Túra nalehko aneb ani gram navíc. Jak se sbalit na výlet?

Tomáš Lichnovský

29.8.2023 • 7 minut čtení ▸ 9 min videa

Nezáleží na tom, kolik toho s sebou na výletě nesete, ale kolik zážitků si z něj odnesete! Přinášíme vám osm zásadních tipů, jak se sbalit nalehko, a ještě víc si tak užít toulání přírodou.

Věděli jste, že když se naučíte balit správně a ještě si pořídíte lehký turistický batoh, můžete snížit hmotnost i o několik kilogramů? Ale i snížená zátěž v řádu gramů má smysl. Doma v obýváku se to nemusí zdát jako zásadní rozdíl, nicméně na dlouhém tripu budete děkovat bohu, že jste si dali s promyšleným balením tu práci.

Zvolte správný – turistický – batoh

Možná si říkáte „to je přece jasné“, ale podívejte se někdy na turistické stezce kolem sebe a uvidíte, kolik lidí nemá vhodnou výbavu. Sbalte se vždy do nejlehčího možného a zároveň ergonomicky příjemného turistického batohu.

Nemá cenu brát na víkendový výšlap 50l krosnu, ale ani maličký módní batůžek, který narvete až k prasknutí a který vám na zádech udělá neforemnou hroudu. V případě zbytečně velké krosny dají přebytečná látka, popruhy, zipy a další komponenty dohromady klidně i půl kila.

Investujte do „svaté trojice“

Co se tím myslí? Karimatka, spacák a stan. (Nebo místo stanu přístřešek.) Tato svatá trojice většinou představuje největší zátěž, kterou s sebou na vandr nesete, takže se do ní rozhodně vyplatí investovat.

Karimatku můžete mít pěnovou nebo nafukovací, přičemž druhá zmiňovaná možnost je v posledních letech čím dál oblíbenější. Ve vyfouknutém stavu se jedná o malý, lehký, skladný balíček. Pěnové karimatky jsou taky fajn, ale jsou ze své podstaty těžší a méně skladné.

Spacák je možná nejdůležitější z pohledu snižování hmotnosti. Běžné letní spací pytle s umělou výplní a atraktivní cenovkou váží přibližně 1 až 1,5 kg, zatímco ultralehké péřové spacáky se vejdou i do krásných 600 g. To znamená, že můžete klidně ušetřit skoro 1 kilogram zátěže!

Stan je komfortnější na spaní, přístřešek je komfortnější na přenášení. Pokud tedy cílíte opravdu na co nejlehčí gear, jděte do přístřešku. Ve většině případů se jedná o celtu, která se staví na trekingovou hůl a vypnete ji pomocí pár šňůrek a kolíků. 

Ale pokud chcete nocovat v uzavřeném prostoru, poohlédněte se po lehkém, malém stanu. Když to vezmeme konkrétně, tak maličký stan pro 1 až 2 osoby váží přibližně 3,5 kg, přístřešek pro 1 až 2 osoby pouze 1,5 kg. Nebo spěte rovnou pod širákem, ten totiž neváží nic! 

Zabalte si jen malou pastu a nejnutnější kosmetiku

Další důležitou oblastí je osobní hygiena a kosmetika. Opravdu potřebujete ten zvlhčující krém? A kondicionér? A hřeben?

Pokud jdete do přírody jenom na víkend, omezte tuhle sekci na minimum. Prakticky by vám měl stačit jenom kartáček a pasta. V případě, že se plánujete mýt, tak ještě sprchový gel. Zubní pasta i sprchový gel se dají sehnat v maličkém cestovním balení, což přináší další úsporu v podobě desítek gramů. Ti nejzarytější fanoušci ultralight packingu si zkracují i zmíněný kartáček na zuby na půl, ale to je trochu extrém. :)

Samozřejmě nezapomeňte na léky, na těch se hmotnost určitě nesnažte ušetřit.

Vyberte si chytře oblečení a boty

Co na takovou túru v pěkném počasí potřebujete? Turistické boty, krátké nebo vysoké ponožky, spodní prádlo, kraťasy nebo kalhoty a příjemné tričko. Do báglu pak přihodíte ještě mikinu, popřípadě bundu/pláštěnku. Víc nepotřebujete. Ve spacáku můžete spát jen ve spodním prádle.

Co se týče outdoorových bot, lehčí túry zvládnete v nízkých trekovkách, které jsou lehčí než vysoké trekovky. Pokud budete tábořit, můžete si do batohu sbalit i pantofle, a nechat tak nohy po celém dni větrat, ale hodně vandráků tuto variantu s ohledem na hmotnost oželí.

Pojďme na outdoorové oblečení. Ponožky doporučujeme vždy vysoké, protože chrání kotník, a ideálně z přírodní merino vlny. Také spodní prádlo můžete mít z této přírodní vlny, která má výborné vlastnosti. Množství náhradních spoďárů a ponožek necháme na každém z vás, ale tady se taky dá ušetřit na váze. :)

Kraťasy, nebo dlouhé kalhoty? A co takhle obojí najednou? Příhodným řešením jsou kalhoty s odepínacími nohavicemi. Tričko zvolte funkční z umělých materiálů nebo z už zmíněné merino vlny, která má příjemné vlastnosti i když se do ní zpotíte. Mikina je ideální rozepínací po celé délce a s kapucí – když je teplo, rozepnete ji, a když je zima, tak zapnete a nasadíte kapuci.

Pokud vyrážíte s příznivou předpovědí počasí v zádech, můžete doma nechat i bundu a pláštěnku. I když malá jednorázová pláštěnka z drogerie nic neváží a za ten klid pár gramů a korun stojí.

Nechte doma ešus, vařič a bombu

Někdo si tramping bez vaření v přírodě nedokáže představit a veškerou výbavu s sebou prostě musí mít, ale pokud jedete na co nejnižší hmotnost, klidně doma nechte ešus, vařič i plynovou kartuši. A v tabulce si můžete škrtnout cca 0,75 kila.

V přírodě se dá v letních měsících úplně v pohodě přežít i na „studené“ stravě a v případě, že nejdete úplně mimo civilizaci, je po ruce každých pár kilometrů nějaká ta restaurace, bistro, obchůdek nebo rovnou supermarket.

Nepřehánějte to se zásobami jídla

Rovnou navážeme na předchozí bod, který naťuknul otázku stravování. Pokud si právě teď čtete různé články o tom, jak cestovat nalehko, určitě vám už docvaklo, že s sebou nebudete brát půlku spíže.

Stačí vám nějaké to pečivo, suchý salám (nekazí se), müsli/proteinové tyčinky, tatranky, banán (ale nerozmačkejte si ho v báglu) nebo jiné ovoce či zelenina (už umyté z domova). Jestliže správně předpokládáme, že s sebou nepotáhnete ešus, vařič a bombu, tak tentokrát snížíte hmotnost i o případné konzervy nebo sáčky s těstovinami.

Ale jestli si naopak budete vařit, můžete vyzkoušet Adventure menu.

S sebou vodu i filtr na vodu

Jak asi víte, 1 litr vody = přibližně 1 kilogram. Takže by bylo celkem hloupé pořizovat si na jednu stranu za několik tisíc korun ultralight spacák a spát pod širákem, a na druhou s sebou nést třeba 2 litry pití.

Voda je důležitá, to beze sporu, jen doporučujeme přemýšlet chytře. Snažte se nosit spíše méně tekutin a trasu naplánovat tak, abyste je mohli doplnit po cestě – restaurace, bistra, studánky atd. Pokud procházíte přes nějakou obec, nemusíte se stydět požádat ani místní dobré občany, jestli by vám do flašky nebo do vodního vaku nenapustili vodu u sebe doma. Veřte, že vám ji rádi natočí a ještě se zeptají, kam jdete. :)

Zajímavým a celkem dobrodružně-sofistikovaným řešením je filtr na vodu. Pak už stačí najít klidně i obyčejný rybník a vodu si vyfiltrovat.

Smartphone místo zrcadlovky, svítilny i GPS

Výlety v přírodě přinášejí krásné scenérie.

Stojíte na vrcholku hory a shlížíte do údolí. Jinde narazíte na stráň, kde se pasou krávy nebo ovce. Pak vás zaujme malebnost stezky lemované krásnými vzrostlými stromy. To si přece musíte vyfotit na památku!

Hodně lidí si nedokáže takový výlet představit bez kvalitního fotoaparátu. Přesněji bez zrcadlovky, nicméně ta je přece v rozporu s balením nalehko. Vyhodnoťte si, jestli se vám její sbalení s sebou vyplatí. Milovníkům manuálního focení s vysokou kvalitou určitě ano, ale pokud by vás to vyloženě nemrzelo, vystačíte si s průměrně drahým chytrým telefonem.

Dnešní smartphony jsou opravdu skvělá zařízení. V pohodě nahradí už zmíněnou zrcadlovku nebo kompakt, ale i svítilnu (pokud nechcete chodit štreky i v noci) nebo GPSku. Máte prostě jedno multimediální zařízení, které vám automaticky snižuje hmotnost o minimálně 3 věci. Jen nezapomeňte na ochranný obal a powerbanku.

Snad vám budou tyto tipy, jak se sbalit nalehko, užitečné. Pokud se chystáte na kolo, oceníte i rady ohledně bikepackingu. Tak šťastnou cestu! :)

Líbil se článek?

Tomáš Lichnovský

Kouzelník se slovy ve službách Sportisima, sportovní nadšenec, cyklista a hokejista, hobby kutil