Do stopy! Za královnou Moravskoslezských Beskyd

Petr Pohůdka

1.2.2024 • 4 min čtení

Nekonečné horské hřebeny, hluboká údolí a rozlehlé lesy. Krajinu Moravskoslezských Beskyd snad nejde nemilovat. Na běžkaře v Beskydech čeká více než 200 km upravených tratí. Vybrali jsme pro vás pět nejzajímavějších tras.

V seriálu Do stopy! vám přinášíme tipy na běžkařské výlety v největších českých pohořích. Dnešní díl je věnovaný Beskydům.

Modrý okruh v Bílé

První trasa vás zavede do obce Bílá v okrese Frýdek-Místek. V Bílé máte na výběr mezi čtyřmi základními okruhy různé obtížnosti a délky. Modrý okruh měří přes 19 km. Výchozím bodem je dolní stanice vleku Jih. Začátek trasy si vlekem můžete případně zkrátit. Úvodní část vede po úbočí kopce Javořina ke stejnojmenné osadě. Dále pokračujete přes Kozí hřbety a Rožnovský vrch k rekreačnímu středisku Ondrášův dvůr na Mezivodí.

Do Bílé se dostanete po opačné straně údolí. Nejprve podél Salajského potoka, poté úbočím kopce Čistý a Klín až do údolí potoka Smradlavá. Zpět k lyžařskému areálu dojedete kolem loveckého zámečku a zvířecí obory. Přímo u areálu je k dispozici také parkoviště.

Okolím Velkých Karlovic

Velké Karlovice na Vsetínsku jsou známé jako jedna z nejdelších obcí v ČR. Od cedule k ceduli urazíte více než 10 km. Kvůli této kuriozitě se do Velkých Karlovic nejspíš nevydáte, za účelem běžkování už možná ano. Jen v obci je upravováno zhruba 50 km tras v několika okruzích. Ty se navzájem prolínají, proto si zde naplánujete řadu různých vyjížděk.

Vyzkoušet můžete například úsek se startem u železniční stanice. Vede kolem lyžařských areálů U Bambuchů a Machůzky až k hotelu Galik. Trasa měří v jednom směru 6,5 km, zpět pojedete po stejné cestě. Terén je převážně rovinatý a hodí se i pro začátečníky. Výlet si můžete prodloužit jízdou směrem na Babskou.

Výlet na Pustevny

K nejznámějším místům v Beskydech patří Pustevny. Návštěvníky lákají především charakteristickými dřevěnými stavbami a slavnou sochou boha Radegasta. Pustevny jsou ale také populární běžkařskou oblastí. V zimě se zde upravuje hned několik stop. Vybrat si můžete z tras různé obtížnosti.

Na vrchol Pusteven se dostanete sedačkovou lanovkou z Trojanovic. Populární je například hřebenovka vedoucí přes Čertův mlýn a Bukovinu na Martiňák. Cesta tam a zpět měří téměř 17 km. Nezapomeňte si udělat zajížďku ke zmiňované soše Radegasta – je vzdálená méně než 1,5 km od výstupu z lanovky. Běžkaři návštěvu sochy obvykle spojují s vyjížďkou na Radhošť.

Na Lysou horu

Na běžkách můžete zdolat i královnu Moravskoslezských Beskyd – Lysou horu. Na nejvyšší vrchol pohoří vedou tři trasy. Vyrazit lze z Papežova, Visalají či Albínova náměstí na hranici Malenovic a Ostravice. Třetí varianta je nejdelší, v jednom směru měří zhruba 13 km. Za vynaloženou energii budete odměněni krásnými výhledy (za dobré viditelnosti uvidíte z vrcholu štíty Malé Fatry) a také dlouhým zpátečním sjezdem.

Z Albínova náměstí vede stopa přes Malenovický kotel na Ivančenu, kde se nachází mohyla postavená na počest skautů popravených za účast v protinacistickém odboji. Od Ivančeny pokračujete směrem na Zimný až na Lysou horu. Celá trasa je označená oranžovými směrovkami s údajem o zbývajících kilometrech. K odstavení auta se nejvíce hodí parkoviště v Malenovicích. Z obce vedou stopy až k výchozímu bodu na Albínově náměstí.

Pod Velkým Javorníkem

Upravené trasy na vás čekají také poblíž Velkého Javorníku. Ideálním startovním bodem je obec Veřovice v okrese Nový Jičín. U místního fotbalového hřiště se napojíte na Beskydskou magistrálu. Stopa vede kolem Kvíčálníku a dále pod Velkým Javorníkem až do Frenštátu pod Radhoštěm. Zpět se vydejte po stejné trase. Celkem ujedete přes 13 km, převážně lesní cestou.

Vyjet pochopitelně můžete i v opačném směru. Ve Frenštátu pod Radhoštěm začíná stopa nedaleko skokanského areálu. Pokud preferujete kondiční běžkování, poslouží vám okruh ve Veřovicích hned na začátku trasy.

Informace o aktuálním stavu běžkařských tras

Zajímá vás, kdy byly stopy v Beskydech naposledy upraveny? Informace o aktuálním stavu běžkařských tras najdete na webových stránkách bilestopy.cz. V případě obecních tras a okruhů se spolehněte na informace poskytované na webu konkrétní obce.

Hledáte tipy na běžkařské trasy i v jiných koutech České republiky? Podívejte se i na další díly našeho seriálu článků Do stopy:

  • 1. díl - Poznejte kouzlo šumavských běžkařských tras
  • 2. díl - Na trase Jizerské padesátky
  • 3. díl - Po Krušnohorské magistrále
  • 4. díl - Na běžkách za Krakonošem
  • 5. díl - Běžkování pod dohledem horského ducha Praděda
  • 7. díl - Méně známé běžkařské trasy po celé ČR

Vybavit se na běžky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování