Otužování s Veru: Děti a otužování? Samozřejmě!

Veronika Dubnová

2.11.2023 • 3 min čtení

Otužování stále nabírá na popularitě. Do ledové vody se pouští jednotlivci i celé skupiny. Ale jak je to s dětmi? Vystavovat je chladu nebo ne? 

Už jsme si probrali, jaké výhody vám může otužování přinést a jak s ním začít? Pojďme se ale zaměřit na to, jak k otužování vést i nejmenší členy rodiny.

Když dítě zkoušíte otužovat v přiměřeně chladném prostředí, tělo se učí na nízkou teplotu reagovat, stejně jako to dělá dospělý. Když to hodně zjednoduším, dítě zvyklé na chlad nenastydne v průvanu tak jednoduše, jako dítě, které je zvyklé pobývat jen v absolutním teplotním komfortu. Samozřejmě je třeba otužovat děti pravidelně a postupně, což je stejné jako u dospělých. 

Až nasněží, nechte děti proběhnout po zahradě. Když prší, ať se proběhnou v dešti nebo skáčou v kalužích. Nebojte, za tu chvilku nenastydnou.

U dětí se imunita postupně vyvíjí, některé jsou více nemocné, jiné zase méně. Otužováním ale můžeme pomoci imunitě, aby fungovala trochu lépe. Samozřejmě nemyslím tím, aby děti lezly do studené vody! U dětí stačí otužování vzduchem, hodně větrat a na ven je méně oblékat. Věděli jste, že byste dítě měli oblékat stejně jako sebe? Ruku na srdce, nemáte tendenci je oblékat více?

Jak tedy otužovat děti?

  • děti méně oblékat
  • trávit s nimi čas venku i když není zrovna dvakrát hezky
  • nepřetápět, doma stačí cca 20 stupňů
  • na noc mít maximálně 18 stupňů
  • postupně snížit teplotu při koupání

Tipy pro vás

Nechte děti proběhnout po zahradě/terase, když nasněží. Nebojte, za tu chvilku nenastydnou! Naopak je to ale zábavná forma, jak děti občas extrému a chladu vystavit, a zároveň to pro ně bude zážitek, který si budou pamatovat. Když prší, nechte děti proběhnout v dešti nebo skákat v kalužích. Když se jdete večer koupat, ať se děti svléknou a nechte je, ať si uklidí hračky a do vany běžte až později.

Naše zkušenosti

Naše děti (nyní 3 a 6 let) spí od narození u otevřeného okna. Obě se nám narodily v zimě a manžel by nepřežil zavřené okno. U první dcery ho vydržel mít na noc zavřené několik dní, u druhé vůbec. Naše holčičky tak mají ledovou školu opravdu od narození. 

Po tom, co jsme se přestěhovali z paneláku do domu, spíme opravdu celou zimu cca ve 13 až 14 stupních a nemáme s tím nikdo problém. Nejsou zimomřivé, všude se hned svlékají jako první a jsou celkem málo nemocné. Chtějí se se mnou dokonce i koupat v rybnících, ale zatím jsme jim povolili smočit jen nožky.

Celkově trávíme hodně času venku, často spíme pod stanem nebo pod širákem, každá naše dovolená bývá na horách. Holky mají tedy za sebou hodně extrémů, co se týče počasí. Spaly už i kolem bodu mrazu, snídají venku když je ještě zima, kolikrát s námi šly někde v dešti, v bouřce a podobně. 

Myslím, že všechny tyhle zkušenosti jim budují nejen imunitu, ale stejně jako jsme si říkali v minulém článku u dospělých, tyto extrémní situace v nich budují to, že lépe zvládají stresové situace a dokážou se s nimi lépe vyrovnat. Jen tak něco je jednoduše nerozhodí.

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka