Makačka nebo pohodová projížďka? Tipy na super cyklovýlety

Petr Pohůdka

26.3.2024 • 4 min čtení

Blíží se prodloužený víkend, tak proč nevyrazit na nějaký cyklovýlet? Pokud vyjde počasí, máme pro vás pár tipů na pořádnu makačku, ale i výlety jen tak na uvolnění, útěk z běžných stresů a načerpání energie v hezké přírodě.

Pro ty, kteří si chtějí pořádně zamakat a na kole klidně stráví většinu dne, jsou určeny první tři tipy na cyklovýlety. Další trojice už je ale spíše pro cyklisty, kteří si radši užijí pohodičku bez větších stoupání a velkých porcí kilometrů na cyklocomputeru.

Výlety jsou rozeseté různě po Česku, ale na konci článku najdete i další tipy z jednotlivých krajů, pokud by vám žádný z vybraných nevyhovoval.

Vybavit se na cyklistiku

Z Českého Krumlova na Dívčí Kámen

Zavítat do jižních Čech a nezastavit se v Českém Krumlově? To by byl hřích. Český Krumlov kromě nádherného historického centra nabízí také zajímavé příležitosti pro cyklisty. K nejoblíbenějším trasám v okolí patří výlet ke zřícenině gotického hradu Dívčí Kámen.

Z Českého Krumlova se vydejte nejprve po cyklostezce č. 12 do Zlaté Koruny. Zde si můžete udělat první zastávku při prohlídce místního gotického kláštera. Ze Zlaté Koruny pokračujte dál přes Plešovice a Třísov až ke zřícenině hradu Dívčí Kámen. Hrad byl postaven ve 14. století rodem Rožmberků. V současnosti jde o jednu z nejlépe dochovaných středověkých památek v ČR.

Pokud se nechcete vracet do Českého Krumlova stejnou trasou, vyrazte přes Holubov na nejvyšší vrchol Blanského lesa Kleť (1 084 m n. m.). Náročné stoupání na vrchol si můžete ušetřit využitím lanovky z Krasetína. Ta vás vyveze nahoru i s kolem. Z Kletě vás pak čeká příjemný sjezd až do Českého Krumlova. 

Z Prahy až na Karlštejn

Příjemný čas na kole strávíte i podél řeky Vltavy a hlavně Berounky. Začít můžete například pod Barrandovským mostem. Levobřežní cesta známá jako A1 pokračuje u Lahovického mostu podél Berounky. V Černošicích se trasa přichýlí k železniční trati. Souběžně s ní dojedete přes Všenory, Dobřichovice a Hlásnou Třebáň až na Karlštejn.

V cíli budete mít na tachometru necelých 30 km. Pohodovým tempem byste to z Prahy měli zvládnout maximálně za 4 hodiny. Cestu zpět lze případně absolvovat vlakem, ale pokud si chcete máknout, můžete dojet zase nazpátek do hlavního města.

Z Kroměříže do Uherského Hradiště

A pojďme na Moravu. Jako výchozí bod další trasy poslouží Kroměříž. V druhém největším městě Zlínského kraje můžete začít prohlídkou Arcibiskupského zámku a přilehlé Podzámecké a Květné zahrady. Z Kroměříže pojedete podél řeky Moravy na Trávník a Těšnovice až k rozcestí Tabarky. Odtud pokračujte lesem do Spytihněvi. Do Uherského Hradiště vás dovede cyklostezka vedoucí podél Baťova kanálu.

Baťův kanál byl vybudován ve 30. letech minulého století a původně sloužil pro dopravu hnědého uhlí. Dnes je z něj oblíbená turistická atrakce. Díky cyklostezce lemující Baťův kanál je oblast populární i mezi cyklisty. 

V Uherském Hradišti za sebou budete mít přes 35 km. Cestu zpět si můžete zkrátit vlakem do Hulína nebo jet s přestupem až do Kroměříže, ale pořádná makačka bude, když se zase otočíte a zpět dorazíte stejnou trasou na kole. Přes 70 kilometrů už je slušná porce.

Na hrad Loket

A máme tady první pohodovou vyjížďku. Cyklostezka Ohře, rovinatý terén a překrásná krajina – trasu z Karlových Varů do Lokte si zkrátka zamilujete. Začít můžete klidně v centru Karlových Varů, na stezku se napojíte například u Chebského mostu. Podél Ohře pokračujte přes městské části Tašovice a Doubí. Po výjezdu z města si užijete průjezd nádherným kaňonem a kolem Svatošských skal. Následně vás řeka dovede až do města Loket.

Historické město Loket je známé především díky stejnojmennému středověkému hradu. Po vystoupání k hradu za sebou budete mít asi 16 km. Zpět do Karlových Varů se vydejte po stejné trase nebo vlakem. Případně si výlet prodlužte až do nedalekého Sokolova.

Rekreační lesy Podhůra

Hledáte kratší trasu s více zastávkami? Vyzkoušejte okruh z Chrudimi do rekreačních lesů Podhůra. V Chrudimi vyrazíte podél řeky Chrudimky do obce Slatiňany, kde můžete navštívit místní zámek. Kousek za zámeckým parkem vjedete do lesů Podhůra. Děti jistě ocení zastávku u Kočičího hrádku, miniatury gotického zámku. Dále pokračujte k rozhledně Bára a Pernému rybníku. Kolem lesní tělocvičny se vrátíte zpět do Slatiňan.

Ze Slatiňan do Chrudimi vás již čeká stejná cesta. Celkem ujedete rovinatým terénem zhruba 18 km. Trasu si můžete prodloužit zajížďkou do Rabštejnské Lhoty. Za návštěvu stojí zejména přírodní památka Na Skalách.

Z Olomouce do Šternberka

Jeden z nejpohodovějších cyklovýletů v Olomouckém kraji na vás čeká mezi Olomoucí a Šternberkem. Obě města spojuje rovinatá cyklotrasa č. 6104. Začít můžete prohlídkou olomouckého centra, tedy především oblasti kolem Horního a Dolního náměstí. Z centra vyjedete podél Mlýnského potoka a z Olomouce pokračujete podél řeky Moravy.

Cestou do Šternberka projedete Bohuňovice a Štarnov. V cíli za sebou budete mít 21 km. Po prohlídce šternberského hradu a dalších místních památek se můžete vrátit stejnou trasou zpět do Olomouce, nebo se svézt vlakem.

Hledáte tipy na další cyklovýlety i v různých krajích? Najdete je v našem sedmidílném seriálů článků

  • 1. díl - Nechte se okouzlit Českým Krumlovem i Třeboní
  • 2. díl - Prozkoumejte Prahu a okolí
  • 3. díl - Šlápněte do pedálů na severu Čech
  • 4. díl - Kde se projet v západních Čechách?
  • 5. díl - Okolí Hradce Králové a Pardubic mile překvapí
  • 6. díl - Pohoda ve vinařském regionu
  • 7. díl - Koupačky na severu Moravy

Vybavit se na cyklistiku

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování