Jak vybrat koloběžku s nafukovacími koly

Redakce Sportisimo

20.3.2023 • 9 min čtení

Hledáte koloběžku na cesty do práce nebo víkendové úniky do přírody? Modely s nafukovacími koly představují jasnou volbu. Tyto koloběžky se hodí na kratší výlety, náročné turistické trasy, ale neztratí se ani ve městě. Na jaké parametry byste se při výběru měli zaměřit?

Koloběžky s nafukovacími koly vám v rámci všech druhů koloběžek zajistí nejrychlejší a nejpohodlnější jízdu – nafukovací kola výborně absorbují otřesy a zvládnete s nimi i nerovný terén. Daní za tyto výhody jsou větší rozměry a hmotnost.

Pokud sháníte menší model, který složíte do batohu, nebo chcete dělat triky ve skateparku, poohlédněte se po skládacích (návod na výběr je tady), respektive freestylových koloběžkách, o kterých si můžete něco přečíst zde. Ke všemu vám poradíme, jaké si na koloběžku pořídit oblečení a chrániče a také příslušenství.

Jste přesvědčeni, že koloběžka s nafukovacími koly je pro vás to pravé? Výběr správné „kolobrndy“ začněte zodpovězením několika otázek.

  • Kdo bude na koloběžce jezdit? Dítě, či dospělý?
  • Kolik dotyčný jezdec měří?
  • Na jakém povrchu plánujete koloběžku využívat? Jak dlouhá bude průměrná trasa?
  • Hledáte model od konkrétního výrobce nebo ve specifickém designu?
  • V jaké cenové relaci byste se chtěli pohybovat?

Ukázat koloběžky s nafukovacími koly

Shrnutí

  • Typ – Do města zvolte obratnější koloběžky s menšími koly a kratším rámem. Na delší výlety do přírody se hodí turistické modely se středně velkým průměrem kol. Se zdoláváním těžkého terénu vám pomůže odpružená vidlice a silnější vzorek pláště. Na rychlou jízdu po asfaltu jsou určeny sportovní koloběžky s velkými koly.
  • Poměr velikosti kol – Koloběžky s větším předním kolem vám poskytnou více stability. Snáze si poradíte s nerovnostmi terénu a v rámci nejdostupnějších kombinací bude takové provedení rychlejší. Koloběžka se stejně velkými koly zase lépe „sedí“ v zatáčkách.
  • Velikost kol – Větší kola znamenají rychlejší jízdu, snazší překonávání nerovností, ale také horší obratnost a ovladatelnost. Kola s menším průměrem se proto instalují především na městské koloběžky, naopak na sportovních a závodních koloběžkách potřebujete velká kola.
  • Výška nášlapu a světlá výška – Výška nášlapu udává, jak vysoko nad zemí je při jízdě vaše stojná noha. Pro standardní využití se doporučují hodnoty okolo 9–10 cm. Světlá výška vyjadřuje vzdálenost mezi povrchem a spodní částí nášlapu. V praxi tak předurčuje, jak se vám bude jezdit přes překážky a nerovnosti.
  • Délka a šířka nášlapu – Oba parametry musí zajistit, aby se vám na nášlap vešly nohy při sjezdu. Většina jezdců volí postoj našikmo nebo odrazovou nohu jen opírá o špičku. Obvyklá délka stupátka se pohybuje okolo 40 cm, šířka činí cca 10 cm. Pokud nemáte extra velká chodidla, měly by být tyto rozměry dostatečné.
  • Výška řídítek – Když si vedle koloběžky stoupnete, měla by vám řídítka sahat zhruba ke kyčelnímu kloubu. Začátečníci si mohou řídítka nastavit výše, sportovní a závodní jezdci preferují níže položená řídítka.
  • Hmotnost – S lehčí koloběžkou se vám bude lépe jezdit i manipulovat. U „přibližovadel“ s nafukovacími koly očekávejte hmotnost mezi 9 až 10 kg.
  • Nosnost – Kromě své vlastní hmotnosti počítejte i s převáženými věcmi. V otázce nosnosti se snažte nepřibližovat limitu. Při prudkém odrazu či dopadu je skutečné zatížení vyšší.
  • Brzdy – Při klasickém využití koloběžky si bohatě vystačíte s čelisťovými brzdami. O těch kotoučových uvažujte u terénních koloběžek nebo v případě, že plánujete časté sjezdy.

Typy koloběžek s nafukovacími koly

Přestože již modely s nafukovacími koly představují specifický typ koloběžek, dají se ještě dále rozdělit v závislosti na způsobu využití.

Městské koloběžky

Ideální na trasy po městě, například do školy či do práce. Spíše než rychlost u těchto koloběžek oceníte obratnost, snadné zatáčení a bezproblémové sjíždění z obrubníků. Rám bývá kratší. Průměrná trasa není většinou příliš dlouhá, proto nemusí tolik vadit vyšší hmotnost koloběžky. Pokud však víte, že budete cestou kličkovat mezi davy lidí a mnoha nerovnostmi, sáhněte raději po lehčích kusech.

Městské koloběžky obvykle přichází s předním kolem o velikosti 16 palců (16″). Vzadu najdete 12palcové kolo. Z konstrukčního hlediska nic nebrání tomu, abyste s koloběžkou vyrazili i na delší trasu mimo město. Počítejte ale s tím, že se víc nadřete.

Turistické koloběžky

Turistické koloběžky jsou navržené hlavně na delší výlety do přírody. Vepředu nejčastěji uvidíte kolo s průměrem 20 palců, vzadu 16 palců. Tato kombinace někdy může být na jízdu po městě již zbytečně velká. Rám koloběžek je delší, stejně jako nášlap, což poskytuje jezdci lepší stabilitu a pohodlnější pozici při sjezdu. Nosnost koloběžek počítá rovněž s brašnami, taškami a jejich obsahem – na celodenní výlet přece jen už nevyjíždíte nalehko.

Některé koloběžky si poradí s náročnějšími podmínkami. S pohybem v terénu vám pomůže například odpružená vidlice, která pohlcuje vibrace a nárazy způsobené nerovnostmi. Těžšímu terénu odpovídá také vzorek plášťů. Vyjímečné není ani osazení kotoučovými brzdami. Občas se tyto modely vyčleňují do samostatné kategorie jako terénní koloběžky.

Koloběžky na sportovní jízdu

Koloběžky určené především na rychlé ježdění po silnici či cyklostezce, do terénu se nehodí. Obyčejně disponují největšími koly – koloběžky pro běžnou sportovní jízdu mívají vepředu kola o průměru 26 palců, vzadu 20 palců. Na závodech narazíte spíše na 28palcová kola. Rychlost podporují úzké pláště a ložiska s nízkým valivým odporem. U celé konstrukce se klade důraz na nízkou hmotnost.

Poměr velikosti kol

Při popisu jednotlivých typů jste jistě zaregistrovali, že přední kola mají větší průměr než zadní. Podobné rozložení představovalo dlouhou dobu standard, pouze u menších koloběžek jste se mohli setkat se stejnými koly (typicky 12/12″). V posledních letech se však situace trochu mění a čím dál častěji se vyrábí koloběžky se stejně velkými koly vepředu i vzadu, například 20/20″ či dokonce 28/28″.

Na otázku, zda je lepší zvolit koloběžku s rozdílnými, nebo stejně velkými koly, neexistuje jasná odpověď. Obě řešení mají své výhody i nedostatky. Modely se shodným průměrem kol vykazují více stability v zatáčkách, protože zadní část konstrukce lépe „sedí“ na povrchu. Riziko, že vám v zatáčce zadní kolo „ustřelí“ a dostanete se do smyku, je nižší. Pro případ defektu vám s sebou navíc stačí vozit jen jeden typ náhradní duše.

Na druhou stranu větší přední kolo znamená celkově delší stavbu koloběžky, v praxi tedy lepší stabilitu při běžné jízdě. S velkým kolem snáze přejedete různé nerovnosti. V rámci nejrozšířenějších kombinací bývá toto provedení rychlejší – například koloběžka s koly 26/20″ vám přinese svižnější jízdu než varianta 20/20″.

Velikost kol

Samotná velikost kol bezprostředně ovlivňuje rychlost a ovládání. Některých zákonitostí jsme se již dotkli, pojďme si je nyní všechny ujasnit. Obecně platí, že čím větší kola, tím rychleji koloběžka pojede. Kromě toho ušetříte nějaké síly, protože velká kola mají menší valivý odpor a pyšní se vyšší setrvačností. Také s nimi lépe překonáte nerovnosti terénu.

Uvedené výhody velkých kol jsou ale vykoupeny horší obratností a ovladatelností. Zjednodušeně řečeno – s velkými koly díru na trati přejedete, s malými koly se jí snáze vyhnete. Menší kola proto dávají smysl tam, kde potřebujete hodně měnit směr a vyhýbat se překážkám. Naopak největší kola se instalují na závodní koloběžky, u nichž jde primárně o rychlost.

Velikost kol, respektive jejich průměr, se uvádí v palcích. Jeden palec odpovídá 2,54 cm. Nejmenší rozměr u koloběžek s nafukovacími koly představuje 12 palců. Dvanáctipalcová kola se používají zejména u dětských koloběžek, případně v zadní části u městských modelů. K častějším průměrům u dospělých koloběžek patří 16, 20 a 26 palců. Na závodních strojích najdete dokonce kombinaci dvou 28palcových kol.

Velikost předního kola koloběžky

Nejčastější využití

12 palců

Dětské koloběžky

16 palců

Městské koloběžky

20 palců

Městské a turistické koloběžky

26 palců

Turistické a sportovní koloběžky

28 palců Koloběžky na sportovní jízdu a závodní modely

Výška nášlapu a světlá výška

Pojem nášlap nebo stupátko označuje plochu, na níž při jízdě na koloběžce stojíte. V souvislosti s výškou této plochy narazíte na dva podobné termíny, které se někdy nesprávně zaměňují.

  • Výška nášlapu – Hodnota, jež vyjadřuje, jak vysoko nad zemí bude vaše stojná noha. Výška nášlapu zásadně ovlivňuje styl jízdy. Čím výše máte nohu, tím hlubší dřepy musíte dělat při odrazu. Takový pohyb pro vás bude daleko namáhavější.
  • Světlá výška (světlost) – Vyjadřuje vzdálenost mezi povrchem a nejnižší částí nášlapu. Tento údaj vám napoví, jak vysoké překážky na trati zvládnete přejet. Světlá výška se pochopitelně snižuje či zvyšuje společně s výškou nášlapu (s mírnými odchylkami způsobenými tloušťkou samotného stupátka).

Volba obou parametrů musí reflektovat využití koloběžky. Pro rychlou jízdu na silnici vybírejte modely, které mají nášlap nízko. Na asfaltu se nedají očekávat vysoké překážky, proto nijak nevadí malá světlost. Se stejně stavěnou koloběžkou byste ale v terénu drhli o zem.

Za standardní se dá považovat výška nášlapu okolo 9 až 10 cm. Na koloběžkách s výše umístěným stupátkem sice snáze přejedete nerovnosti, ale delší jízda pro vás bude příliš namáhavá. U závodních koloběžek se výška nášlapu pohybuje klidně pod 6 cm. Pro běžné využití ale takové hodnoty již vhodné nejsou.

Délka a šířka nášlapu

Opomíjet byste neměli ani délku a šířku nášlapu, byť se v porovnání s jeho výškou jedná o méně důležité parametry. Délka musí stačit na to, aby se vám při sjezdu na nášlap vešly obě nohy. Při těchto „chvílích odpočinku“ většinou nohy umístíte na stupátko našikmo nebo odrazovou nohu na ploše jen opřete o špičku. Obvykle měří nášlap na délku cca 40 cm, s běžně velkýma nohama by proto problémy nastat neměly.

Na užším nášlapu rychleji prohodíte stojnou a odrazovou nohu. Širší nášlap je stabilnější. Zároveň se ale zvyšuje riziko, že o něj při odrazu bolestivě zavadíte. Mezi koloběžkami s nafukovacími koly nepanují v otázce šířky nášlapu zásadní rozdíly. Za optimální se považuje rozměr okolo 10 cm. Podstatné je, abyste dokázali pohodlně stát v ose koloběžky. Pokud máte možnost, zkuste si postoj na vybrané koloběžce před koupí vyzkoušet.

Výška řídítek

Výšku řídítek lze přizpůsobit preferencím jezdce. Řada uživatelů ale úroveň řídítek nenastaví správně. Častěji je ukotví zbytečně vysoko, protože tato poloha vypadá na první pohled pohodlněji. Výsledkem je ale zhoršená ovladatelnost koloběžky. Nízko položená řídítka zase vedou ke křečovitému předklonu a bolestem zad.

Jaká výška řídítek je tedy ideální? Když si stoupnete vedle koloběžky, měla by vám řídítka sahat zhruba ke kyčelnímu kloubu. Začátečníci si mohou řídítka nastavit nepatrně výš. Sportovní jezdci si je v zájmu minimalizace odporu vzduchu dávají o něco níž.

Hmotnost

Lehčí koloběžka se vám bude lépe ovládat. Snáze s ní zastavíte, zatočíte a uleví se vám rovněž při jejím přenášení přes různé překážky. Hmotnost ovlivňuje zejména materiál rámu. Nejčastěji se setkáte s hliníkem nebo těžší ocelí. Většina koloběžek s nafukovacími koly váží okolo 9 až 10 kg. U závodních modelů výrobci stlačí hmotnost klidně k 7 kg.

Nosnost

Nosnost koloběžky musí zohledňovat nejen hmotnost jezdce, ale i převážené vybavení. Brašna s náhradním oblečením, pitím a svačinou na celý den vám hravě přidá 5 kg. Nikdy se nedostávejte až na hranici nosnosti. Počítejte s tím, že když se pořádně odrazíte či sjedete z patníku, tak konstrukci zatížíte víc než při normální jízdě.

Dětské koloběžky zpravidla unesou zhruba 75 kg. Nosnost dospělých koloběžek s nafukovacími koly se pohybuje okolo 120 kg. Bytelné kusy snesou ještě o 30 kg více.

Brzdy

Na závěr několik slov k brzdám. Většinou zde není co vymýšlet – převážná část koloběžek s nafukovacími koly je osazena čelisťovými brzdami (V-brzdami). Ty se stejně jako u jízdních kol ovládají páčkou na řídítkách. Pro účely běžných jezdců jsou V-brzdy naprosto dostatečné.

U některých koloběžek narazíte na kvalitnější a účinnější kotoučové brzdy. Smysl dávají zejména u terénních modelů, protože na rozdíl od V-brzd nejsou tak náchylné na vlhkost a zanášení bahnem. Kotoučové brzdy oceníte také v případě, že se chystáte na časté sjezdy. Jinak na koloběžkách představují spíše zbytečný luxus.

Ukázat koloběžky s nafukovacími koly

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků