Do stopy! Běžkování pod dohledem horského ducha Praděda

Petr Pohůdka

25.1.2024 • 4 min čtení

Nedotčená příroda, historické památky a také řada kulturních akcí. Jeseníky nezklamou v žádném ročním období. V zimě si ale rozhodně nezapomeňte běžky. Díky vysoké nadmořské výšce se v Jeseníkách sníh drží déle než v jiných oblastech. Jaké běžkařské trasy nevynechat?

V zimním seriálu Do stopy! představujeme oblíbené běžkařské trasy v největších českých pohořích. Dnešní díl vás provede kouzelnými Jeseníky.

Na Ovčárnu a zpět

Podmínky nejsou ideální a v nížinách spíše než sníh vidíte holé stráně? První trasa poskytuje po většinu sezóny sněhovou jistotu. Výchozím bodem je Červenohorské sedlo ležící v nadmořské výšce přes 1 000 m n. m. Trasa vás zavede nejprve k turistické chatě Švýcárna. Odtud pokračujete až k Ovčárně a sjezdovkám lyžařského areálu Praděd.

Úsek mezi Švýcárnou a Ovčárnou měří zhruba 5,5 km a patří k nejdéle sjízdným trasám na celé Moravě. Obvykle si zde zajezdíte i na začátku jara. Zmiňovaný úsek je navíc dostatečně široký. Mezi stopami na klasiku tedy zůstává dostatek místa i pro bruslaře. Zpět z Ovčárny do Červenohorského sedla dojedete po stejné cestě. Celkově vás čeká necelých 27 km.

Česko-polským pohraničím

Další alternativu v době, kdy na horách neleží mnoho sněhu, tvoří Paprsek – areál na rozmezí Kralického Sněžníku, Rychlebských hor a Hrubého Jeseníku. Běžkařské tratě zde tvoří několik propojených okruhů. Za hlavní společný bod se dá považovat rozcestí Palaš. To je snadno přístupné z nedalekého parkoviště u areálu Paprsek.

Zvolit můžete například 8 km dlouhý okruh Pralinka. Z rozcestí Palaš vede na sever a poté podél polských hranic téměř k vrcholu Polská hora. Ještě předtím vás čeká prudký sjezd k rozcestí V Mokřinách. Na Palaš se vrátíte po zpevněné cestě pod hřebenem skoro po vrstevnici. Výlet si můžete prodloužit po Jesenické lyžařské magistrále třeba k Císařské lovecké boudě.

Nad Skřítkem

Zmiňovaná Jesenická magistrála tvoří páteřní trasu pohoří. Vede od Dolní Moravy a Kladského sedla až směrem k Ramzové. Magistrálu ale využijete i při kratších výletech. K odpolední vyjížďce poslouží například část vedoucí poblíž horského sedla Skřítek. Běžky nazujete v Rudolticích u Sobotína. Podél Klepáčovského potoka se vydáte k rozcestí Nad Skřítkem. Odtud vystoupáte k přístřešku Pod Ztracenými kameny.

Trasa pokračuje k rozcestí Pod Zelenými kameny, kde se nachází i malá zvonička. Následuje sjezd až ke Žlutému potoku. Stopa vás podél národní přírodní rezervace Rašeliniště Skřítek dovede zpět k rozcestí Nad Skřítkem. Dohromady ujedete přes 9 km. Vyjížďku si případně prodloužíte cestami na druhé straně silnice.

Okruh Zbojnická

Okruh Zbojnická vás opět zavede k polským hranicím. Středně obtížná trasa vede pod vrcholem hory Klepáč. Samotný okruh měří zhruba 11 km, ale do délky vyjížďky promluví volba parkoviště. Auto můžete nechat hned poblíž okruhu na parkovišti Pod Klepáčem nebo lze zastavit u areálu Větrný vrch a ke stopám vyjet vlekem. Spojovací cesta od vleku k okruhu vám trasu prodlouží přibližně o 5 km.

Díky nadmořské výšce okolo 1 000 m n. m. vás na okruhu většinou čekají dobré sněhové podmínky. Výlet si můžete prodloužit dalším okruhem na Větrném vrchu, zajížďkou směrem ke Kralickému Sněžníku, případně jízdou po Jesenické magistrále u Horní Moravy.

Lehčí trasy u Jeseníku

Vyrážíte na běžky s menšími dětmi nebo s během na lyžích teprve začínáte? Lehčí tratě najdete přímo v Jeseníku. Zhruba desetitisícové město nabízí několik nenáročných okruhů. Pro děti a začátečníky se hodí například stopy vedoucí kolem bývalých kasáren. Po vnějším okruhu ujedete necelé 3 km. Bohatá síť stop v areálu ale umožňuje více variant. Nudit se tak nebudete ani poté, co na běžkách získáte více jistoty.

Kromě tratí u bývalých kasáren můžete vyzkoušet také trasu z Jeseníku do Bělé pod Pradědem. Nenáročná cesta vede především po loukách a lesních cestách.

Informace o aktuálním stavu běžkařských tras

Moderní technologie vám dnes naštěstí umožňují vyrazit do hor na jistotu. Informace o aktuálním stavu běžkařských tras v Jeseníkách najdete na webu jdemenabezky.cz. U menších městských areálů a okruhů většinou získáte informace na webových stránkách dané obce.

Hledáte tipy na běžkařské trasy i v jiných koutech České republiky? Podívejte se i na další díly našeho seriálu článků Do stopy:

  • 1. díl - Poznejte kouzlo šumavských běžkařských tras
  • 2. díl - Na trase Jizerské padesátky
  • 3. díl - Po Krušnohorské magistrále
  • 4. díl - Na běžkách za Krakonošem
  • 6. díl - Za královnou Moravskoslezských Beskyd
  • 7. díl - Méně známé běžkařské trasy po celé ČR

Vybavit se na běžky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování