Jak vybrat chránič páteře na lyže a snowboard

Redakce Sportisimo

15.10.2022 • 6 min čtení

Přestože si to někdy neuvědomujeme, lyžování nebo jízda na snowboardu se řadí k velmi rizikovým sportům. Pády na sjezdovce mohou být pořádně nebezpečné a jejich následky fatální. Do skupiny nejvážnějších úrazů nepochybně patří zranění páteře. Podobnou hrozbu ale můžete zcela minimalizovat použitím páteřáku.

Zatímco jízdu s helmou už většina lyžařů a snowboardistů bere jako samozřejmost, chrániče páteře zdaleka tak rozšířené nejsou. Přitom páteřák vám při ošklivém pádu může klidně zachránit život nebo zabránit vážným následkům úrazu, například ochrnutí.

Chránič páteře dokáže zabránit rozdrcení či vychýlení obratlů, chrání vás před pohmožděninami, odřeninami a v některých situacích i před zlomeninami žeber. Konstrukce chrániče je schopná rozložit sílu nárazu na větší plochu, čímž zmírní její účinek. Tyto benefity vám přijdou vhod, i když jezdíte pomalu a bezpečně. Do nepříjemné kolize se totiž můžete dostat i vinou ostatních jezdců. Na co se při výběru páteřáku zaměřit?

Shrnutí

  • Typ chrániče – Na výběr máte chrániče s popruhy a bederním pásem nebo páteřáky s vestou. Druhý typ lépe přilne k tělu, zároveň slouží jako tepelná vrstva. I první typ ale při výběru správné velikosti a zafixování zajistí dostatečnou ochranu.
  • Materiál chrániče – Modely s plastovou skořepinou jsou těžší, méně pohodlné, ale například při pádech na ostré hrany představují lepší variantu. Modernější chrániče se speciální pěnou potěší nízkou hmotností a vysokým komfortem. Z hlediska ochrany jsou dnes oba materiály srovnatelné.
  • Pohlaví – Chrániče svým vytvarováním zohledňují anatomické rozdíly mezi muži a ženami. Dámské páteřáky bývají širší v pase a užší v ramenou. Běžně se ale vyrábí i unisexové modely. Dětské chrániče jsou přizpůsobeny proporcím malých lyžařů a nezřídka přichází s pestrými barvami či motivy.
  • Velikost – Chrániče páteře se značí jako oblečení, obvykle na stupnici od XS do XXL. U dětských páteřáků se uvádí výška postavy v centimetrech. Chránič by měl sahat od krčních obratlů po horní část kostrče a musí kopírovat tvar páteře. Mezi tělem a chráničem nesmí vznikat volný prostor.
  • Termoregulace – V oblasti zad chránič páteře způsobuje horší termoregulaci. Proto vybírejte produkty s propracovaným systémem odvětrávání. S odvodem potu od těla pomohou funkční materiály na spodní straně chrániče.

Ukázat chrániče páteře

Chcete poradit i s výběrem samotného snowboardu? Zkuste náš návod

Typ chrániče

Chrániče páteře se vyrábí ve dvou základních provedeních.

  • Páteřák s popruhy a bederním pásem – Samostatný chránič, který si na tělo připevníte za pomoci ramenních popruhů a bederního pásu. Ramenní popruhy občas doplňuje ještě hrudní popruh. Správné nastavení popruhů a pásu do značné míry rozhoduje o funkčnosti chrániče.

  • Páteřák s vestou – Chránič zabudovaný do vesty, kterou si oblečete stejně jako klasickou vestu. Perfektně přilne k tělu a drží na svém místě. Zároveň slouží jako vrstva oblečení.

Nedá se jednoznačně říct, jaký typ je vhodnější. Obě provedení vám při správném použití poskytnou dostatečnou ochranu. Možnost nastavení u typu s popruhy může být výhodou i nevýhodou. Na jednu stranu si chránič páteře snáze přizpůsobíte po změně hmotnosti nebo spodní vrstvy. Existuje zde ale určité riziko, že chránič dobře nezafixujete a při pádu pak nebude v ideální pozici.

Za bezpečnější se považuje spíše vesta, která lépe přilne k tělu. Někomu však nemusí vyhovovat, že jde o další tepelnou vrstvu.

Kromě uvedených typů narazíte také na alternativní řešení. Zmínit lze například batohy s integrovanými páteřáky. Jakkoliv jsou tyto výrobky praktické, z pohledu ochrany se většinou nemohou rovnat s klasickými chrániči páteře. Přes mnoho vrstev oblečení se nedají tak dobře připevnit k tělu, navíc často nekryjí spodní část zad. Podobné nevýhody přináší rovněž kombinace bundy s vyjímatelnými chrániči páteře.

Materiál chrániče

Konstrukce chráničů se vyrábí ze dvou hlavních materiálů – plastu a speciální pěny. V závislosti na použitém materiálu se někdy setkáte s rozdělením na tvrdé (plast) a měkké páteřáky (pěna).

Plast

Ochranná vrstva je vyrobena z plastové skořepiny rozdělené do menších (ale stále propojených) segmentů. Díky tomuto systému nedochází k omezování pohybu při předklánění nebo rotaci trupu. Rozdělení plastu také zajišťuje lepší přilnavost k tělu. Vizuálně plastová skořepina připomíná želví krunýř.

Pod plastem se nachází měkká absorpční vrstva, která se stará o tlumení energie a zvýšení uživatelského komfortu. Celkově se však tyto modely dají označit za méně pohodlné. V porovnání s pěnovými chrániči jsou těžší, často ale bývají cenově dostupnější.

Páteřáky s plastovou skořepinou se na trhu objevily jako první. Dále se ale běžně využívají. V některých případech dokonce představují lepší variantu než modernější pěna. Jsou vhodnější například při pádech na ostré hrany a výčnělky (hrana ve snowparku, skála při jízdě ve volném terénu apod.).

Pěna

Hlavní nevýhody plastové skořepiny se podařilo odstranit moderními materiály, konkrétně speciální pěnou. Ta je na první pohled měkká a tvárná, ale při nárazu okamžitě ztvrdne. O úroveň ochrany se nemusíte obávat – páteřáky jsou certifikovány podle stejných norem jako tvrdé chrániče.

Pěnové modely potěší nízkou hmotností a vysokým komfortem. Výborně se přizpůsobí tvaru vašeho těla a při jízdě o nich téměř nevíte. V posledních letech oprávněně nabírají na popularitě.

Pohlaví

V nabídce uvidíte páteřáky pánské, dámské a dětské. Rozdíly nespočívají pouze ve velikosti. Liší se i vytvarování chrániče, které zohledňuje anatomické odlišnosti mužů a žen.

Například hrudní popruh u dámských modelů může být upraven tak, aby se dal pohodlně zapnout přes prsa. Některé dámské páteřáky jsou užší v ramenou a širší v bocích. Vyrábí se ale také unisexové chrániče navržené pro obě pohlaví.

Další odlišnosti se týkají designu. U pánských a unisexových páteřáků dominuje černá, šedá či jiné neutrální barvy. Dámské a dětské chrániče často přichází s pestřejšími odstíny nebo hravými motivy.

Velikost

Zásadním aspektem výběru je volba správné velikosti. Podobně jako u oblečení jsou velikosti páteřáků označeny písmeny, typicky od XS po XXL. U dětských chráničů se místo písmen většinou uvádí výška postavy v centimetrech.

Přestože velikost odhadnete podle běžného oblečení nebo výšky, rozhodně vám doporučujeme chránič páteře vyzkoušet osobně. Páteřáky se výrazně liší svým tvarem či vykrojením – stejná velikost může u rozdílných modelů vypadat zcela odlišně.

Jak vyzkoušet chránič páteře

Chránič by měl sahat od krčních obratlů po horní část kostrče. Musí co nejlépe kopírovat tvar páteře. Mezi tělem a páteřákem by neměl zůstávat žádný volný prostor. Chránič nemá přečnívat nad linii ramen. Zároveň vás nesmí nikde tlačit nebo omezovat v pohybu.

Páteřák se nosí na spodní vrstvě prádla. Proto ho tak vždy i zkoušejte. Pořádně chránič zafixujte, aby se po těle nehýbal. Nevhodně zvolená velikost znamená nedostatečnou ochranu. Pohyb chrániče, respektive jeho přečnívající část, může při pádu vzad způsobit zranění krku či krční páteře.

Termoregulace

Počítejte s tím, že chránič páteře zhorší termoregulaci v oblasti zad. Vyšší bezpečnost je při jízdě ale rozhodně důležitější. Otázku termoregulace navíc z velké části ovlivníte vhodným výběrem páteřáku. Určitý systém odvětrávání uvidíte u většiny chráničů. V praxi jde o různé otvory či mřížky ve tvaru včelí plástve. Čím komplexnější odvětrávací systém, tím pochopitelně lépe.

Vítaným doplňkem u dražších modelů jsou funkční materiály, které napomáhají odvádět pot od těla. Umisťují se na spodní část chrániče.

Údržba a skladování

Chránič páteře si určitě nekupujete jen na jednu sezónu, ale chcete, aby vám vydržel alespoň několik let. K dlouhé životnosti páteřáku přispějete správnou údržbou a skladováním.

Údržba není nijak náročná. Plastovou skořepinu lze v případě potřeby omýt vlhkým hadříkem. Některé chrániče páteře mají odnímatelnou vnitřní část, kterou můžete vyprat. Z hlediska údržby jsou tyto modely samozřejmě lepší. Jen si dávejte pozor, abyste materiál vždy prali v souladu s instrukcemi vyznačenými na štítku.

Páteřák skladujte na suchém a tmavém místě. Chránič zbytečně nevystavujte slunečnímu svitu a nenechávejte ho v chladu – zejména promrzlé plastové části by mohly popraskat. Před použitím chránič páteře vždy zkontrolujte. Poškození konstrukce může negativně ovlivnit funkčnost. V podobném případě je na místě pořízení nového chrániče.

Ukázat chrániče páteře

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků