Turistika s malými dětmi: Praktické vychytávky na rodinné výlety

Petr Pohůdka

22.6.2023 • 4 min čtení

Byli jste zvyklí každou volnou chvíli vyrážet do přírody, ale teď vám doma řádí malé děti? Na další outdoorové zážitky nemusíte čekat až do doby, než vaše ratolesti trochu vyrostou. Se správnou výbavou se můžete vydat na výlet i s nejmenšími dětmi. Jaké vychytávky vám zpříjemní rodinnou turistiku?

Toulky přírodou s malými dětmi mají jinou dynamiku. Přestože se budete pohybovat spíše v lehčím terénu a na kratších trasách, mohou vám výlety do přírody připadat náročnější než dříve. Rozhodně bývají méně spontánní a vyžadují větší míru plánování. Když se vám ale povede vše dobře vyladit, půjde o hezky strávený rodinný čas, na který jednou budete s radostí vzpomínat.

Největší nepřátelé rodinné turistiky? Nuda, nepohodlí a hlad

Děti se rychle začnou nudit. S kojenci příliš starostí mít nebudete a je pravděpodobné, že značnou část výletu prospí, ale zejména větší batolata už musíte něčím upoutat. Může jít o zajímavý cíl výletu, netradiční dětské hřiště nebo třeba bludiště. Doma byste určitě neměli nechat ani oblíbenou hračku či plyšáka.

Kromě nudy může rodinný výlet pořádně znepříjemnit také nepohodlí. Proto nepodceňujte výběr sportovního oblečení a především kvalitní turistické obuvi. Častým nepřítelem dobré nálady je obyčejný hlad. Přibalit můžete jak klasické dětské pokrmy, tak sportovní výživu. Dopředu si ale ověřte (typicky v informacích na obalu), jestli je daný produkt vhodný pro děti – některé doplňky by malí strávníci vůbec konzumovat neměli.

S dobrým nosítkem zvládnete i delší trasu

Malé děti se pochopitelně nemohou vyrovnat dospělým z pohledu rychlosti nebo výdrže. To však neznamená, že se musíte vzdát delších a náročnějších tras. Se správným vybavením můžete děti pohodlně nosit. Na výběr máte hned několik různých pomůcek.

Většina rodičů volí mezi šátkem na nošení a ergonomickým nosítkem. Šátky se doporučují především u novorozenců a kojenců. Miminku se více přizpůsobí a lépe kopírují tvar malých zádíček.

U batolat oceníte spíše nosítka. Oproti šátku zde odpadá zdlouhavý proces uvázání. Při turistice, kdy se častěji střídá nošení a chůze dítěte, jde většinou o pohodlnější variantu. S nosítkem se také snáze můžete střídat v nošení s partnerem. I nosítka vám dnes mohou poskytnout hledanou variabilitu a více možností nošení. Podle potřeby pak zvolíte pozici na zádech, břiše či dokonce na boku.

Větší děti usadíte do speciální krosny

Jak šátky na nošení, tak nosítka mají své vášnivé zastánce a odpůrce. Z hlediska objektivních argumentů zůstává souboj těchto pomůcek relativně nerozhodný – oba typy vybavení mají své výhody i nevýhody. Proto si jednoduše vyberte variantu, která bude nejvíce vyhovovat vám a vašemu dítěti.

U větších batolat dávají smysl krosny na nošení. V praxi jde o velký batoh s vymezeným prostorem pro usazení dítěte. Krosna vám oproti šátku a nosítku nabízí dostatek úložného prostoru. Snáze si tak s sebou přibalíte další potřeby a vybavení, což oceníte zejména na delších výletech. Výhodu představuje rovněž vysoká nosnost, která vám standardně umožní přepravit zhruba 20kilového pasažéra.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu nošení, dítě nezapomeňte adekvátně obléct. Na rozdíl od vás se nehýbe a nezahřívá – bude tedy potřebovat teplejší oblečení.

Ukázat batohy a nosítka

Rodinné cyklovýlety zvládnete s vozíkem či sedačkou

Raději než na trek byste vyrazili na cyklovýlet? Ani zde se s malými dětmi nemusíte zásadně omezovat. Stačí, když využijete dětskou cyklosedačku nebo vozík za kolo. Sedačky představují prověřenou klasiku, vozíky za kolo si získaly popularitu hlavně v posledních letech. Do vozíku díky speciálním vajíčkům umístíte i nejmenší kojence. U sedaček musíte počkat do okamžiku, kdy dítě zvládne samostatně sedět a držet hlavičku.

Vozíky se dají využít i při běhu nebo jízdě na inline bruslích. Díky trubkové konstrukci vozíku je dítě chráněno při eventuálních karambolech. Ochranu před sluncem, prachem a dotěrným hmyzem poskytují integrované clony. Počítejte s tím, že při jízdě na kole nemáte s dítětem ve vozíku ideální kontakt jako například v případě předních cyklosedaček. Malý jezdec se ale zase ve vozíku snáze zabaví sám.

Bez ohledu na typ pomůcky na kolo byste s dítětem „na palubě“ měli upravit svoji rychlost a styl jízdy. Cyklosedačka vám trochu změní těžiště, u vozíků můžete bojovat s větší šířkou a přejížděním obrubníků nebo jiných překážek. Proto jezděte pomalu a bezpečně. V první řadě jde hlavně o to, abyste se všichni vrátili ve zdraví domů a mohli brzy podniknout další vyjížďku.

Ukázat cyklovozíkyUkázat cyklosedačky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování