jsou materiály lehké, což u waveboardu oceníte. Pokud jde však o kvalitu a odolnost, sáhněte raději po desce z polyuretanu.

Protože na waveboardu potřebujete mít podrážky pevně přilnuté k deskám, je jejich povrch doplněn o plastové výstupky, označované jako 3D grip. Podrážka boty se pak o ně zasekne a vy se nemusíte bát, že vám noha během jízdy uklouzne. Pokud by deska vašeho waveboardu 3D grip neměla, doporučujeme na ni nalepit klasický grip, který povrch zdrsní a nohy vám na něm budou lépe držet.

Tvar desky

Deska může být rovná nebo mít konkávně tvarovaná se zvednutými vnějšími okraji, což vám pomůže zvýšit rovnováhu během jízdy. Těžiště díky zvednutým okrajům jezdec přesouvá na střed desky, takže má celkově lepší stabilitu. S takovým prknem se vám budou i lépe dělat různé triky, protože vás vždy samo vrátí do svého středu.

Dorazové plochy

Ze spodní části desky jsou umístěné dorazové plochy. Slouží k tomu, aby se vám při vybírání zatáčky nebo během triků prkno nenaklonilo až moc, což by znamenalo váš pád. Důležité je, aby byly nastavené ve správných úhlech, na což výrobci kvalitních waveboardů dbají.

Ukázat waveboardy

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků