Výlet s tajenkou: Za Hastrmanem do Holan

Lucie Nachtigallová

1.7.2021 • 5 min čtení

Máte děti a v jednom kuse řešíte, kam na výlet? Dobře, že jste tady… Naše příběhové Výlety s tajenkou vám ukážou krásná místa po celé ČR. Doporučujeme vyrazit o víkendu, abyste si trasu konkrétního výletu i všechny výhledy užili a nemuseli jste spěchat. Byla by to škoda, zajímavá místa na vás čekají v Česku i na Moravě.  

Každý měsíc zveřejňujeme jeden výlet. Za rok a něco společně navštívíme všech 14 krajů, kde vás i vaše děti čekají historické památky, ale i jiná zajímavá místa. Každý výlet má svůj příběh a mapu, kterou si snadno vytisknete.

Věříte na vodníky? Vydejte se s námi po stopách filmového Hastrmana do Holan u České Lípy, kde vás čeká výlet plný rybníků.

Vytisknout mapu a instrukce

Legenda pro rodiče a popis trasy

Milí cestovatelé,
zveme vás na překrásný výlet po místech, kde se natáčel film Hastrman – do okolí rybníků v Holanech, pod vrch Vlhošť, k vodopádům, starobylým mlýnům a skalním mostkům. Výlet se vám bude moc líbit – žádné kopce, jen krásné výhledy a romantika na každém kroku. I když je trasa delší, vede po rovince, takže je příjemná. Určitě si s sebou zabalte velkou svačinu, občerstvení po cestě moc není. 

Dopis dětem

Ahoj kluci a holky, 
dnešní cesta za hádankou povede okolím Holan a jejich pověstných rybníků. Vydáme se po stopách Hastrmana, takže vodu budeme mít neustále po ruce. Pozor, ať do ní nespadnete, mohli byste rychle přijít o dušičku. ☺ Tak jako u ostatních našich výletů, i k tomuto výletu jste dostali originální mapu s vyznačenou trasou. Pokud půjdete po správné cestě, budete se pozorně rozhlížet, číst správné texty a poslouchat to, co vám budou říkat vaši rodiče, jistě dokážete splnit všechny dnešní úkoly. Umíte-li už psát, doplňte podle uhodnutých slov vaši tajenku.

Praktické informace

Délka trasy: 9 km

Obtížnost: Velmi lehká a atraktivní trasa pro děti od 5 let. Výlet není sjízdný s kočárkem. Terénní kola vzít můžete, pokud zvládnou lesní cesty. Pejskům se výlet bude líbit moc. Cesta vede po rovince.

Vzdálenost od Prahy a jak se tam dostat:
1) Autem – 140 km ujedete za hodinku a půl. Pojedete po D10 směr – Mladá Boleslav – Doksy – směr Česká Lípa, pak Holany. Nebo z Prahy směr Mělník – Dubá – Česká Lípa – v Jestřebí odbočíte na Holany.
2) Autobusem – Dojeďte přímo do Holan přes Dubou, Zahrádky nebo Českou Lípu.

Parkování: Zaparkujete u rozcestníku v centru Holan u restaurace (žlutý dům).

Možnost občerstvení: V sezóně v Holanech, u rekreačního střediska. Mimo sezónu nikde nic.

Tajenka

Toto jsou dnešní hádanky
Křehký kamenný můstek, vodopád, zřícenina středověkého hradu, překrásná alej a spousty dalších překvapení. To všechno nabízí mystická krajina pod horou Vlhošť, jen pár kilometrů od Máchova jezera. Začíná výprava za tajemným Hastrmanem ze stejnojmenného filmu, který natočil divadelní režisér a hudebník Ondřej Havelka.

Přesně zde se odehrává příběh barona Johanna Salmona de Caus, šlechtice a hastrmana, který se vrací z cest po světě, aby začal obnovovat rybníky na svém panství. 

A když se nyní podíváte do tajenky, právě hlavní hrdinka z ní na vás vypadne. Nic jiného se také nedalo čekat, když jdeme po stopách hastrmanů, že? Tak dobře dojděte do cíle a můžete si k tomu s námi zazpívat. 

“Měsíčku na nebi hlubokém,
světlo tvé daleko vidím.
Po světě bloudíš širokém,
díváš se v příbytky lidí.
Po světě bloudíš širokém,
díváš se v příbytky lidí.

Měsíčku postůj chvíli,
pověz mi, pověz,
kde je můj milý.
Měsíčku postůj chvíli,
pověz mi, pověz,
kde je můj milý.” 

Těšíte se na výlet? Tak vytisknout mapu a instrukce a jde se na to! :) 

Vytisknout mapu a instrukce

Líbil se článek?

Lucie Nachtigallová

Autorka Výletů s tajenkou a facebookového profilu Deník fejsbukové matky