Bez bolesti. Odstraňte chyby při vzporu | Workout s Radkem díl 3

Radek Laci

18.7.2021 • 1 min čtení ▸ 6 min videa

Vzpor patří k základním cvikům prováděným na venkovních hřištích. Jeho podobu si snadno přizpůsobíte podle toho, jaké svalové partie chcete primárně zapojit. Musíte při tom ale dbát na správnou techniku. Víte, jakých chyb se sportovci při vzporu nejčastěji dopouští?

Na venkovním workoutovém hřišti již nejste žádní nováčci. V minulém videu vám trenér a manuální terapeut Radek Laci ukázal, jak při cvičení dýchat, správně držet tělo a předvedl vám provedení základních cviků. Dále jste se naučili, jak mít aktivní celý trup. Tyto znalosti využijete i při vzporu.

Vzporů existuje celá řada. Cvik provedete na lavici, na zemi s nohama opřenýma o zeď, na bradlech i hrazdě. Pozici vzporu si vyberete podle konkrétního vybavení workoutové hřiště nebo svalových partií, jež chcete posilovat.

Důležité je, abyste ve vzporu měli aktivní lopatky a zasazovali je do páteře. Zaměřte se rovněž na nohy. Tlačte je mírně k sobě a lehce propínejte kolena. Radek vám představí dva tipy, které vám s držením těla ve vzporu pomohou. Při prvním z nich budete potřebovat lahev s vodou. Během druhého se obejdete bez pomůcek – stačí, abyste se ve vzporu snažili spíše odtlačovat, než jen opírat.

Lordóza, kyfóza nebo hypermobilita kloubů. Za těmito termíny se skrývají zdravotní potíže, které jsou často způsobené špatným držením těla. Jak si na tyto problémy nezadělat? Ve videu uvidíte nejběžnější chyby při vzporu.

Vybavit se na cvičeníDalší díly Workoutu s Radkem Lacim

Líbil se článek?

Radek Laci

Pohybový trenér a manuální terapeut, autor tréninkového programu, spojujícího rehabilitační cvičení, meditaci i kalisteniku