Tipy vandráka: osvědčené potraviny a pití na (cyklo)túru

Tomáš Lichnovský

1.8.2023 • 6 min čtení

Možností je samozřejmě přehršel, ale v tomto článku si popíšeme jednu konkrétní variantu. Ta zaručeně funguje – víme to z praxe.

Ještě než se vám začnou sbíhat sliny… V první řadě bych chtěl avizovat, že následující rady a tipy vycházejí z mých preferencí a zkušeností „vandráka“. Nejsem výživový poradce a mým cílem není předložit vám nutričně vyvážený jídelníček s přesným podílem bílkovin, sacharidů a tuků, ale balíček jídla a pití na přibližně 1 až 2 dny, který je: 

  • lehký a skladný
  • trvanlivý
  • levný
  • snadný na přípravu!

Ukázat sportovní doplňky stravy

Stravování v přírodě po vlastní ose má své kouzlo a taky vám poděkuje vaše peněženka. Z tohoto důvodu moc nevedu stále populárnější, ovšem dražší adventure menu. Jinak se zásobami to rozhodně nepřehánějte! Ať už jdete pěšky, nebo krájíte kilásky na kole, každý gram navíc v batohu nebo krosně se náležitě pronese/proveze.

Není proto od věci, ostatně jak už jsem psal výš, vybavit se tak na jeden až dva dny a zásoby průběžně doplňovat, když budete poblíž obchodu. (Nejlepší jsou takové ty vesnické potraviny, kde se toho za posledních 30 let moc nezměnilo, ale když není zbytí, nepohrdnu ani supermarketem.)

Pokud si chcete jídlo a pití pošetřit – třeba když víte, že se vydáváte mimo civilizaci – je fajn nic neřešit a zajít se občerstvit do restaurace, dokud to jde. A třeba i doplnit zásoby veledůležité vody.

Voda

Ano, voda je absolutní základ číslo 1. Z mých zkušeností se jedná o naprosto nejpraktičtější tekutinu, kterou byste na (cyklo)expedici měli mít pořád po ruce. Doporučuju čistou vodu z vodovodu, studánky nebo balenou vodu.

Využijete ji na pití, ale taky na vaření (hned se k tomu dostaneme), umývání nebo vypláchnutí případných zranění. I s tím je potřeba na tripu počítat. Občas mám chuť na jemně perlivou vodu, ovšem před vařením je potřeba nechat ji aspoň trošku vyprchat. Jinak byste ty těstoviny (níže) měli perlivé. :)

Nejlepší je mít vodu rozdělenou do dvou „rezervoárů“ pro lepší rozložení hmotnosti a taky kvůli manipulaci. Když jdete pěšky, tak v hlubinách krosny můžete mít například lahev o objemu 1 litr a další 1 litr ve vodním vaku s hadičkou přímo k puse. Já nejčastěji vyrážím na kole, takže mám na rámu cyklistický bidon s 1 litrem vody, ze kterého postupně upíjím, a pak ještě 0,5l lahev v batohu.

Müsli tyčinky

Ještě jsem nenarazil na lepší produkt v poměru velikosti, ceny, chuti a výživy. Müsli tyčinek mám s sebou vždycky tak šest kusů a nejčastěji je využívám jako svačinu, snídani nebo klidně i půlnoční snack. Prostě mít nějakou tu müsli tyčinku po kapsách se vždycky vyplatí.

Možná vás napadne, že by ještě lepší mohly být proteinové tyčinky. Nebo horalky! Mě to taky napadlo, ale proteinové tyčinky jsou mnohem dražší a horalky se zase můžou v teple roztopit. Z tohoto důvodu na delší tripy nenosím/nevozím ani žádné jiné čokoládové tyčinky. Pokud jsem zrovna u obchodu, tak si ji rád koupím, ale do zásoby nikdy.

Taky müsli tyčinky v jogurtu nejsou ideální. Osobně preferuju ty úplně nejlevnější z jakéhokoliv supermarketu s příchutí meruňka, malina nebo borůvka. :)

Lovečák

Co by to byl za „český“ výlet bez salámu. Pokud jste masožravci jako já a mí parťáci na (cyklo)expedicích, tak mi určitě dáte za pravdu. Že jo?

Suché salámy typu lovečák nebo herkules mají v našich očích jen samé výhody. Jednak nám tedy moc chutnají :), ale taky zasytí a dodají energii. Tím, že jsou suché, v teple nijak výrazně neměknou a „nepotí se“, čímž se výrazně prodlužuje jejich trvanlivost i po otevření obalu. Salám je jenom potřeba po odřezání několika koleček nožíkem pořádně zabalit a dostat z něj pokud možno všechen vzduch.

Na tuto superpotravinu se vždy těším, ať už jde o svačinu, oběd, nebo večeři. A nebojte, já ani nikdo jiný, koho znám, lovečák nedlabe jenom tak, ale samozřejmě vždycky s pečivem.

Pečivo

Pečivo si může každý vybrat podle toho, co má rád. Někdo sáhne po kaiserce, jiný po housce, třetí po klasickém chlebu, ale ti největší fajnšmekři jako já stejně vědí, že nejlepší je klasický rohlík tukový. Čím čerstvější pečivo, tím lepší.

Osobně bych příliš nedoporučoval klasický chléb ani pečivo bagetového typu, protože jsou to docela neskladné potraviny a velmi rychle přijdou o svou čerstvost. Rohlíky, housky nebo třeba i croissanty [kroj santy] mi ze srovnání vycházejí mnohem lépe.

Nebo, a to občas taky v partě hodně praktikujeme, je fajn koupit si tousťák. Je ho hodně, je levný a nádherně měkoučký vydrží snad navždy. Můžete si ho dát k salámu, ale i k dalším jídlům. V mém případě je dlouholetou jedničkou par excellence zázračný pokrm, kterým není nic jiného než…

Těstoviny ze sáčku s omáčkou

Tento pokrm představuje hlavní teplé jídlo v mém expedičním jídelníčku a vrchol vandrácké gastronomie. Před časem nadobro vyhrál nad plechovkou trenčianského párku s fazulou, která je dražší, těžší a člověk se po ní… ne vždy cítí komfortně.

Pro přípravu mých oblíbených těstovin „kuře na paprice“ je potřeba plynová bomba (kartuše), vařič, ešus a příbor. Co se týče surovin, těstoviny s práškem se musí zalít ideálně obyčejnou vodou (viz výše). Po asi 7 minutách vaření je vše hotovo a připraveno k okamžité konzumaci. Na žlutém obalu mé oblíbené značky píšou „2 porce“, ale po celodenním treku nebo jízdě v sedle byste určitě i vy snědli všechno.

Extra tip šéfkuchaře Tomáše: Při výjimečných okamžicích, jako je nadbytek zásob, zdolání nejvyššího bodu daného pohoří nebo oslava narozenin některého z členů spoluexpedičníků, je možné do těstovin nakrájet ještě několik kostek lovečáku a k pokrmu decentně přikusovat preferované pečivo. 

Tak jsme se zasmáli a teď zase z vážnější jamky. Těstoviny jsou na treky velmi vhodné, protože obsahují sacharidy. Ne bez důvodu je preferují taky vrcholoví sportovci před výkonem. Sám můžu potvrdit, že když si dám na cykloexpedici k večeři těstoviny, druhý den „na ně jedu“ v čele pelotonu až do oběda.

Cherry rajčata

Pro všechny, kteří nemůžou být bez zeleniny, přidávám mezi tyto tipy ještě cherry rajčata. I já je rád občas přikoupím, nicméně nejsou tak praktická – v batohu se můžou pomačkat, je potřeba na ně vyplácat při umývání dost vody a levné taky zrovna nejsou. Ale budiž.

Tajný tip, když přijde energetická krize

Asi to znáte. Už prostě nemůžete, nohy vám nejdou nebo nešlapou do pedálů, nejradši byste se svalili do trávy a spali. Když jste sami, tak to není zas takový problém, ale pokud si toulky přírodou užíváte ve skupině, nechcete nikoho brzdit.

Mně se osvědčily 2 hero potraviny – z „jídla“ je to hroznový cukr a z pití plechovka či malá lahev koly. Příznivci zdravého životního stylu, klidně se křižujte a upalujte, ale rychlé cukry jsou rychlé cukry a dá se na ně a na „morál“ utáhnout desítky dalších kilometrů. A obejdete se bez drahých suplementů.

To byly mé nejoblíbenější potraviny na túru nebo cyklotúru, tak snad některé z nich vyzkoušíte nebo vás aspoň inspirovaly k vašemu vlastním food gearu. Jinak nezapomeňte po sobě v přírodě vždycky uklidit – doporučuju přibalit si pár sáčků a odpadky vyhodit u nejbližšího turistického přístřešku s košem.

Tak ať vám v přírodě chutná a máte energii! :)

Ukázat sportovní doplňky stravy

Líbil se článek?

Tomáš Lichnovský

Kouzelník se slovy ve službách Sportisima, sportovní nadšenec, cyklista a hokejista, hobby kutil