Mistrovství světa v hokeji je tady. Rybníkáři jedou do Kanady

Daniel Černý

15.2.2023 • 4 min čtení ▸ 18 min videa

Uhlazený led, který právě vyžehlila rolba, hokejová hala, kde jsou konstantní podmínky, světlo, příjemná teplota… tak tohle vše rybníkoví hokejisté nehledají. Srdcaři a fanoušci hokeje v té nejryzejší podobě, tedy v Kanadě a na zamrzlém jezeře, se sjedou tento týden do městečka Plaster Rock. Výroční dvacáté mistrovství světa v rybníkovém hokeji začíná a bude mít výraznou českou a slovenskou stopu. 

Čirá esence hokeje, jak se na světě zrodil. Tak nějak popisují účastníci tradičního turnaje na jezeře Roulston u městečka, nebo spíš vesnice, Plaster Rock v kanadské provincii Nový Brunšvik. 

Desítky hřišť v krásné kanadské přírodní scenérii těsně vedle sebe, líté ale férové souboje boje na každém z nich, zábava v ochozech i v hospodách a vyhřívaných stanech s občerstvením. Prostě amatérská hokejová pohádka.  

Komunitní turnaj a velký boom

Původní myšlenka organizátorů byla poměrně jednoduchá, ale zároveň složitě proveditelná. Sportovní akcí chtěli pomoci s financováním stavby místního hokejového a rekreačního centra. Přes první pokusy se závody sněžných skútrů v roce 2000 vsadili o dva roky později na rybníkový hokej. A měli s ním daleko větší úspěch.

Prvního ročníku se zúčastnilo 40 převážně místních týmů. Turnaj se ale postupně rozrůstal a do Plaster Rock se sjíždí i přes 100 mančaftů z celého světa. Na hřištích vměstnaných na jezero Roulston se hraje až 20 utkání najednou. Městečko o tisícovce obyvatel touto akcí žije, do příprav se pravidelně zapojí okolo dvou stovek obyvatel včetně dětí. Už týdny před turnajem se svolávají na přípravu ledu, samotných hřišť i zázemí. 

A jak to dopadlo s původním cílem na výstavbu hokejového stadionu? Vše se podařilo. Už v roce 2007 se slavnostně otevíral Tobique-Plex a turnaj i nadále pomáhá s financováním provozních nákladů. Akce se konala pravidelně až do dvouleté covidové pauzy v letech 2021 a 2022. Na dvacátý ročník se tedy čekalo dlouhé tři roky.

Fenomén s československým zastoupením

Když zabrouzdáte na seznam účastníků akce, najdete tam vedle očekávaných kanadských a amerických týmů, včetně těch v ženské kategorii, také poutníky z různých koutů světa - Egypt, Spojené arabské emiráty, Velká Británie, Singapur, Kajmanské ostrovy, Dánsko a podobně. Vždy jde však spíše o jednotlivé týmy. 

Slušnou zásobárnu hokejových celků ale produkuje střed Evropy, konkrétně Česká a Slovenská republika. Na jubilejní 20. mistrovství světa je přihlášených hned 8 týmů, po čtyřech z obou zemí:

  • Almark Panthers - Hodonín
  • Captains Náměšť - Náměšť nad Oslavou
  • První lajna - Přerov
  • Starý pušky - Žďár nad Sázavou
  • Frosty Shots - Bratislava
  • Petržalka Rocks - Bratislava
  • UMB Hockey Team - Bánská Bystrica
  • Winter Sports Mania Trenčín - Trenčín.

A věřte, že do Kanady nejezdí týmy ze srdce starého kontinentu jen tak nadarmo. V letech 2018 a 2019 totiž hokejisté ze Starých pušek a poté i Captains Náměšť dokázali vystoupat až na vrchol a utnuli 16 nepřetržitých let kanadsko-americké nadvlády.

Daleká cesta na kanadský šampionát vedla pro některé z týmů přes mistrovství Česka a Slovenska, které asociace rybníkového hokeje obou zemí pořádají od roku 2018. Poslední federální mistrovství se odehrálo těsně před koncem roku 2022 na bratislavské Petržalce a titul si odnesli hokejisté z Trenčína. Podívejte se na video. 

Jak vypadá rybníkový hokej?

I když se to na první dobrou nezdá moc nezdá, i rybníkový hokej má svoje pravidla. Je sice pravda, že kluziště a jejich kvalita může být různá, příroda připraví jednou krásné a jindy zase téměř nehratelné podmínky, ale pár základních věcí se přeci jen dodržuje. 

Hraje se čtyři na čtyři a bez brankářů. I proto jsou na obou stranách hodně speciální nízké branky, které mají přibližně 180 cm na šířku (6 stop), ale jen nějakých 25 centimetrů na výšku (10 palců). I proto se vystřelené puky drží nízko u ledu, což zajistí mimo jiné větší bezpečnost diváků i hráčů samotných. Neuvidíte tedy žádné střely z vysokého golfového nápřahu, smysl má spíš kombinace “až do kuchyně”. I proto stačí hráčům z hokejové výbavy většinou kromě hokejky a bruslí pouze holenní chrániče, hokejové kalhoty a rukavice, případně lokty

Aby tým skóroval, musí přejít středovou linii kluziště. Trestnou lavici nehledejte. Pokud některý z týmů vyrobí faul, za který se běžně vylučuje, soupeři se automaticky připisuje gól. Týmy mohou mít také jednoho hokejistu navíc a střídá se klasicky hokejově “kus za kus”. 

Čtyři dny plné hokeje

Mistrovství světa v rybníkovém hokeji je tradičně rozplánované od čtvrtka do neděle. První tři dny bojují desítky týmů v základních skupinách systémem každý s každým, přitom všichni mají garantovaných minimálně pět třicetiminutových zápasů. Samostatnou menší kategorii mají letos i ženy. 

Neděle patří už čistě vyřazovacím bojům, kam postupuje 32 nejlepších týmů po skupinové fázi. Finalisté tedy musí za neděli zvládnout další nálož pěti náročných mačů. 

Dostane se někdo z českých a slovenských mančaftů letos až do finále? V neděli 19. února (večer středoevropského času) bude jasné, kdo zvedne nad hlavu netradiční dřevěný Goodwillův pohár.


Zdroje: https://worldpondhockey.ca/, https://www.hokejovysen.cz/ 

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista