Do stopy! Méně známé běžkařské trasy po celé ČR

Petr Pohůdka

8.2.2024 • 4 min čtení

Za běžkováním nemusíte jen do Krkonoš, Jizerek či na Šumavu. Zajímavé trasy najdete i v méně známých pohořích. Zkuste dát tentokrát šanci třeba Orlickým horám, Vysočině nebo vyrazte na běžky v okolí Prahy.

V seriálu Do stopy! jsme vám představili oblíbené běžkařské trasy v největších českých pohořích. Poslední díl je věnovaný místům, která leží tak trochu ve stínu hlavních horských oblastí. Při plánování běžkařských výletů byste je ale určitě neměli opomíjet.

Na vrchol Orlických hor

Orlické hory se nachází v severovýchodních Čechách na hranici s Polskem. Zajímavých běžkařských tras nabízí hned několik. My jsme se rozhodli vybrat vyjížďku na nejvyšší vrchol pohoří – Velkou Deštnou v nadmořské výšce 1 116 m n. m. Výchozím bodem je obec Deštné v Orlických horách.

Z výchoziště běžkařských tras vyrazíte na Luisino údolí, odkud vystoupáte přes horu Maruša až na Velkou Deštnou. Z vrcholu Orlických hor trasa pokračuje Šerlišským sedlem k Masarykově chatě. Následuje další zastávka u Šerlišského mlýna. Do Deštného se vrátíte kolem osady Zákoutí a potoku Bělá. Celkem ujedete 21 km středně náročným terénem. Zapotíte se zejména při výstupu kolem vrchu Maruša.

Polevsko v Lužických horách

Běžkovat se dá i na dohled od Českého Švýcarska v Lužických horách. Hlavním centrem lyžařské oblasti na Novoborsku je především Polevsko, kde se koná i známý závod Lužická třicítka. V okolí obce se nachází několik upravovaných tratí, na nichž si naplánujete různě dlouhé vyjížďky.

Vyzkoušet můžete například okruh kolem Polevska. Vhodným výchozím bodem je parkoviště poblíž točny autobusu, od kterého vyrazíte směrem na Jedličnou. Okruh vede přes rozcestí Pod Medvědí hůrkou, U Posedu a Pod Wachsteinem. Měří necelých 7 km. Výlet si případně můžete prodloužit dalším okruhem u Arnultovic.

Okruhy v Novohradských horách

Stranou masového turismu stále leží Novohradské hory. Pohoří se nachází na hranicích s Rakouskem v bývalém pohraničním pásmu. Díky této poloze byla krajina z velké části ušetřena lidských zásahů. Oblast je proto oblíbená mezi milovníky přírody či trampy. Za příznivých sněhových podmínek potěší Novohradské hory i méně náročné běžkaře.

Vydat se můžete do oblasti mezi Hojnou Vodou a Starými Hutěmi, kde jsou upravovány tři různé okruhy. Nejdelší z nich měří okolo 10 km a je označený červenou barvou. Vede loukami u Hojné Vody směrem k Novým Hutím, Mlýnskému rybníku a bývalé osadě Lukov. Trasu si ale můžete podle nálady upravit – okruhy se v několika bodech prolínají a napojíte se z nich na další tratě v Rakousku nebo v okolí vrcholu Točník.

Ve stopách závodníků na Vysočině

Vysočina stále nepatří k typickým zimním destinacím, ale mezi běžkaři už si popularitu získala dávno. Konají se zde i významné závody – například Zlatá lyže, v letošním únoru také mistrovství světa v biatlonu. Na Vysočině máte na výběr z mnoha okruhů a tras. Upravené stopy najdete třeba poblíž Radostína, Herálce, Svratky a samozřejmě Nového Města na Moravě.

Začátečníci rádi volí Fryšavský okruh. Ten měří zhruba 9,5 km a potěší malým převýšením. Vyjížďku zahájíte v obci Tři Studně. Úvodní část vede přes rozcestí Medlov a Nad Kadůvkem do Fryšavy. Zpět pojedete přes Fryšavský ledovec. Tento úsek je v závětří lesa. Stopa proto zůstává kvalitní i v horších podmínkách. Pokud sníh neleží ani v těchto místech, vsaďte na Vysočina Arénu v Novém Městě na Moravě, kde se zasněžuje i uměle.

Na výlet po Hřebenech

Bydlíte v Praze a chcete vyrazit na běžky jen na otočku? Pokud je dost sněhu, patří k nejlepším běžkařským oblastem u Prahy jednoznačně Brdy a Hřebeny. Oblíbená je zejména široká hřebenová cesta, která začíná u Černolic a pokračuje jihozápadním směrem.

Příjemná vyjížďka vás čeká například mezi Černolicemi a Kytínem. Nezapomeňte se zastavit na vrchu Skalka u kaple sv. Máří Magdalény. Za kratší zajížďku budete odměněni krásným výhledem do okolí. Zpět se vydejte po stejné trase, celkem ujedete přibližně 20 km. Na rozdíl od ostatních destinací nepočítejte se strojově upravenou tratí, stopy jsou pouze vyšlapané od dalších běžců. Upravené stopy bývají u Těškova či Strašic.

Informace o aktuálním stavu běžkařských tras

Před výletem do hor si raději zkontrolujte aktuální stav běžkařských tras.

Informace o stavu běžkařských tras v Brdech najdete na portálu Brdská stopa.

Hledáte tipy na běžkařské trasy i v jiných koutech České republiky? Podívejte se i na další díly našeho seriálu článků Do stopy:

  • 1. díl - Poznejte kouzlo šumavských běžkařských tras
  • 2. díl - Na trase Jizerské padesátky
  • 3. díl - Po Krušnohorské magistrále
  • 4. díl - Na běžkách za Krakonošem
  • 5. díl - Běžkování pod dohledem horského ducha Praděda
  • 6. díl - Za královnou Moravskoslezských Beskyd

Vybavit se na běžky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování