Nejlepší sportovní předsevzetí, která vás dostanou do formy

Tereza Houšková

4.1.2024 • 4 min čtení ▸ 30 min videa

Rok se s rokem sešel a my opět stojíme na startovní čáře, připravení vyběhnout na novou trať. Co by vám nemělo chybět v ruce, je lísteček s předsevzetími, která na své trase o 365 dnech budete plnit. 

Chcete si dát do sezony 2024 sportovní předsevzetí? Níže jsme pro vás připravili tipy na čtyři nejoblíbenější aktivity našich zákazníků. Ale jestli hledáte něco míň profláknutého, není problém, sjeďte dolů na méně tradiční sportovní aktivity. 

Fitness – pusťte si zdarma stylové tréninky od FitFab Strong 

Nemusíte chodit do fitka, abyste odjeli kvalitní fitness trénink. S přehledem si můžete máknout i doma třeba s některou z videolekcí zdarma od holek z FitFab Strong. Samozřejmě velkou výhodou fitness center je výběr z mnoha strojů a skupinových lekcí. Tak si každý přijde na to své. 

Jednou máte chuť na silový trénink, čapnete činky nebo si potrápíte svaly na nějaké mašině. Jindy zase na kardio, u kterého si vystačíte s běžeckým pásem a lekcemi. 

Doma takové možnosti nejspíš mít nebudete, ale to nic neznamená. Můžete si pořídit nakládací jednoručky, odporové gumy a máknete si stejně tak. S pravidelným cvičením se vám vyformuje postava, zpevní držení těla a předejdete možným zdravotním problémům. Pohyb je všemocný lék, to už věděli naši předci. 

Všechny lekce zdarmaVybavit se na fitness

Běh – bezva kardio na čerstvém vzduchu 

Běh je absolutní klasika, která přináší zaručené výsledky. Parádně si vypilujete fyzičku a nebude vás to stát ani korunu. Běhat můžete kdekoliv. Seznámíte se s krásami okolí, probádáte zákoutí vašeho města, lesa, parku... Můžete prostě a jednoduše běžet tam, kam vás srdce táhne. 

Jediné, co budete potřebovat, je nějaké funkční oblečení a běžecké boty. Ty se rozdělují podle povrchu trasy na silniční a terénní. Důležité je se tedy zamyslet, jaký typ běhu a terén preferujete, pořídit si botky a vyrazit ven. 

Vybavit se na běh

Nordic walking – přidejte do kroku s holemi 

Nordic walking nazýváme takovým zázračným chozením. Zapojíte při něm až 90 % svalů a udržujete se v aerobní zóně, ve které spalujete tuky. Hlavní roli zde hraje správný výběr holí a technika. Možná teďka v duchu jásáte, že se vám nějaké hole válí ve skříni, tak byste je mohli pro jednou využít. Otázkou ale je, jestli nemáte doma trekingové. 

Trekingové hole jsou robustnější a určené pro podporu stability na nerovném terénu, třeba když jdete na horskou túru. Naopak hole na nordic walking mají rukavičku, drobnější konstrukci a jsou na rovný terén, kdy jdete svižnou chůzí. Pro podrobnější porovnání se podívejte na video od naší outdoorové ambasadorky Verči Dubnové, která vám to perfektně vysvětlí. 

Hole na Nordic Walking 

Turistika – ideální pro pohyb celé rodiny 

Aspoň jeden turistický výlet by vám na lístečku s předsevzetími neměl chybět. Ať už preferujete výlety s cílem (hrad, zámek, jezero, vrchol hory atd.), nebo jenom toulání přírodou, určitě byste se měli vyvětrat na čerstvém vzduchu. 

Na první pohled se to nemusí zdát, ale na kvalitní procházce se nejlíp odpočívá. Nenajdete lepší příležitost k vypnutí hlavy a oproštění se od zbytečných myšlenek. 

Jenom si tedy nezapomeňte outdoorovou výbavu – turistickou obuv, aby vás nebolely nohy. V naší nabídce najdete nejrůznější outdoorové boty – nízké, vysoké, pánské, dámské, dětské, nepromokavé, zateplené...  

Vybavit se do outdooru

Žhavé tipy: Sporty, které jste možná ještě nevyzkoušeli! 

Už jste někdy běhali se psy? Vylezli horolezeckou stěnu nebo dokonce skálu? Našli svůj vnitřní balanc? Jestli ne, tak tyhle sporty jsou další žhaví kandidáti na váš seznam. Vyzkoušejte: 

  • slackline – při balancování na „kurtě“ zapojíte všechny vnitřní svaly 
  • lezení – můžete vyrazit na stěnu do tělocvičny, nebo zkusit ferraty venku 
  • běh se psy – uvidíte, jak bude váš mazlíček nadšený 
  • golf – dávno se nejedná jen o sport zbohatlíků, vyrazte aspoň na odpaliště.

Jsou to trošku netradiční aktivity, které ale stojí za prubnutí. Všechno vybavení navíc seženete u nás a za super cenu, takže žádné výmluvy neplatí. Lupněte tam další předsevzetí! :)

Líbil se článek?

Tereza Houšková

Mladá síla marketingového týmu Sportisima, bývalá pozemkářka a pořádná sporťačka, milovnice ručních prací