Hop do lyžáků a na svah. Tipy, jak snadno nazout sjezdové boty

Tomáš Lichnovský

10.2.2024 • 2 min čtení ▸ 1 min videa

Stačí pár dobrých rad a z ranního trápení na parkovišti u sjezdovky se stane minutová záležitost. Pojďte si projít tipy, jak si snadno a rychle nazout lyžařské boty.

Úvodní rada zní: zmrzlá lyžařská bota není ideální na nazouvání. Zaprvé, je celkem nekomfortní, když jde hned do nohou chlad. A zadruhé, plasty v nižších teplotách tuhnou, takže se hůř roztahují. Určitě je nenechávejte přes noc v autě a jakmile se přesouváte ke svahu, tak je ideálně dejte někam do prostoru přímo v autě, ne do kufru

Teď už k samotnému obouvání. Rozepněte všechny přezky, aby ani jedna nebyla zaháknutá. Teď zatáhněte za jazyk ve směru vzhůru a dopředu. Plasty budou klást trochu odpor, ale je potřeba je roztáhnout, a to i do stran. Stoupněte si a natlačte špičku nohy do boty a nártem tlačte dopředu do jazyka. Použijte celou váhu těla a jste v botě. 

Následně srovnejte jazyk, plasty i přezky a vrhněte se na zapínání. Začněte od spodu a postupně zacvakávejte přezky, ale pozor, ne úplně na pevno. Nejdřív všechny zapněte volněji, aby se bota stáhla, až pak stejnou proceduru zopakujte s plným utažením. A je hotovo. Samozřejmě je ale dobré, když si na chůzi přezky zase povolíte, nahoře na svahu si je ale nezapomeňte zase úplně utáhnout a zafixovat nohu.

Jestli ještě nemáte vybrané ideální lyžáky, v dalším videu vám pomůžeme, nebo si můžete přečíst podrobný článek

Ukázat nabídku lyžařských bot

Líbil se článek?

Tomáš Lichnovský

Kouzelník se slovy ve službách Sportisima, sportovní nadšenec, cyklista a hokejista, hobby kutil