Do stopy! Po Krušnohorské magistrále

Petr Pohůdka

11.1.2024 • 4 min čtení

Vyhledávané stopy v okolí Božího Daru, ale i méně známé trasy v klidnějších lokalitách. V Krušných horách si přijde na své každý běžkař. Výše položená místa jsou navíc poměrně rovinatá a umožní pěknou projížďku. Jaké běžkařské trasy v Krušných horách byste neměli vynechat?

V seriálu Do stopy! se věnujeme zajímavým běžkařským trasám v největších českých pohořích. Dnešní díl vás zavede do Krušných hor.

Za Ježíškem na Boží Dar

Vyrážíte na běžky s menšími dětmi? Ježíškova cesta na Božím Daru je sázkou na jistotu. Naučná stezka má několik stanovišť, na kterých děti plní různé úkoly. Na výběr máte ze dvou okruhů. Delší měří zhruba 13 km, zkrácená varianta okolo 5,5 km. Okruhy se dají absolvovat také pěšky, v letním období na kole.

Před návštěvou Ježíškovy cesty si nezapomeňte v infocentru Boží Dar za drobný poplatek zakoupit notýsek, do kterého si děti zaznamenají splnění úkolů. Po odevzdání vyplněného notýsku na ně v infocentru bude čekat odměna v podobě Ježíškova razítka a malého dárku. Ježíškova cesta je velmi oblíbená. Zejména o víkendech a v průběhu jarních prázdnin v okolních okresech počítejte s větším množstvím návštěvníků.

Okruh kolem Klínovce

Mnoho běžkařských možností pochopitelně nabízí i Klínovec, nejvyšší vrchol Krušných hor. Stopy začínají přímo u místního lyžařského areálu, který vám poskytne výborné zázemí včetně parkoviště, občerstvení i půjčovny zimního vybavení. Zvolit můžete například středně náročný okruh o délce 13 km.

Z výchoziště lyžařských stop vyrazte k rozcestí Na Dámské. Cesta pokračuje přes Traverz a Pytláckou rokli k Suché a dále směrem na Neklid. Po cestě si můžete udělat zajížďku na vrchol Klínovce. Odměnou za námahu vám budou krásné výhledy na českou i německou stranu Krušných hor. Zpět k výchozímu bodu se dostanete opět přes rozcestí Na Dámské.

Za klidem do Přebuzi

Okolí Přebuzi patří v rámci Krušných hor ke klidnějším oblastem. Užijete si zde nedotčenou přírodu a vyhnete se zástupům běžkařů, kteří míří za populárnějšími místy. Na nedostatek upravených stop si ale rozhodně stěžovat nebudete. V těsné blízkosti Přebuzi se totiž napojíte na Krušnohorskou magistrálu. Ta spojuje střediska od Bublavy až po Boží Dar.

Krušnohorskou magistrálu ale využijete i ke kratší vyjížďce se startem a cílem přímo v Přebuzi. Vyrazit můžete například na Jelení kolem bývalého cínového dolu Rolava. Zpět do Přebuzi dojedete přes rozcestníky Jelení vrch a Chaloupky u pily. Celkem vás čeká necelých 17 km.

K přehradě Fláje

Opomíjet rozhodně nelze ani východní část Krušných hor. Ta leží trochu ve stínu hlavních krušnohorských středisek. Přitom nabízí běžkařům skvělé podmínky. Na pěkné trasy narazíte například v okolí Dlouhé Louky v obci Osek na Teplicku. O úpravu tratí se stará Krušnohorský klub.

Dlouhá Louka nabízí hned 7 upravených tras, jedna z nich je součástí Krušnohorské běžecké magistrály. Za vyzkoušení určitě stojí okruh vedoucí nádhernou krajinou obory a přehrady Fláje. Okruh měří přes 11 km. Výlet si můžete prodloužit projížďkou po magistrále v okolí přehrady. Stopy jsou propojené také s nedalekým areálem Klíny.

Okolím Lesné

Řada zajímavých běžkařských tras se nachází i na Mostecku. Jako vhodný výchozí bod poslouží osada Lesná, která je součástí obce Nová Ves v Horách. Horský klub Lesná v blízkém okolí udržuje 7 tras v celkové délce 45,5 km. Pěknou vyjížďku si užijete na trase známé jako Svahová.

Okruh měří 9 km a měli byste ho bez potíží zvládnout do dvou hodin. Pokud chcete pokračovat, můžete se v Lesné napojit na další trasy a vyjet směrem na Medvědí skálu nebo Lesenskou pláň. Případně se Krušnohorskou magistrálou dostanete do Nové Vsi v Horách a dále k německým hranicím.

Informace o aktuálním stavu běžkařských tras

Stav běžkařských tras se může rychle měnit. Před vyjížďkou si proto raději zjistěte, jak stopy aktuálně vypadají. Informace o trasách v západní části Krušných hor najdete na webu První Krušnohorské. O stavu tras ve východních Krušných horách informuje stránka Krušnohorská bílá stopa.

Hledáte tipy na běžkařské trasy i v jiných koutech České republiky? Podívejte se i na další díly našeho seriálu článků Do stopy:

  • 1. díl - Poznejte kouzlo šumavských běžkařských tras
  • 2. díl - Na trase Jizerské padesátky
  • 4. díl - Na běžkách za Krakonošem
  • 5. díl - Běžkování pod dohledem horského ducha Praděda
  • 6. díl - Za královnou Moravskoslezských Beskyd
  • 7. díl - Méně známé běžkařské trasy po celé ČR

Vybavit se na běžky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování