Do stopy! Poznejte kouzlo šumavských běžkařských tras

Petr Pohůdka

29.12.2023 • 4 min čtení

Rádi byste prozkoumali Šumavu z běžecké stopy? Možností máte celou řadu – pohoří na hranicích s Německem a Rakouskem je mezi běžkaři vyhlášené. Snadno si zde naplánujete lehčí rodinnou vyjížďku i náročný běžkařský trénink. Jaké běžkařské trasy na Šumavě by vás mohly zaujmout?

Náš seriál Do stopy! vám představuje zajímavé běžkařské trasy v nejznámějších pohořích České republiky. V prvním díle se podíváme na Šumavu.

K jezeru Laka

Náročnější okruh s poměrně vysokým převýšením začíná i končí v obci Prášily. Na upravenou trasu se připojíte za bývalým kostelem, odkud pokračujete po zelené turistické značce směrem na Formberg a cestu Vysoké Lávky – Hůrka. Proti proudu Jezerního potoka se dostanete do blízkosti jezera Laka, kam si z hlavní cesty musíte udělat krátkou zajížďku.

Od nejvýše položeného šumavského ledovcového jezera vás čeká stoupání na Zlatý stoleček. Trasa dále vede přes Horní Ždánidla a Gsenget. Zpět do Prášil dojedete lesní cestou z Gsengetu nebo můžete sjet k Prášilskému potoku a do obce dorazit přes Frantův most. Celkem ujedete 17 km. Jediná možnost občerstvení je přímo v Prášilech. Trasa je z důvodu ochrany místní populace tetřeva hlušce v provozu jen do poloviny března.

Okolo vrchu Polom

Ideální trasa pro běžkaře, kteří na Šumavu dorazí na jeden den autem. Vůz můžete nechat na parkovišti Hůrecká silnice, odkud se vydáte podél Sklářského vrchu směrem k rozcestí Zámecký les. Trasa v těchto místech začíná stoupat do sedla mezi vrcholy Polom a Plesná. Odměnou za delší stoupání jsou krásné výhledy do Bavorska. Za dobrého počasí uvidíte i Alpy.

Z horského sedla sjeďte na rozcestí Rudská křižovatka a pokračujte na Novou Hůrku. Za obcí cesta začne kopírovat hlavní silnici a dovede vás zpět na výchozí parkoviště. Trasa měří 20 km a vzhledem k převýšení se hodí spíše pro zkušenější běžkaře. Ve vyšších polohách vám za větrného počasí bude kvalitu stopy zhoršovat nafoukaný sníh.

Z Kvildy na Horskou Kvildu

Hledáte lehčí trasu, kterou byste zvládli i s dětmi? Vyrazte z Kvildy na Horskou Kvildu. Nenáročná rovinatá trasa vede kolem rašeliniště Jezerní slať a měří necelých 6 km. V Horské Kvildě se za své snažení můžete odměnit v jedné z místních restaurací.

Zpět na Kvildu se vydejte po stejné trase nebo si výlet prodlužte přes Korýtko. Trasa poté měří celkem 16 km. Zvážit můžete také zajížďku do nedaleké Modravy.

Na Knížecí Pláně

Výchozím bodem další běžkařské vyjížďky je městys Strážný, kde máte hned několik možností k parkování. Nejvhodnější je parkoviště u Jelení stezky, které leží nedaleko upravených tras. Ze Strážného vyjedete na Knížecí Pláně vzdálené zhruba 9 km. Cesta vede většinu času mírně do kopce, ale dočkáte se i rovinatých úseků. Dvakrát počítejte s větším stoupáním.

Knížecí Pláně jsou dnes již bývalou obcí, aktuálně tvoří součást Borové Lady. Stále zde ale funguje penzion s restaurací, kde se můžete občerstvit a nabrat síly. Zpět do Strážného se dostanete po stejné cestě, jen si tentokrát užijete spíše příjemnou jízdu z kopce.

Šumavská magistrála

Patříte mezi dobrodruhy a lákal by vás několikadenní přejezd celé Šumavy? Pohoří spojuje Šumavská magistrála, která se všemi přístupy z okolních obcí měří přes 140 km. Magistrála začíná v Železné Rudě a vede až do Zadní Zvonkové v oblasti lipenské přehrady. Odtud se dá přes hraniční přechod Pestřice/Sonnenwald pokračovat na rakouské území. V závislosti na aktuálních podmínkách a kondici vám přejezd Šumavy zabere zhruba 2 až 4 dny.

Podobně náročný přejezd samozřejmě není pro každého. Šumavskou magistrálu ale můžete využít i pro naplánování kratších výletů. K vhodným výchozím bodům patří například zmiňovaná Železná Ruda, Modrava nebo městys Strážný.

Informace o aktuálním stavu běžkařských tras

Před cestou na Šumavu si nezapomeňte zkontrolovat stav běžkařských tras. Aktuální informace najdete na webu Bílá stopa, který spravuje Regionální rozvojová agentura Šumava.

Hledáte tipy na běžkařské trasy i v jiných koutech České republiky? Podívejte se i na další díly našeho seriálu článků Do stopy:

  • 2. díl - Na trase Jizerské padesátky
  • 3. díl - Po Krušnohorské magistrále
  • 4. díl - Na běžkách za Krakonošem
  • 5. díl - Běžkování pod dohledem horského ducha Praděda
  • 6. díl - Za královnou Moravskoslezských Beskyd
  • 7. díl - Méně známé běžkařské trasy po celé ČR

Vybavit se na běžky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování