Jak vybrat snowboard

Redakce Sportisimo

15.1.2023 • 10 min čtení

Vybíráte snowboard a všechny modely vám přijdou stejné? Nenechte se mýlit – snowboard pro začátečníka a prkno do volného terénu pro zkušeného jezdce toho moc společného nemají. Poradíme vám, jak se při výběru nespálit a sáhnout po vhodném snowboardu.

Rozhodujete se hlavně podle designu a na další aspekty příliš nehledíte? U snowboardů rozhodně nejde o rozumnou strategii. Zvolené prkno totiž může být navržené do odlišných podmínek nebo pro jiný typ jezdců. Co byste si při volbě snowboardu měli pohlídat?

Ukázat snowboardy

Při snowboardingu hraje velkou roli i bezpečnost. Poradíme vám, jak postupovat také při výběru chrániče páteře.

Shrnutí 

  • Určení – Pánské snowboardy jsou větší, širší a tvrdší. U dámských modelů bývá konstrukce užší a měkčí. Kvůli jinak položenému těžišti u žen mají dámská prkna mírně posunuté vázání. Dětské snowboardy zohledňují tělesnou konstituci a designové preference malých jezdců. 
  • Typ – All-mountain snowboardy představují univerzální volbu pro začátečníky a jezdce, kteří se pohybují převážně na sjezdovce. Pokud vyrážíte do volného terénu, zvolte raději freeride či powder provedení. Pro nacvičování triků ve snowparku se hodí freestyle snowboardy. Méně rozšířeným typem jsou carving snowboardy pro rychlé řezání oblouků.
  • Délka – Snowboard by vám měl sahat zhruba po bradu, případně mezi bradu a nos. Začátečníci, lehčí jezdci a freestyleři ocení spíše kratší desku. Naopak zkušení snowboardisté, těžší sportovci nebo freerideři volí delší prkna.
  • Šířka – Šířka snowboardu musí korespondovat s velikostí obuvi. Jinak hrozí, že budete špičkou nebo patou boty drhnout o sjezdovku. U obuvi do velikosti EUR 44 vám stačí běžná šířka snowboardu (standard). V případě větší obuvi hledejte prkna v kategorii wide či mid-wide.
  • Tvrdost – Měkčí snowboardy se lépe ovládají, dostanete je snáze do oblouku a zároveň vám odpustí nedostatky v technice. Využijí je začátečníci, lehčí jezdci a freestyleři. Tvrdá konstrukce dává smysl u těžších a zkušenějších snowboardistů. Zajistí lepší jízdní vlastnosti ve vyšších rychlostech a na zmrzlém povrchu.
  • Hmotnost jezdce – U řady snowboardů bude uvedena nosnost, tedy hmotnostní rozpětí jezdce doporučené výrobcem. Tento údaj vždy respektujte, jinak při jízdě nedosáhnete požadovaných jízdních vlastností.
  • Prohnutí – Dynamický camber výborně podrží v oblouku. Vyhovuje především zkušeným jezdcům s vypilovanou technikou. Pro začátečníky je vhodný spíše rocker, který usnadní zatáčení a odpouští chyby. V praxi se dnes oba profily u univerzálních snowboardů kombinují. Alternativu tvoří také flat využívaný například u freestylových prken.
  • Tvar – Directional je vytvořen pro jízdu jedním směrem. Využívá se primárně u all-mountain a freeride snowboardů. Zcela symetrický true twin umožňuje stejnou jízdu na obě strany, což přivítají freestyleři. Directional twin obě varianty kombinuje. Asymmetrical zvyšuje kontrolu nad prováděním carvových oblouků.
  • Kombinace komponentů – Parametry musí odpovídat dalšímu vybavení. Snowboard by měl s vázáním a botami vytvořit vyvážený celek. Tvrdý snowboard na agresivní jízdu se neobejde bez tvrdšího vázání a adekvátní obuvi.

Určení

V nabídce narazíte na pánské, dámské a dětské snowboardy. Rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi nespočívají jen v délce a designu.

  • Pánské snowboardy – Navržené pro dospělé muže. Konstrukce počítá se standardním pánským chodidlem. Snowboardy jsou větší, širší a často také tvrdší. Pokud tyto vlastnosti nepředstavují překážku, mohou snowboardy využívat i ženy. Některé modely se proto označují jako unisexové.

  • Dámské snowboardy – Ženy bývají drobnější, navíc mají jiný poměr výšky a hmotnosti. Mnohdy se u nich liší i styl jízdy. Dámské snowboardy tyto aspekty zohledňují a přichází s užší a měkčí konstrukcí. Závity pro přichycení vázání (inserty) jsou mírně posunuty směrem do středu. Design většinou odpovídá tradičním dámským preferencím.

  • Dětské snowboardy – Prkna přizpůsobená pro malé snowboardisty. V praxi to znamená především kratší, užší a měkčí konstrukci. Zejména snowboardy pro menší děti jsou z pohledu parametrů všechny velmi podobné.

Typ

Před koupí snowboardu si ujasněte, jak a kde plánujete jezdit. Tyto informace jsou klíčové pro výběr adekvátního typu.

  • All-mountain snowboardy – Snowboard pro nepříliš vyhraněného jezdce, který využijete hlavně na sjezdovce, ale neztratíte se s ním ani ve volném terénu nebo snowparku. Obvykle ideální volba pro začátečníky a sportovce hledající univerzální snowboard.
  • Freeride snowboardy – Snowboardy navržené pro jízdu ve volném terénu. Dají se použít i na sjezdovce, ale vůbec se nehodí do snowparku. Freeridová prkna jsou delší a tvrdší. Výborně drží stabilitu ve vyšší rychlosti. Špička snowboardu je širší než patka, což zaručuje pohodlnou jízdu v prašanu. Inserty jsou oproti all-mountain verzi posunuté mírně dozadu.
  • Powder snowboardy – Někdy vnímané jako součást freeride kategorie, jindy vyčleňované do samostatné skupiny. V porovnání s freeridovými snowboardy se vyznačují ještě širší špičkou a více posunutým vázáním. Powder verze je tak výrazněji přizpůsobena pro jízdu v prašanu.
  • Freestyle snowboardy – Pokud vás více než sjezdovka či volný terén zajímá svět bedýnek, zábradlí a U-ramp, sáhněte po freestylovém snowboardu. Ten je určen právě pro pilování různých triků ve snowparku. Snowboardy často přichází s vázáním umístěným uprostřed a identickým tvarem špičky i patky (takzvaný true twin). Z důvodu zajištění větší stability jsou tato prkna většinou širší než u ostatních typů.
  • Carving snowboardy – Prkna určená pro agresivní jízdu na sjezdovce. Umožní vám pohodlné střídání oblouků ve vyšší rychlosti. Do oblouků se zároveň můžete více položit. Carving modely do určité míry ztělesňují návrat k začátkům snowboardingu.

Délka

Jeden z nejdůležitějších parametrů. Nesprávně zvolená délka se negativně promítne do ovladatelnosti snowboardu. Příliš krátké prkno se přetáčí a není dostatečně stabilní ve vyšších rychlostech. Se zbytečně dlouhým snowboardem se zase budete složitě dostávat do oblouku.

Snowboard by vám měl sahat zhruba k bradě, případně mezi bradu a nos. U dospělého člověka je prkno obvykle o přibližně 15 až 20 cm kratší než výška postavy. Kromě vaší výšky ale vstupují do hry ještě další faktory, například hmotnost nebo dovednosti.

Pokud patříte mezi těžší či zkušenější jezdce, pořiďte si spíše delší snowboard. Na opačné straně doporučovaného rozpětí by se měli pohybovat lehčí snowboardisté a začátečníci. Kratší snowboard se hodí také pro freestyle. Naopak freerideři s oblibou volí delší desku.

Šířka

Šířka je u snowboardů často podceňovaná. Přehlížení tohoto parametru ale může na svahu způsobit pořádné potíže. Za určité konstelace totiž mohou snowboardové boty přesahovat prkno takovým způsobem, že budete při zatáčení špičkami či patami drhnout o sjezdovku.

Maximální přesah vpředu i vzadu činí přibližně 1 až 2 cm. Pokud boty zatím vybrané nemáte, zkuste se na prkno postavit naboso. Je-li vaše noha zhruba stejně dlouhá jako snowboard v oblasti insertů, mělo by být vše v pořádku.

Výrobci obvykle pracují s dvěma šířkami snowboardů – standard a wide (typicky označovaná písmenem W). Někteří přidávají ještě mezistupeň mid-wide. U snowboardových bot do velikosti EUR 44 by vám měla stačit standardní šířka. V případě větší obuvi již musíte hledat širší snowboardy v kategorii mid-wide nebo wide. Jestli máte jen velkou nohu, ale jinak se řadíte k lehčím jezdcům, volte raději kratší délku wide prkna.

Tvrdost

Tvrdost neboli flex se odvíjí od vnitřního složení snowboardu. Skladba jednotlivých modelů se výrazně liší. Výrobci přichází s nejrůznějšími materiály a kombinacemi. U měkčích snowboardů se využívají hlavně umělé materiály a tvrzená pěna. Vyšší tvrdost zajišťuje dřevo nebo titanové pláty.

Snowboardy s měkčí konstrukcí jdou lépe do oblouku, snáze se ovládají a odpustí vám více chyb. Ve vyšších rychlostech ale bojují s nižší stabilitou a přilnavostí hran. Tvrdá prkna zvládají rychlou jízdu mnohem lépe. Dobře drží na hraně a poradí si i se zmrzlým povrchem. Při pomalé jízdě se ale více nadřete, než je dostanete do oblouku.

Měkčí snowboardy představují vhodnou volbu především u začátečníků a lehčích jezdců. Spoléhají na ně rovněž freestyleři, kteří tráví většinu času jízdou po překážkách. Zkušení a těžší snowboardisté by měli hledat tvrdší konstrukci.

Jak poznat tvrdost snowboardu

Zjistit tvrdost snowboardu může být poměrně komplikované. Bohužel ne všichni výrobci tento údaj uvádí. Stejná hodnota se navíc často liší napříč jednotlivými výrobci. Typicky narazíte na stupnici od 1 (nejměkčí) do 10 (nejtvrdší). Číselné údaje někdy nahrazuje označení soft (měkký), medium (střední tvrdost) a stiff (tvrdý).

Číselné označení

Tvrdost snowboardu

1–2 měkký
3–4

měkká až střední hodnota

5–6

střední tvrdost

7–8

středně tvrdý až tvrdý

9–10 tvrdý

Hmotnost jezdce

Aspekt, který s tvrdostí snowboardu bezprostředně souvisí. U některých modelů najdete uvedenou nosnost. Standardně jde o rozpětí uvádějící minimální a maximální hmotnost jezdce. Pokud je tato informace k dispozici, rozhodně ji při výběru zohledněte.

Osoba, která nedosahuje minimální stanovené hmotnosti, prkno nezvládne dostatečně prohnout v oblouku. Není tak schopná využít potenciál snowboardu, protože nejezdí po celé délce hrany. U příliš těžkých jezdců zase hrozí boření v prašanu nebo zasekávání hrany na sjezdovce. V extrémním případě může dojít k poškození snowboardu.

Prohnutí

Snowboardy se liší také svým prohnutím. Průhyb prkna je nejlépe vidět při jeho položení na rovný povrch. S jakými základními typy prohnutí se setkáte?

  • Camber – Tradiční tvar s kontaktními body na konci prkna. Uprostřed je konstrukce prohnutá směrem od země. Camber je dynamický a nabízí dobrou odezvu. Výborně vás podrží v oblouku, ale při technických nedostatcích se vám může zaseknout hrana. Profil ocení zkušenější jezdci.
  • Rocker – Vykrojením připomíná kolébku. Hlavní kontaktní bod je ve středu snowboardu, konce jsou zvednuté. Kontaktní plocha na hranách je při zatížení menší než u camberu. Zatáčení je tedy snazší a tolik zde nehrozí zaseknutí hrany. Rocker je vhodný pro začátečníky, ale skvělé jízdní vlastnosti poskytne i freeriderům v prašanu.
  • Flat – Kompromis mezi camberem a rockerem s prakticky nulovým prohnutím. Flat vám zajistí stabilní jízdu na sjezdovce i v prašanu. Často ho ale uvidíte také u freestylových prken.
  • Hybridní prohnutí – Výrobci přichází s různými kombinacemi camberu a rockeru, které se snaží spojit výhody obou profilů. Výsledkem jsou univerzální all-mountain snowboardy.

Tvar

Spolu s prohnutím ovlivňuje jízdní vlastnosti rovněž celkový tvar desky. Běžně se používá několik základních variant.

  • Directional – Běžný tvar u all-mountain a freeride snowboardů. Directional je primárně přizpůsobený pro jízdu jedním směrem. Špička desky má jiný tvar než patka. Liší se i tvrdost jednotlivých částí – snowboard bývá měkčí ve špičce a tvrdší vzadu. Podobné rozložení přispívá ke stabilitě ve vyšší rychlosti.
  • True twin – Zcela symetrický snowboard s rovnoměrně rozloženou tvrdostí a vázáním přesně uprostřed. Tento tvar vám zajistí stejné vlastnosti při jízdě na obě strany (ve výchozím směru i „na switch“), proto se využívá hlavně ve freestylu.
  • Directional twin – Jde o kombinaci předchozích tvarů. Tvrdost je většinou rovnoměrná, špička o něco delší než patka. Existují i varianty s identickou špičkou a patkou, ale rozdílnou tvrdostí. Directional twin se hodí pro all-mountain snowboardisty a freestylery, kteří z větší části preferují jízdu na jednu stranu (cca v poměru 70:30).
  • Asymmetrical – Vyznačuje se hlubším vykrojením a změkčeným jádrem u pat. Oblouk vedený přes paty tak provedete snáze. Perfektní pro snowboardisty hledající zvýšenou kontrolu nad carvovými oblouky.

Kombinace komponentů

Kombinaci s ostatními komponenty určitě neopomíjejte. Snowboard by měl s dalším vybavením tvořit vyvážený celek, zejména s vázáním a obuví.

Tvrdý snowboard určený pro agresivní jízdu je nutné doplnit tvrdším typem vázání a odpovídajícími snowboardovými botami. Jinak naplno nevyužijete potenciál desky a vyšší investice do snowboardu bude zbytečná. Smysl pochopitelně nedává ani kombinace měkkého prkna a sportovního vázání či obuvi. Pokud pořizujete kompletní výbavu, začněte ideálně botami. Podle jejich velikosti a tvaru snáze vyberete vhodné vázání a snowboard.

Péče o snowboard

Aby vám snowboard dobře sloužil a plnil svou funkci několik let, je zapotřebí se o něj adekvátně starat. Péče o prkno není nijak náročná, stačí dodržovat pár základních pravidel.

  • Rychlou údržbu provádějte po každé jízdě. Snowboard vždy očistěte a především vysušte. Uložení vlhkého snowboardu vede ke korozi hran.
  • Snowboard skladujte na suchém a tmavém místě, nejlépe se stálou teplotou. Nevhodné je zejména vlhké prostředí a místa, kde na prkno dopadají sluneční paprsky.
  • Pravidelně kontrolujte skluznici. Větší rýhy a škrábance (hlubší než 1 mm) je nutné opravit.
  • Spolu se skluznicí hlídejte i stav hran. Pokud nejsou ostré, nechte je v servisu přebrousit.
  • Nepodceňujte posezónní servis. Správným uložením snowboardu k letnímu spánku si ušetříte starosti na začátku příští sezóny. Důležitou součástí posezónní péče je zakonzervování skluznice a hran voskem. Nanesený vosk brání vysychání povrchu skluznice a zároveň slouží jako ochrana před prachem a nečistotami.

Ukázat snowboardy

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků