Běžci, balancujte na hraně. A posilujte tak svaly

Ondřej Chour

3.3.2022 • 1 min čtení ▸ 2 min videa

Život běžce, ale i dalších sportovců, občas připomíná balancování na hraně. Jednou máte formu a běhá to skoro samo, jindy jste vyčerpaní a bolaví po prvních stovkách metrů. Ale právě různým bolavým svalům můžete předejít jiným balancováním - na speciální podložce. 

Na zpevnění hlubokého stabilizačního systému pomocí posilovacího kolečka jsme se zaměřili v předchozím díle miniseriálu o regeneraci a posilování. Jak se ale věnovat hlavně dolním končetinám? Odpověď může nabídnout balanční podložka.

Dejte jí pár minut denně a svaly v okolí kotníků, bérců nebo kolen vám brzy poděkují. No a při správném používání se navíc zapojí i zmiňovaný střed těla. Zkrátka vše v jednom.  

Při cvicích na balanční podložce můžete být hodně kreativní. Začít můžete jednodušší verzí na obou nohách, těžší varianta je balancování jen na jedné. Náročnost si můžeme regulovat i mírou nafouknutí podložky. Čím menší tlak, tím je obtížnější udržet stabilitu.

K tomu si pak můžete přidat například házení míčkem o stěnu, dřepování a podobně, fantazii se meze nekladou. I běžné cviky, které děláte na zemi, například kliky nebo sklapovačky, si můžete podložkou pořádně zpestřit. Podívejte se sami. 

Například v rámci zimní přípravy na běžeckou sezonu, se vyplatí kombinovat zpevňování těla s regenerací. K ní nám dobře poslouží masážní válce a míčky.

Ukázat balanční podložky

Líbil se článek?

Ondřej Chour

Běžecký nadšenec a závodník, specialista Sportisima na běžecké boty a další vybavení