Shyby bez chyby? Jde hlavně o záda | Workout s Radkem díl 5

Radek Laci

15.8.2021 • 1 min čtení ▸ 7 min videa

Shyb – král cviků s vlastní vahou. Na venkovním workoutovém hřišti na vás nečeká moc složitějších výzev. Možná si ale shyby zbytečně komplikujete. Mnohem více než o sílu v rukách jde totiž o záda a lopatky.

Přituhuje. Po kliku si pro vás trenér a manuální terapeut Radek Laci připravil zatím nejtěžší lekci – shyby neboli přítahy. Myslíte si, že máte slabé ruce a nepřitáhnete se? Možná jen jdete na tento cvik špatně. Shybu dosáhnete pomocí celého těla, od břicha přes lopatky a záda. Nejedná se o přítah rukama.

Jak vypadá první krok k úspěšnému shybu? Budete překvapeni, ale jde o aktivování lopatek. K němu vám dopomůže pasivní a aktivní vis. Pokud tyto pozice nezvládáte, využijte posilovací gumu. Zatím nemá smysl pokoušet se o shyb, jen byste riskovali zranění. S posilovací gumou si pohyb nacvičíte v lehčích polohách, například vkleče. Gumu následně využijete i při prvních shybech.

Vis vám nedělá problémy? Výborně! Než se vrhnete na shyb, naučte se ho nejdříve rozfázovat. Začít byste měli aktivní fází a až poté samotným přítahem. Vyvarujte se nejčastějších chyb, zejména „vylézání“ ramen k uším. Jinak budete přetěžovat trapézové svaly a ramenní pletenec. Naopak záda vám vůbec nebudou zabírat.

Máte techniku v malíku? Pak si můžete s přítahy hrát. Radek vám ve videu předvede i těžší varianty shybů.

Vybavit se na cvičeníDalší díly Workoutu s Radkem Lacim

Líbil se článek?

Radek Laci

Pohybový trenér a manuální terapeut, autor tréninkového programu, spojujícího rehabilitační cvičení, meditaci i kalisteniku