Otužování s Veru: Kdy a jak začít? Poslouchejte své tělo

Veronika Dubnová

26.10.2023 • 4 min čtení

V minulém článku, jsem vám shrnula pár jednoznačných benefitů, které vám může chladná voda přinést. Není ale jednoduché s otužováním začít, že? 

Nejlepší je najít někoho ve svém okolí, kdo vás otužováním provede. Ale pozor, může mít úplně jinou filozofii a nemusí postupovat správně. Vždy pamatujte na to, že je důležité vnímat své tělo a naslouchat mu. Jednoduše nelámat to přes koleno!

Kdy začít?

Rozhodně není dobrý nápad do vody skočit až když venku mrzne. Ideální je začít postupně, na podzim, když vzduch a voda pomalu chladnou. Mně se to nepovedlo a šla jsem se otužovat rovnou do ledu, protože jsem si dopředu nezjistila žádné informace a šla do toho impulzivně. Každopádně pro tělo to může být příliš velký šok a chtělo by to začít po malých krůčcích. 

Určitě je také lepší, aby chodil někdo s vámi, ať už jen jako podpora ze břehu, nebo další otužilec. Pro případ, že by vám ledová voda neudělala dobře. V každém městě se najde nějaká skupinka, která se chodí otužovat a ráda přijme dalšího blázna do svého kruhu. 

Vyzkoušejte si, co s vámi ledová voda dělá a když se naučíte své tělo vnímat, sami poznáte, kdy už je dobré jít ven.

Já mám osobně ráda otužovací skupinku, kdy se sejdeme v dobré náladě, hecujeme se, někdy mě to i nakopne vůbec se někam vydat. Někdy jdu ale do vody ráda sama (většinou s podporou manžela a dětí na břehu), protože si ráda užívám ten naprostý klid a soustředění jen na svůj dech. Otužování je totiž jedna z mála chvilek, kdy mi opravu nejede hlavou, co všechno musím ještě ten den či týden udělat. 

Jak na začátek otužování? 

Hlavně naslouchejte svému tělu a nenechte se hned ze začátku hecovat do šílených výkonů. Vyzkoušejte si, co s vámi ledová voda dělá a postupně když se naučíte své tělo vnímat, sami poznáte, kdy už je dobré jít ven. Můj poznatek však je, že první šok přejde cca po 20 vteřinách ve vodě a když jej rozdýcháte, určitě ve vodě vydržíte déle. 

Každopádně mám dny, kdy ve vodě vydržím 4 až 5 minut, jindy cítím, že mi stačí minuty dvě. Myslím, že u žen to souvisí i s tím, v jaké fázi cyklu jste, při menstruaci bych se otužování vyhnula a zůstala v tělesném komfortu. Ale obecně asi záleží na tom, v jakém jste rozpoložení. Pokud na vás něco leze, otužování ve vodě se raději vyhněte a dejte si jen procházku na studeném vzduchu.

Co se týče samotného procesu ledové koupele, určitě je lepší být pěkně prohřátí než prozmrzlí, když do vody lezete. Po koupeli byste se neměli hned osušit, ale zacvičit si, zkusit se rozhýbat. Největší sval v těle je stehenní, proto většinou zapojuji stehna, abych se co nejvíce zahřála. Oblékám se až trochu později. 

Není také na škodu, mít s sebou nějaký teplý nápoj a zahřát se vnitřně. Já obecně mívám největší problém s tím, že mi při oblékání okamžitě mrznou prsty (když je více pod nulou) a nejsem schopná si vázat tkaničky nebo něco oblékat. Přišla jsem ale na to, že stačí strčit ruce do podpaží a tam se mi vždy pěkně zahřejí. 

Obléknu jednu botu a zase šup do podpaží. Sice se vždycky oblékám ze všech nejdéle, ale alespoň se nakonec zvládnu obléct sama. Když přijdete domů, klidně se zachumlejte pod deku, ale není ideální skočit hned do horké sprchy. Umožněte tělu, aby doběhlo zahřátí zevnitř. 

Stačí otužování vzduchem nebo ve sprše?

Pro tělo začíná otužování už od 18 stupňů, odpověď je tedy jasná, ano, stačí vám otužování vzduchem i ve sprše. Každému vyhovuje něco jiného, každé tělo je jiné. Nemusíte tedy hned skákat do ledové vody, ale postačí vám dát si ráno nebo večer ledovou sprchu. Nebo můžete začít tím, že budete hodně větrat, spát při otevřeném okně. Postupně se můžete méně oblékat, nebo se třeba po ránu projít na lehko po terase či balkóně. 

My třeba bydlíme ve starém domě a v patře kde spíme netopíme, máme tam nyní 14 až 15 stupňů. Pro nás je to naprosto normální, spí se nám strašně dobře a myslím, že i to určitě celkově přispívá k lepší imunitě. Spí tam s námi dokonce i naše děti a myslím, že jim to jedině prospívá. V příštím článku bychom si tedy mohli povědět, jak je to s otužováním u dětí?

Nemusíte tedy hned skákat do ledové vody, ale postačí vám dát si ráno nebo večer ledovou sprchu. Nebo můžete začít tím, že budete hodně větrat, spát při otevřeném okně.

Otužování, ať už vzduchem, ve sprše, nebo v rybníku doporučuji kudy chodím. Není to jen trend, ale styl života. Je to nástroj dostupný všem, zadarmo a je to to nejlepší, co pro své tělo, obzvlášť v této době, můžeme udělat.

Pokud vás článek nakopnul, ale máte nějaké obavy, neváhejte mi napsat. Nebo si načtěte ještě další články, či samotného Wim Hofa, který otužování spolu s dýchacími metodami propaguje. Mimochodem dýchání je další skvělá technika, která pomáhá jak na těle, tak duchu, ale o tom třeba někdy příště.

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka