Máte kliku? Na kliky je nutná techniku | Workout s Radkem díl 4

Radek Laci

1.8.2021 • 1 min čtení ▸ 6 min videa

Klik. Jeden z nejrozšířenějších cviků zaměřených na horní polovinu těla. Snad každý ví, jak klik vypadá, ale jste si stoprocentně jisti, že ho provádíte technicky správně? Kromě nejčastějších chyb vám ukážeme další varianty kliků vhodné pro úplné začátečníky i pokročilé sportovce.

Jestli jste sledovali předchozí videa, bude pro vás klik hračka. Výchozí pozici kliku tvoří vzpor, který vám rehabilitační trenér Radek Laci představil ve třetím díle našeho seriálu o workoutu na venkovních hřištích. Technika kliku je zase srovnatelná s plankem. S tímto cvikem jste se seznámili již ve druhém díle.

Stejně jako při planku musíte během kliku zpevnit celé tělo, držet trup, zasazená žebra a zpevněné hýždě. Při kliku se navíc ještě díky pokrčování loktů pohybujete směrem dolů. Pokud nechcete začínat ve vzporu, můžete jako výchozí pozici zvolit leh.

V závislosti na postavení loktů existují různé variace kliků. Rádi byste posílili tricepsy? Držte lokty co nejblíže u těla. Zaměřujete se spíše na prsní svaly? Dejte lokty během kliku dále od sebe – loket by vám měl mířit někam mezi ukazováček a palec.

Na klik zatím nestačíte? Nevadí, Radek vám ve videu ukáže lehčí alternativu cviku. Na své si přijdou i zkušení sportovci, kteří při obyčejném kliku již zívají. Těm naopak předvedeme, jak si klik zpestřit. Věříte si třeba na klik ve stojce?

Vybavit se na cvičeníDalší díly Workoutu s Radkem Lacim

Líbil se článek?

Radek Laci

Pohybový trenér a manuální terapeut, autor tréninkového programu, spojujícího rehabilitační cvičení, meditaci i kalisteniku