Do stopy! Na trase Jizerské padesátky

Petr Pohůdka

5.1.2024 • 4 min čtení

Jizerské hory jsou právem označované za ráj běžkařů. Při dobrých sněhových podmínkách se zde upravuje více než 250 km tras. Úprava místních běžeckých stop má dokonce nejdelší tradici v ČR – začalo se s ní již v první polovině 80. let. Jaké trasy patří v Jizerkách k nejoblíbenějším?

V seriálu Do stopy! se zaměřujeme na zajímavé běžkařské trasy v největších českých pohořích. Tentokrát zavítáme na sever Čech do Jizerských hor.

Kolem řeky Jizery

Ledové kry, zurčící voda a zasněžené břehy. Řeka Jizera vás nadchne i v zimním období. Podél řeky vede značná část trasy z Kořenova do Smědavy. Vyjížďku začněte v Martinském údolí. Odtud podél toku Jizery vystoupejte do Bukovce a pokračujte k osadě Jizerka. Od května do října zde můžete navštívit Muzeum Jizerských hor, v zimě je ale bohužel zavřené.

Za Jizerkou se vydejte po Promenádní cestě, tentokrát již mírnějším terénem. V této oblasti uvidíte pohraniční opevnění, takzvané řopíky. Z Promenádní cesty vyjeďte směrem ke Smědavě, kde se v místní chatě můžete občerstvit. Raději si ale předem zkontrolujte otevírací dobu, přes týden restaurace nemusí být v provozu. V době občerstvení za sebou máte přes 14 km. Zpět můžete vyrazit stejnou cestou.

Jizerská pětadvacítka

K Jizerským horám neodmyslitelně patří Jizerská padesátka. Tradiční závod v běhu na lyžích, ve kterém profíci soupeří i s hobby běžci, se v Jizerkách poprvé konal již v roce 1968. V roce 1999 se Jizerská padesátka stala součástí prestižní série dálkových běhů Worldloppet.

Padesátikilometrová trasa bude pro většinu příležitostných běžců příliš náročná. Organizátoři ale účastníkům nabízí kratší alternativy, například Jizerskou pětadvacítku. Ta trasu padesátky kopíruje, hlavní závod ale u rozcestí Čihadla pokračuje na Jizerku. Chcete se projet ve stopách, kde závodí špičkoví dálkoví běžci? Okruh startuje i končí v Bedřichově. Vítěz posledního ročníku pětadvacítku zdolal za hodinu, pět minut a čtyři sekundy.

Ve stopách kancléře Šámala

Páteřní trasou Jizerských hor je Jizerská magistrála. Nabízí téměř 200 km upravených stop a napojíte se na ni celkem na 23 nástupních místech. Magistrálu využívá i zmiňovaná Jizerská padesátka. Hustá síť tras vám ale umožní naplánování mnoha dalších vyjížděk. Vydat se můžete například na okruh z Oldřichova v Hájích.

Trasa vede přes Bílou Kuchyni, kolem Olivetské hory až na Novou Louku. V místní Šámalově chatě můžete doplnit spálené kalorie. Dům kdysi sloužil jako místo relaxace pro úředníky československé vlády. K pravidelným hostům patřil zejména Masarykův kancléř Přemysl Šámal, podle kterého se budově dodnes říká Šámalova chata či Šámalka. Zpět do Oldřichova v Hájích se vydejte stejnou trasou nebo po Uhlířské a Travnaté cestě.

Lyžařský okruh ve Smržovce

Budete se s běžkami teprve seznamovat nebo chcete krásu běžkování ukázat svým dětem? Na úvod je možná vhodnější vyrazit do některého z běžkařských areálů či na menší upravované okruhy v rámci vesnic a měst. V Jizerských horách je podobných míst hned několik.

Vyzkoušet můžete třeba lyžařský areál ve Smržovce, který nabízí okruh dlouhý 3 km. Přístup do areálu je možný z více míst – například od čerpací stanice ve Smržovce, místního kostela nebo z křižovatky v Jablonecké ulici. Běžecký areál najdete také v nedalekých Lučanech nad Nisou, Josefově Dole či Tanvaldu.

Pohoda okolo Bílé skály

Nenáročný okruh vhodný pro rodiny s dětmi na vás čeká také v okolí Bílé skály. Ideálním výchozím bodem jsou Příchovice. Trasa vede kolem vrcholu Hvězda a stáčí se k rozcestí Nad Pašerákem. Odtud pokračujete přes Malý Kapradník k odpočívadlu U Tetřeví boudy.

Zpět do Příchovic vás přivede Rovná cesta. U Hvězdy se opět napojíte na původní trasu. Celkem ujedete zhruba 8 km s minimálním převýšením.

Informace o aktuálním stavu běžkařských tras

Aktuální stav běžkařských tras v Jizerských horách zjistíte na webu obecně prospěšné společnosti Jizerská. V případě menších areálů a městských okruhů bývají informace k dispozici na webových stránkách dané obce.

Hledáte tipy na běžkařské trasy i v jiných koutech České republiky? Podívejte se i na další díly našeho seriálu článků Do stopy:

  • 1. díl - Poznejte kouzlo šumavských běžkařských tras
  • 3. díl - Po Krušnohorské magistrále
  • 4. díl - Na běžkách za Krakonošem
  • 5. díl - Běžkování pod dohledem horského ducha Praděda
  • 6. díl - Za královnou Moravskoslezských Beskyd
  • 7. díl - Méně známé běžkařské trasy po celé ČR

Vybavit se na běžky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování