Výlet s tajenkou: Z Jasněnčina Bouzova na zkamenělý zámek

Lucie Nachtigallová

1.10.2021 • 5 min čtení

Máte děti a v jednom kuse řešíte, kam na výlet? Dobře, že jste tady… Naše příběhové Výlety s tajenkou vám ukážou krásná místa po celé ČR. Doporučujeme vyrazit o víkendu, abyste si trasu konkrétního výletu i všechny výhledy užili a nemuseli jste spěchat. Byla by to škoda, zajímavá místa na vás čekají v Česku i na Moravě.  

Každý měsíc zveřejňujeme jeden výlet. Za rok a něco společně navštívíme všech 14 krajů, kde vás i vaše děti čekají historické památky, ale i jiná zajímavá místa. Každý výlet má svůj příběh a mapu, kterou si snadno vytisknete.

Těžko byste u nás hledali pohádkovější hrad než právě Bouzov v Olomouckém kraji. Vezměte děti na krásný výlet k Lošticím u Šumperka, během něhož uvidí i jeskyně nebo zkamenělý zámek.

Vytisknout mapu a instrukce

Legenda pro rodiče a popis trasy

Milí cestovatelé,
zveme vás na jeden z nejkrásnějších hradů u nás – na Bouzov! Zahrál si ve filmech O medvědu Ondřejovi, Kopretiny pro zámeckou paní, Třetí sudička, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, O Janovi a jeho podivuhodném příteli, Mladý Indiana Jones nebo třeba v pohádce Rumplcimprcampr. Jeho prohlídkou naše putování nekončí.

Po bouzovském dobrodružství vás ještě pozveme do jeskyní, na zkamenělý zámek a také potkáte největšího Trojského koně na světě! Celodenní výlet doporučujeme pro děti od 3 let. Tajenku luštíte mimo interiér hradu i jeskyní, takže dovnitř nemusíte. Pokud míříte do jeskyní, pořádně se oblečte. Je tam celoročně 8 stupňů a kratší prohlídka trvá 40 minut. Z Bouzova k jeskyním je to asi 15 minut autem.

Dopis dětem

Ahoj kluci a holky,
dnešní cesta za hádankou povede na pohádkový hrad, ze kterého mimochodem švec Jíra unesl princeznu Jasněnku. Kdopak dnes unese vás? ☺ Možná Trojský kůň, kterého také potkáte! Stejně jako u našich ostatních výletů jste také k dnešnímu dostali originální mapu s vyznačenou trasou. Pokud půjdete správnou cestou, budete se pozorně rozhlížet, číst texty a poslouchat, co říkají rodiče, jistě splníte všechny úkoly. Umíte-li už psát, doplňte podle uhodnutých slov tajenku. 

Praktické informace

Délka trasy: 6 km

Obtížnost: Velmi lehká trasa pro děti od 3 let. Na hrad je to z parkoviště opravdu kousek a krátký okruh od jeskyní ke zkamenělému zámku ujde také každý. Výlet ale není možné absolvovat s kočárkem, ke zkamenělému zámku neprojede. Na kole jet můžete a kromě jeskyní a interiéru hradu s vámi může trasu absolvovat i nejlepší přítel člověka.

Vzdálenost od Prahy a jak se tam dostat: 235 km ujedete za 3 hodiny. Pojedete směr Hradec Králové → Svitavy → Moravská Třebová → Mohelnice → Loštice → Bouzov.

Parkování: V obci Bouzov i v Javoříčku jsou placená parkoviště. Parkovné je kolem 50 Kč.

 

Otevírací doby památek a vstupné:

Hrad Bouzov (podrobnější informace zde)
dospělí 200 Kč, děti (6–18 let) 160 Kč
duben, říjen pondělí - neděle 9:00 - 15:00
květen, červen, září pondělí - neděle 9:00 - 16:00
červenec, srpen pondělí - neděle 9:00 - 17:00

Javoříčské jeskyně (podrobnější informace zde)
Cena vstupenky:
dospělí 150 Kč, děti 90 Kč
leden–březen, listopad pondělí–pátek 10.00-13.00
duben, říjen úterý–neděle 9.00–16.00
květen–září úterý–neděle 9.00–17.00

Možnost občerstvení: Bouzov, Javoříčko – u východu z jeskyní.

Tajenka

Hurá do výletování a luštění!
Pokud se vám nepodaří zaparkovat na náměstí pod hradem, zkuste to na velkém centrálním parkovišti na začátku obce Bouzov. K náměstí je to pak jenom kousek. Na náměstí stačí najít žlutou turistickou značku a šlapat po ní vzhůru. Máte? Kdo první uvidí pumpu? Kdo bude první u kostelíka? Kdo vidí hydrant a dokáže přečíst nápis? Alespoň jedno písmenko… 

Pokud jste tabulku nějakou záhadou minuli, můžete se podívat na fotky v naší fotogalerii. Nebo vám dáme jednoslovnou nápovědu: BUDULÍNEK. S tou už zvířátko uhádnete. ☺

A to je dnešní poslední otázka. K autu to máme jen kousíček a z tajenky na nás kouká jedna krásná květinka. Právě ta, která měla hlavní roli ve filmu, ve kterém si zahrál i hrad Bouzov. Kdo si vzpomene?

Těšíte se na výlet? Tak vytisknout mapu a instrukce a jde se na to! :) 

Vytisknout mapu a instrukce

Líbil se článek?

Lucie Nachtigallová

Autorka Výletů s tajenkou a facebookového profilu Deník fejsbukové matky