Výlet s tajenkou: Po stopách Golema Starým Městem

Lucie Nachtigallová

1.6.2021 • 5 min čtení

Máte děti a v jednom kuse řešíte, kam na výlet? Dobře, že jste tady… Naše příběhové Výlety s tajenkou vám ukážou krásná místa po celé ČR. Doporučujeme vyrazit o víkendu, abyste si trasu konkrétního výletu i všechny výhledy užili a nemuseli jste spěchat. Byla by to škoda, zajímavá místa na vás čekají v Česku i na Moravě.  

Každý měsíc zveřejňujeme jeden výlet. Za rok a něco společně navštívíme všech 14 krajů, kde vás i vaše děti čekají historické památky, ale i jiná zajímavá místa. Každý výlet má svůj příběh a mapu, kterou si snadno vytisknete.

A kam jinam by mohl směřovat první výlet po České republice než do Prahy? Vydejte se po stopách Golema Starým Městem pražským

Vytisknout mapu a instrukce

Legenda pro rodiče a popis trasy

Milí cestovatelé, 
tento výlet vás zavede do vůbec nejtajuplnější části Prahy – do Josefova. Židovská čtvrť opředena tajemstvím žila po staletí svým vlastním životem a na malém prostoru zde vyrostly stavby zcela jiné než všude jinde. Provedeme vás kolem nejznámějších synagog, starého hřbitova i nejhonosnější ulicí v Praze až na Staroměstské náměstí.

Budete hledat obrazce, hádat hádanky, ale hlavně se dozvíte o tajemství zdejších staveb. A samozřejmě vše o Golemovi. Vstupné platit, pokud nechcete, nemusíte, tajenku vyluštíte i bez vstupu do památek. Výlet si zkuste naplánovat mimo sezonu, jsou zde jinak mraky turistů. I když v této “covidové době” asi ani moc ne.  

Dopis dětem

Ahoj kluci a holky,  
dnešní cesta za hádankou vás povede po stopách Golema a také do míst, kde podle některých tvrzení stála tajemná Stínadla Jaroslava Foglara. Tak jako u ostatních našich výletů, i k tomuto výletu jste dostali originální mapu s vyznačenou trasou. Pokud půjdete po správné cestě, budete se pozorně rozhlížet, číst správné texty a poslouchat to, co vám budou říkat vaši rodiče, jistě dokážete odpovědět na všechny dnešní úkoly. Umíte-li už psát, doplňte podle uhodnutých slov vaši tajenku. 

  

Praktické informace

Délka trasy: 3 km

Obtížnost: Velmi lehká atraktivní trasa pro všechny děti od tří let. Výlet je možný jet s kočárkem i na kole. Pejsci na vodítku jsou vítáni.

Parkování: U Rudolfina je placené parkoviště. Za hodinu parkování zaplatíte 60 Kč. Jinak u magistrátu je několik míst s hodinami. Doporučujeme však dostat se na místo s pomocí MHD. Na začátek trasy se nejlépe dostanete tramvají č. 17, 18 nebo metrem A na stanici Staroměstská.

 

Otevírací doby památek a vstupné: Cenu vstupného a otevírací dobu si můžete ověřit zde.

Možnost občerstvení: Po celé trase, ale počítejte s tím, že jste na turisticky exponovaném místě – ceny jsou někdy i dvojnásobné. 

Tajenka

Toto jsou dnešní hádanky:
Naše putování začíná u mohutné novorenesanční stavby Rudolfina. V její Dvořákově síni se pořádají významné koncerty, např. v rámci Pražského jara. Budova Rudolfina patří České filharmonii, která zde i sídlí. Zkuste najít dva lvy a také dva anděly. Vidíte na stavbě nějaké známé skladatele? A chtěli byste získat vaše první písmeno do tajenky? Tak zkuste…

Těšíte se na výlet? Tak vytisknout mapu a instrukce a jde se na to! :) 

Vytisknout mapu a instrukce

Líbil se článek?

Lucie Nachtigallová

Autorka Výletů s tajenkou a facebookového profilu Deník fejsbukové matky