Když nemůžeš, tak přidej. Vsaďte na Nový rok na Zátopka

Daniel Černý

15.12.2022 • 3 min čtení ▸ 2 min videa

Pět olympijských medailí, z toho čtyři zlaté a dokonce “běžecký zlatý hattrick” na olympiádě v Helsinkách, to je statistika, která mluví sama za sebe. Neobyčejný příběh kopřivnického rodáka Emila Zátopka si můžete na Nový rok užít ve snímku, na němž se Sportisimo podílelo jako partner. 

Film o něm měl trochu zpoždění, sám Emil Zátopek se ale s ničím nezdržoval. Prostě běžel a běžel… až se z něj stal jeden z nejúspěšnějších světových sportovců.

Pokud si dáte novoroční předsevzetí, že budete víc běhat, asi nenajdete moc lepších tipů na super motivaci. Hned 1. ledna totiž bude mít televizní premiéru sportovní film Zátopek o československé běžecké legendě ověnčený osmi Českými lvy. Určitě si nezapomeňte naladit na Nový rok první kanál České televize.

Kvůli pandemii covidu si snímek Davida Ondříčka musel počkat až na srpen 2021, přitom původně měl jít do kin o rok dříve. Režisérovi totiž šlo o to, aby byla premiéra spojená s olympijskými hrami v Tokiu, jenže i ty se nakonec posouvaly o rok. Na dobré si ale člověk rád počká a v případě filmu Zátopek to platí také. 

Lekce běhu i historie

Film mapuje příběh jednoho z nejlepších československých a světových běžců od jeho prvních závodů až po velké úspěchy pod pěti kruhy. Silný příběh se odehrává také mezi Emilem a jeho ženou Danou Zátopkovou, jež si z helsinské olympiády v roce 1952 odvezla také zlatou medaili v hodu oštěpem. 

Čtyři zlata pro jeden pár na jedné olympiádě, to je hodně slušný počin, který by si sám o sobě zasloužil vlastní film. Mimochodem, věděli jste, že se oba narodili ve stejný den i rok?

Celý děj je propojený postavou australského běžce Rona Clarka. Ten v roce 1968 přijíždí do Prahy navštívit svého přítele Zátopka. Ve společných rozhovorech je retrospektivně vyprávěný příběh úspěšného sportovce, na pozadí jsou ale také nastíněné i problémy, které do Zátopkova života vnáší tehdejší režim.  

Herecký koncert

Do hlavní role si Ondříček vybral Václava Neužila mladšího, který za svůj výkon sklidil hodně chvály a navíc získal i Českého lva pro nejlepšího herce v hlavní roli. Nebylo to ale zadarmo. S běžeckými tréninky pod vedením atletického trenéra Jana Pernici začal už pět let před první klapkou. Sám Pernica si poté ve filmu zahrál při pověstném maratonu švédského závodníka Gustafa Janssona.

Určitě je ale potřeba zmínit i výborný herecký výkon Marthy Issové, která se zhostila role oštěpařky a Emilovy manželky Dany Zátopkové. Oba tvoří ve filmu opravdu dynamickou dvojici. 

Zajímavosti a úspěchy filmu

Zajímavostí je, že scény z obou olympijských stadionů, na nichž Zátopek v Londýně a Helsinkách získal svých pět medailí, se natáčely v Brně na legendárním stadionu Za Lužánkami

I díky těmto dobře dotaženým detailům, jako byla například i replika Zátopkových červených běžeckých treter, zaznamenal film super úspěchy při předávání cen České filmové a televizní akademie Český lev. 

Vedle už zmiňovaného ocenění pro Václava Neužila, získal snímek křišťálovou sošku za nejlepší film, režii, kameru, střih, zvuk, výpravu, masky, filmový plakát a navíc si David Ondříček přišel i pro Cenu filmových fanoušků. A to ještě Zátopek neproměnil dalších pět nominací. 

Zátopek a Sportisimo 

Jedním z partnerů filmu se stalo také Sportisimo. Měli jsme tu čest nabízet speciální retro limitovanou edici oblečení s motivy Zátopkových dresů a reprezentačního oblečení. 

I když se po jednotlivých modelech jen zaprášilo, ještě pořád v našem e-shopu najdete poslední kusy triček. Tak co, je to dobrý last minute tip na vánoční dárek? 

Ukázat trika Zátopek


Zdroj: Zátopek (2021), režie David Ondříček, Falcon, www.filmzatopek.cz

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista