Valentýnská párová jóga prověří důvěru. Troufnete si na ni?

Tomáš Strnad

14.2.2023 • 2 min čtení ▸ 7 min videa

Párová jóga může být pro kde koho pořádný oříšek. Máte s ní zkušenosti? Den svatého Valentýna je ideální, abyste s podobnou aktivitou začali. Pro inspiraci, jak kreativní může párová jóga být, poslouží video v článku, kterým vás provede učitel jógy Tomáš Strnad. 

Znáte už základy jógy a chtěli byste si vyzkoušet, jak by se vám cvičilo například s partnerem ve dvojici? Pozice vah, luku nebo padlého listu zní zajímavě. Tak se do toho můžete společně vrhnout právě na Valentýna. Jen si dejte pozor, abyste hned na začátku nepřecenili síly. Vždy je nejdůležitější hlavně bezpečnost. Postupujte po jednotlivých krůčcích a až si budete jistí, vyzkoušejte obtížnější pozice. 

Úplný základ je pozice vah, při které si můžete dobře osvojit spolupráci s partnerem při hledání rovnováhy. A o tom je vlastně i celý život ne? Nejhorší, co by se mohlo stát, je, že si společně trochu natlučete zadek. Chytili jste balanc? Výborně. Postupně si můžete pomaličku vyzkoušet polohu ptáka, při níž už si opravdu vyzkoušíte párové porozumění.

Pokročilejší jogínské páry si pak můžou zkusit výzvu v podobě pozice luku, při níž už jeden druhému musíte plně svěřit veškerou důvěru. Stejně tak si můžete ještě vyzkoušet padlý list nebo polohu židle, které taky Tomáš prezentuje. 

Zvládli jste spolu s partnerem všechny pozice z videa? Klobouk dolů. Ale jestli ne, nezoufejte. Pokud vás akrojóga baví, můžou tyto dovednosti posloužit třeba jako předsevzetí do budoucna. Spolu to zvládnete. Stačí se opatrně posouvat kupředu a navzájem si věřit.

Líbil se článek?

Tomáš Strnad

Učitel jógy, k níž se dostal na Novém Zélandu a v Indii. Zaměřuje se na párovou jógu.