Do stopy! Na běžkách za Krakonošem

Petr Pohůdka

18.1.2024 • 4 min čtení

Krkonoše – nejvyšší a nejnavštěvovanější hory v České republice. Kde jinde by si běžkaři měli užít dostatek sněhu a kvalitně upravené trasy. Ve stopě sice občas může být rušno, ale najdete si i méně vytížená místa. Hledáte inspiraci pro běžkařský výlet? Vybrali jsme pro vás pět tras po kouzelných Krkonoších.

V seriálu Do stopy! představujeme zajímavé běžkařské trasy v nejznámějších českých pohořích. Dnešní díl je věnovaný Krkonoším.

Okruh z Janských Lázní

První trasa začíná i končí v Janských Lázních. Na upravené trasy se napojíte u Ski areálu Černá hora, případně na Hoffmanově boudě. Cesta vede směrem na Zrcadlovku a dále úbočím Černé hory. Tato část vás odmění krásnými výhledy na podhůří Krkonoš. Nedaleko Kolínské boudy se vydejte přes rozcestí Václavák až ke křižovatce u vleku pod Černou boudou.

Zpět do Janských Lázní dojedete přes Pardubické boudy a Modré kameny (rozcestník Pec pod Sněžkou). Poslední část vede menší zajížďkou, turistické trasy od Modrých kamenů by vás nasměrovaly strmě dolů lesními cestami. Celkem ujedete zhruba 16 km.

V místech tragického závodu

V roce 1913 se v Krkonoších konal závod v běhu na lyžích, při kterém kvůli náhlému zhoršení počasí zahynuli Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Tento smutný příběh připomíná film Poslední závod z roku 2022. Následující trasa vás zavede do míst, kde se závod konal. Výchozím i cílovým bodem je Špindlerův Mlýn.

Na začátku se nechte lanovkou vyvézt na Medvědín. Odtud pokračujte lehkým výstupem přes Zlaté návrší k Hančově pomníku. Další zastávkou je Ambrožova vyhlídka, odkud sjedete na Labskou boudu, kde si můžete odpočinout. Následuje stoupání na Pančavskou louku a sjezd k Vosecké boudě. Přes Tvarožník a Vysoké kolo se dostanete k Martinově boudě. Poté vás čeká dlouhý sjezd až do Špindlerova Mlýna. Náročnější trasa měří 23,5 km.

Kratší vyjížďka z Vrchlabí

Hledáte kratší nenáročnou trasu nebo do hor vyrážíte jen na otočku? Vydejte se do Vrchlabí. Město označované jako vstupní brána do Krkonoš je ideálním výchozím bodem. Nabídne vám řadu možností k občerstvení a snadno zde zaparkujete i své auto. V blízkém okolí se nachází mnoho běžkařských tras, které Vrchlabí spojují s okolními městy a horskými středisky.

Vyrazit můžete například do Horní Branné. Okruh se začátkem i koncem u běžeckého lyžařského areálu ve Vrchlabí měří 8 km. Na výběr máte z více stop. Trasu při cestě zpět si tak snadno pozměníte nebo ji prodloužíte zastávkou v Dolní Branné. V oblasti je hned několik zajímavých míst – hrobka rodu Harrachů, zámek Horní Branná či Muzeum lyžování Dolní Branná.

Po západních Krkonoších

Vhodným výchozím bodem pro objevování západní části Krkonoš je Harrachov. Najedete zde na Krkonošskou magistrálu – páteřní trasu, která spojuje celé pohoří od Harrachova až k Žacléři. Zároveň se odtud snadno napojíte na cesty v Jizerských horách. K oblíbeným cestám patří Harrachovský okruh vedoucí nejprve podél řeky Mumlavy a poté po Terex-Janouškově cestě.

Vyjížďku začněte v Harrachově u autobusového nádraží. Vyrazte k Mumlavskému vodopádu. Po magistrále pokračujte k rozcestí Krakonošova snídaně a dále k odbočce pod Voseckou boudou, kde vjedete na Terex-Janouškovu cestu. Zpět do Harrachova se dostanete po Staré celní a Harrachovské cestě nebo můžete pod Jakšínem odbočit a projet se kolem sáňkařské dráhy. Celkem ujedete 20 km středně náročným terénem.

Buď fit

Budete stát na běžkách poprvé nebo chcete vyrazit na výlet s menšími dětmi? Vyzkoušejte sportovně-relaxační trasu Buď fit. Nachází se nedaleko Špindlerova Mlýna, zhruba 800 metrů od dolní stanice lanovky Medvědín. Pojedete proti proudu řeky Labe směrem do Labského dolu.

Trasa měří 3,6 km v jednom směru. Převýšení činí jen 130 metrů, vyjížďku tedy zvládnou jezdci všech věkových kategorií. Další alternativou pro děti a začátečníky je například trasa vedoucí z Benecka na rozcestí Rovinka.

Informace o aktuálním stavu běžkařských tras

Před cestou do hor si nezapomeňte zjistit, kdy byly stopy naposledy upraveny. Informace o aktuálním stavu běžkařských tras najdete například na webu Bílé stopy. Portál získává data na základě sledování roleb systémem GPS.

Hledáte tipy na běžkařské trasy i v jiných koutech České republiky? Podívejte se i na další díly našeho seriálu článků Do stopy:

  • 1. díl - Poznejte kouzlo šumavských běžkařských tras
  • 2. díl - Na trase Jizerské padesátky
  • 3. díl - Po Krušnohorské magistrále
  • 5. díl - Běžkování pod dohledem horského ducha Praděda
  • 6. díl - Za královnou Moravskoslezských Beskyd
  • 7. díl - Méně známé běžkařské trasy po celé ČR

Vybavit se na běžky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování