Jak vybrat plavky

Redakce Sportisimo

5.4.2023 • 9 min čtení

Na pláž, do plaveckého bazénu nebo na vodní sporty. Plavky si obléknete při mnoha příležitostech. Právě způsob využití zásadně ovlivňuje výběr plavek. Zaměřit byste se ale měli i na materiál či vhodný střih.

Nejsou plavky jako plavky. Závodní plavec, který se v bazénu žene za rychlým časem, má jiné potřeby než dovolenkář vyrážející jednou za rok k moři. Na začátku výběru plavek si proto odpovězte na pár otázek.

  • Při jakých aktivitách plánujete plavky využívat?
  • Jak často je potřebujete?
  • Jak dlouho by vám měly vydržet?
  • Máte na plavky nějaké speciální požadavky?
  • Kolik jste za plavky ochotni zaplatit?

Odpovědi na tyto otázky vám ušetří čas a v široké nabídce plavek vás navedou správným směrem.

Ukázat plavky

Shrnutí

  • Typ – Sportovní plavky jsou navržené pro výkonnostní plavání nebo jiné druhy sportů. Nabídnou vám dobré hydrodynamické vlastnosti a vysokou odolnost. Pro běžné užívání ale nemusí být tak pohodlné jako univerzální rekreační plavky, které jsou navíc levnější. Milovníci moderních trendů si vyberou mezi designovými módními plavkami.
  • Určení a střih – Pánové mají na výběr sportovnější slipové plavky, pohodlné bermudy nebo kompromis v podobě plavek s nohavičkou. Dámy si nejčastěji volí mezi jednodílnými plavkami a bikinami. Kategorie módních plavek ale nabízí i alternativní řešení. Dětské plavky svým provedením kopírují dospělé modely. Miminku pořiďte speciální plenkové plavky.
  • Materiál – K nejvyužívanějším materiálům patří polyamid, polyester, polybutylen a elastan. Plavky často tvoří směs několika materiálů. U rekreačních plavek uvidíte kombinaci polyamidu a elastanu. V rámci sportovnějších plavek výrobci sází spíše na polybutylen a polyester. Tyto materiály zajistí vyšší odolnost vůči chloru a prodlouží životnost plavek.
  • Velikost – Řídit se můžete svojí konfekční velikostí. U sportovních plavek se zaměřte na perfektní obepnutí těla. Zároveň vás plavky nesmí omezovat v pohybu. Podobně vybírejte i modely pro rekreační využití. Zde však před dokonalou funkčností můžete upřednostnit komfort.
  • Cena – Základní rekreační plavky seženete klidně do 200 Kč. Pokud hledáte plavky na pravidelné nošení, rozhlédněte se raději ve střední cenové kategorii od cca 500 do 1 500 Kč. Závodní plavecké modely a plavky pro specifické druhy sportů vás vyjdou i na několik tisíc.

Typ

Podle způsobu využití se plavky dají rozdělit do několika základních skupin. Jednotlivé kategorie se mohou částečně prolínat. Rozdělení proto poslouží spíše pro prvotní orientaci v nabídce.

Rekreační plavky

Široká skupina plavek navržená primárně pro volnočasové plavání a relaxaci u vody. Rekreační plavky představují ideální řešení na dovolenou, kde se chcete opalovat, plavat a občas si zašnorchlovat.

Kromě univerzálního využití a nižší pořizovací ceny oceníte pohodlí plavek – rekreační modely obvykle přichází ve volnějším střihu. Výrobci je navrhují tak, aby se daly rychle obléknout i svléknout. Standardem je stylový design a materiály umožňující rychlé schnutí.

Počítat většinou musíte s kratší životností. Rekreační plavky se vyrábí z levnějších materiálů a mohou rychle ztrácet tvar či barvu. Při aktivním pohybu vám tento typ plavek nemusí poskytovat dostatečnou podporu.

Sportovní plavky

Plavky určené pro výkonnostní plavání a další sportovní aktivity ve vodě. Do této kategorie můžeme zařadit například plavky a oblečení do vody na triatlon, surfování, windsurfing nebo vodní pólo.

Mezi plavkami jsou značné rozdíly v závislosti na konkrétních sportech, nicméně základní charakteristiky se příliš neliší. Důraz je kladen především na dobré hydrodynamické vlastnosti. Plavky by měly klást ve vodě co nejmenší odpor, aby podpořily rychlost a výkonnost sportovce. Svojí konstrukcí a střihem vám poskytnou podporu při pohybu. Vyrábí se z odolných materiálů, které vydrží časté nošení.

Zmíněné aspekty se pochopitelně promítají do ceny plavek. K dalším nevýhodám patří snížený komfort způsobený úzkým a pevným střihem. Rovněž z pohledu designu mohou být plavky jednodušší a méně atraktivní – výrobci se soustředí zejména na funkčnost.

Módní plavky

Kategorie, která se do určité míry překrývá s rekreačními plavkami. Nicméně z pohledu využití již plavky bývají méně univerzální a u některých sportovních aktivit vás mohou omezovat. Prim zde hraje hlavně design, styl a moderní trendy. Plavky jsou primárně určené pro slunění na pláži a rekreační plavání.

Jednou z hlavních výhod je pestrá nabídka a variabilita střihů. Zatímco u ostatních typů uvidíte v dámské sekci převážně jednodílné plavky nebo bikiny, módní plavky přichází s dalšími řešeními. Jde například o plavky s vysokým pasem, brazilským střihem (výrazně vykrojená zadní část kalhotek) či takzvané tankiny (dvoudílné plavky, jejichž horní díl zakrývá břicho, ale dá se na opalování vyhrnout).

Výběr plavek tedy snáze přizpůsobíte osobnímu vkusu a tvaru postavy. U mužů tak bohatou nabídku střihů sice nenajdete, ale z pohledu designu budou módní plavky většinou nápaditější než u předchozích kategorií. Kromě možného omezení při sportovních aktivitách musíte u některých modelů počítat i s menším pohodlím nebo horší kvalitou materiálů.

Určení a střih

Plavky můžeme podobně jako jiné oblečení rozdělit na pánské, dámské a dětské. Podle určení se odvíjí i střih plavek.

Pánské plavky

V rámci pánských plavek narazíte na tři základní provedení.

  • Slipové plavky – Svým tvarem připomínají slipy. Jsou úzké a těsně obepínají tělo. Tento střih snižuje odpor vody. Slipové plavky se proto dlouho využívaly pro závodní plavání (před nástupem takzvaných jammerů, tenkých nohavičkových plavek). Obecně jde o klasiku, na kterou mnozí nedají dopustit. Jejich popularita ale spíše klesá.
  • BermudyKoupací kraťasy s delšími nohavicemi, které zpravidla končí u kolen. Volnější střih si získal oblibu především pro své pohodlí. Potěší také všestranné využití – plavky na pohled téměř nerozeznáte od běžných šortek, proto s nimi bez problémů dojdete na pláž i přes město. Kvůli vysokému odporu a nasáknutí vody se však bermudy nehodí pro rychlejší plavání.
  • Plavky s nohavičkou – Spolu s těmi slipovými se řadí mezi klasické plavky. Tvoří určitý kompromis mezi oběma předešlými typy. Mají kratší nohavice než bermudy, jsou více obepnuté, ale zároveň ne tak úzké jako slipové modely.

Dámské plavky

Jak jsme již uvedli, u dámských plavek se setkáte s větším množstvím střihů. Základ ale stále představují jednodílné plavky a bikiny.

  • Jednodílné plavky – Jsou tvořené jedním kusem látky, který zakrývá rozkrok i prsa. Opticky zpevní a zúží postavu. Oproti bikinám se tolik neshrnují a více přiléhají k tělu, proto se jednodílné provedení využívá u sportovnějších modelů. Naopak při slunění se musíte smířit s větší neopálenou plochou.
  • Bikiny – Dvoudílné plavky, které se skládají z topu (podprsenky) a kalhotek. Horní část se uvazuje různými způsoby, typicky pomocí klasických ramínek či šňůrkami kolem krku. Také kalhotky mívají rozličné vykrojení a možnosti zavazování. Bikiny se hodí spíše pro rekreaci. Odhalují větší část těla a umožní rovnoměrnější opálení.
  • Další druhy plavek – Především výrobci módních plavek se snaží zaujmout netradičními řešeními a přichází s alternativami uvedených typů. Jedná se například o již zmiňované tankiny, plavky s vysokým pasem nebo brazilky. Tyto druhy plavek jsou většinou navržené pro čas strávený na pláži a rekreační plavání. Specifické jsou i dámské závodní plavky, které bývají jednodílné s nohavičkami nad kolena.

Dětské plavky

Pro nejmenší plavce se vyrábí dětské plavky. Z pohledu střihu nabízí chlapecké a dívčí plavky víceméně stejné možnosti jako pánské, respektive dámské modely. Narazíte také na speciální plenkové plavky pro miminka, které zabrání znečištění vody. Některé plavky jsou kombinované i s bezpečnostními či podpůrnými prvky, například plovací vestou.

Dětské plavky by měly být v první řadě komfortní. Rodiče menších dětí určitě ocení vychytávky usnadňující oblékání a svlékání plavek. Zábavný vzhled či design zase může pozitivně podpořit vztah dětí k plavání a vodním aktivitám.

Materiál

Materiál zásadním způsobem ovlivňuje komfort a životnost plavek. V praxi se při výrobě plavek používá několik základních materiálů.

  • Polyamid – U plavek se jedná o jeden z nejběžnějších materiálů. Vykazuje solidní životnost a odolnost vůči mechanickému poškození. Materiál se dobře přizpůsobuje tělu a rychle usychá.
  • Polyester – Má menší mechanickou odolnost, ale lépe si poradí s chlorem. Oproti polyamidu bývá prodyšnější a příjemnější na omak.
  • Polybutylen – Rychleschnoucí materiál využívaný u sportovnějších modelů. Pyšní se vysokou odolností proti chloru a dlouhou životností.
  • Elastan – Často se přidává jako elastická složka. U plavek zvyšuje flexibilitu a schopnost obnovit svůj původní tvar.

Plavky se často vyrábí ze směsi více materiálů. U rekreačních modelů je běžná kombinace polyamidu a elastanu (obvykle v poměru 80 : 20). Sportovní plavky zase často pracují s polybutylenem a polyesterem.

Vítaným doplňkem zejména u dětských plavek je ochrana proti UV záření. Ta by měla být ideálně zajištěna hustotou tkaní a sníženou pórovitostí materiálu, nikoliv chemickým ošetřením. Povrchové chemické ošetření totiž v důsledku praní ztrácí své ochranné vlastnosti.

Velikost

Při výběru plavek se můžete řídit svojí konfekční velikostí, plavky jsou označené stejným způsobem jako oblečení. Volba správné velikosti je důležitá hlavně u sportovních plavek. Ty vám musí dokonale padnout, aby vás podpořily v rychlém pohybu. Sportovní plavky by měly perfektně obepínat tělo a nesmí se nikde shrnovat nebo plandat. Zároveň by vás neměly omezovat v pohybu.

U rekreačních a módních plavek se můžete řídit podobnými ukazateli. Nicméně u těchto modelů půjde v první řadě o pohodlí. Pokud váháte mezi dvěma velikostmi, zvolte spíše tu menší. Většina plavek se ve vodě mírně roztáhne.

Cena

Základní rekreační plavky se dají pořídit již do 200 Kč. Budou vyrobené z levnějších materiálů, což se promítne do jejich životnosti. Nicméně pro příležitostnou rekreaci mohou být dostačující.

Pro standardní využití, které každoročně zahrnuje přibližně dvoutýdenní dovolenou a další pravidelné návštěvy bazénu či wellness centra, hledejte plavky raději ve střední cenové kategorii. Ta se pohybuje zhruba mezi 500 až 1 500 Kč. V těchto relacích seženete plavky z odolnějších a příjemnějších materiálů. Na výběr již budete mít i mezi zajímavými designovými kousky.

Samostatnou kategorii tvoří sportovní plavky pro výkonnostní plavání nebo specifické druhy vodních sportů, které běžně stojí několik tisíc Kč. Odmění se vám minimálním odporem ve vodě, podporou při pohybu a dlouhou životností.

Jak pečovat o plavky

Správnou péčí pozitivně ovlivníte vzhled, životnost a funkčnost plavek. Stačí dodržovat několik základních postupů.

  • Plavky po každém použití opláchněte ve vlažné vodě. Odstraníte z nich mořskou sůl, písek, chlor a další prvky, které by negativně působily na materiál plavek.
  • Nesušte plavky na přímém slunci. Pomůžete tím zachování barev.

  • Předcházejte mechanickému poškození plavek. Rizikové může být například sezení na hrubém povrchu (kameny, písek) nebo jízda na vodních skluzavkách a tobogánech.
  • Stav plavek negativně ovlivňují i opalovací krémy. Kontakt materiálů s krémem se proto snažte minimalizovat. Plavky si raději oblékejte až ve chvíli, kdy je krém dokonale vsáknutý.
  • Při praní se vždy řiďte instrukcemi na pracím štítku. Ve většině případů je doporučován šetrný program a studená voda. Kvůli zachování elasticity se vyhněte také používání aviváže.

Ukázat plavky

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků