Bezpečnost při běhání za tmy v zimě: Jaká pravidla dodržovat?

Petr Pohůdka

28.11.2023 • 5 min čtení ▸ 7 min videa

Čelovka, reflexní prvky, ale také volba rozumné trasy nebo ztlumená hudba ve sluchátkách. Na běhání za tmy byste se měli adekvátně vybavit a dodržovat několik základních pravidel. Která patří k těm nejdůležitějším?

Život běžce není v zimě jednoduchý. Tma většinou panuje před odchodem do práce i po návratu domů. Pokud se svého běžeckého režimu nechcete na pár měsíců vzdát, nezbývá než vyběhnout do tmy. Zimní běhání ve tmě bohužel přináší určité komplikace. Patří mezi ně především:

  • zhoršená viditelnost,
  • nástrahy počasí (sníh, námraza, náledí, mlha),
  • možnost podchlazení.

Jak s těmito riziky bojovat?

Vybavit se na zimní běh

Pořiďte si čelovku

Vidět a být viděn. Tak zní nejdůležitější pravidlo pro jakýkoliv pohyb v místech, kde se vyskytují auta, cyklisté a chodci. Lepší viditelnost vám zajistí čelovka. Správný model přizpůsobte plánovanému využití.

Jestli běháte v lese nebo zcela neosvětleném terénu, potřebujete čelovku s dalekým dosvitem a spíše širším paprskem. Osvětlí vám nejen prostor před vámi, ale také okolí. Ve městě vám obvykle stačí kratší dosvit čelovky a častěji oceníte užší paprsek, kterým si lépe posvítíte na konkrétní překážku. V ideálním případě by čelovka měla jít naklopit, abyste neoslňovali protijdoucí osoby.

Za minimální nutný výkon se u čelovky na běhání dá považovat 100 lm. Do hůře osvětleného terénu hledejte alespoň dvojnásobné hodnoty. Čelovka dává smysl, i když běháte po osvětleném městě. Ne všechny kouty jsou nasvícené dostatečně, světlo z lampy se může ztratit například v korunách stromů. Navíc čelovka přispívá k naplnění druhé části hlavního pravidla – jste díky ní lépe vidět.

Reflexní prvky, blikačky a vánoční stromeček

Vlastní viditelnost podpořte ještě reflexními prvky. Často bývají již součástí běžeckého oblečení. Reflexní prvky by měly být umístěné na místech, která se nejvíce hýbou. Znamená to hlavně oblast kotníků a zápěstí. Pokud vaše oblečení v těchto místech reflexní prvky nemá, přidejte na něj jednoduché reflexní doplňky – typicky pásky nebo nálepky.

Vaši viditelnost umocní barevná blikačka. Může mít třeba tvar kolíčku, který připnete na lem bundy nebo pas kalhot. Spolehnout se můžete i na klasickou reflexní vestu. Ta sice není pro běh příliš přizpůsobená, ale účel splní.

Vyrábí se také reflexní vesty navržené přímo pro běžce. Obvykle přichází v minimalistickém provedení, aby nezvyšovaly potivost a daly se snadno navléknout přes bundu i letní tílko. Někdy disponují integrovanými diodami, takže vás skutečně nikdo nepřehlédne. Jen počítejte s tím, že uslyšíte poznámky o běžícím vánočním stromečku.

Trailová obuv nebo nesmeky?

Zima dokáže připravit různé nástrahy. Nebezpečný je zejména zledovatělý povrch a zmrzlý sníh. Podrážka běžeckých bot musí podmínkám odpovídat, jinak riskujete pád a zranění. Větší jistotu na sněhu i ledu vám dodá agresivnější vzorek bot, který se objevuje hlavně u trailové obuvi.

Ještě větší stabilitu vám zajistí nesmeky, protiskluzové návleky na boty. Pro běh v zimě se využívají nesmeky s malými hroty. Při běhu o nich skoro nevíte, jen na tvrdém povrchu budou hroty trochu cvakat.

Nesmekům se na blogu věnujeme v samostatném článku.

Vsaďte na vrstvení

Chladnému počasí musíte přizpůsobit i běžecké oblečení. Osvědčená taktika spočívá ve vrstvení. Základní vrstvu tvoří funkční prádlo, které na rozdíl od bavlny odvádí pot od těla a udrží vás v suchu. Vhodnou mezivrstvu představuje prodyšná mikina. Ta se stará o tepelný komfort. Svrchní vrstva v podobě lehké bundy vás ochrání před vnějšími vlivy, především větrem a deštěm. 

V teplejším počasí jednoduše vynecháte mezivrstvu či bundu – podle aktuálních podmínek. Oblečte se méně, než kdybyste šli na procházku. Když vyjdete ven, měla by vám být při chůzi a postávání trochu zima. Pokud si v těchto fázích užíváte příjemné teplíčko, budete se při běhu přehřívat. Do větší zimy se naopak vybavte dalšími doplňky, například nákrčníkem, čepicí nebo čelenkou a rukavicemi.

Další pravidla pro vyšší bezpečnost

Bezpečnost při běhání za tmy neovlivňuje jen správné vybavení, ale také dodržování několika dalších pravidel.

  • Volte známou trasu – Ve tmě se zhoršuje vaše periferní vidění, prostorové vnímání a vidíte méně detailů. Zkrátka nic ideálního pro zkoušení nových tras. Volte raději známé cesty, kde víte o možných nástrahách.
  • Běhejte s mobilem – V případě zranění či zabloudění mobil v kapse přijde vhod. Částečně poslouží i jako náhradní světlo v okamžiku, kdy vám přestane svítit čelovka.
  • Sluchátka nechte doma – Jste zvyklí se při běhu nakopnout hlasitou muzikou? Tentokrát nechte sluchátka doma. Už takhle ve tmě hůř vidíte. Není nutné omezovat ještě další smysly, které vás mohou upozornit na jedoucí auto nebo cyklistu. Jestli si běh bez muziky nedokážete představit, tak alespoň ztlumte hlasitost a nepoužívejte aktivní potlačení okolních ruchů.
  • Vyrazte ve dvou – Ve dvou se to lépe táhne. Jakkoliv to zní jako klišé, přítomnost více osob většinou odradí problémové lidi. Neznáte někoho, kdo by se chtěl proběhnout s vámi? Pokud ne, tak s sebou vemte alespoň psa. Osamocené běžkyně by se měly vyhnout odlehlým částem parků a dalším rizikovým místům. Případně zvážit pořízení malého pepřáku nebo osobního alarmu.

  • Nezacházejte do extrémů – Venku je tma, náledí a žene se sněhová bouře? Osobní disciplína je při pravidelném běhání samozřejmě důležitá, ale neměla by porušovat zásady zdravého rozumu. V mizerných podmínkách běhání odložte či nahraďte vnitřní sportovní aktivitou.

Máte zájem ještě o pár tipů na zimní běžecký trénink. Podívejte se na následující video. 

Vybavit se na zimní běh

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování