Jak vybrat oblečení a ochranu na koloběžku

Redakce Sportisimo

19.3.2023 • 8 min čtení

Stala se jízda na koloběžce vaší vášní? Věřte, že si ji užijete ještě mnohem více se správným oblečením a ochrannými prvky. Poradíme vám, co by vám nemělo chybět na projížďky za slunečných dní i čím se vybavit do chladnějšího počasí.

Jezdíte na skládací koloběžce pár set metrů mezi domovem a zastávkou tramvaje? Při pomalé jízdě na koloběžce se nezapotíte, a tak nepotřebujete žádné speciální oblečení. Pro rychlejší a sportovnější jízdu na koloběžce s nafukovacími koly už se vyplatí pořídit si funkční oblečení i kvalitní boty. Každý koloběžkář by se měl vybavit helmou, pro jízdu na freestyle koloběžce ve skateparku přijdou vhod také chrániče. Co dalšího se může hodit?

Shrnutí

  • Oblečení –⁠ Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení! Tohle přísloví platí i pro koloběžkáře. Klíčem k příjemnému pocitu za každého počasí je vrstvení.
  • Boty –⁠ Na rozdíl od jízdního kola se na koloběžku zatím nevyrábí speciální obutí. Vsaďte na pohodlné sportovní boty s neklouzavou podrážkou.
  • Bezpečnostní helma –⁠ U dětí patří k povinné výbavě, ale ani dospělí by její nošení neměli podceňovat. Pro jízdu na sportovní koloběžce využijete cyklistickou přilbu, do skateparku se hodí BMX helma.
  • Rukavice –⁠ Pomáhají s brněním rukou, ale plně je doceníte v případě pádu. Na freestyle koloběžku se nosí dlouhé rukavice, pro celodenní výlet na koloběžce využijete bezprsté cyklistické rukavice.
  • Brýle –⁠ Ochrana před sluncem, stejně jako před nepříjemným létajícím hmyzem. I při rychlé jízdě vám budou dobře sedět cyklistické brýle. Skla volte podle světelných podmínek.
  • Chrániče –⁠ Nezbytnost pro děti, stejně jako při nácviku nových triků ve skateparku. Základní ochranu představují chrániče kolen a loktů.
  • Reflexní prvky –⁠ Svoji koloběžku byste měli vybavit odrazkami a další reflexní prvky přidat na své oblečení. Nabízí se nášivky, pásky nebo přívěsky.

Pokud teprve koloběžku sháníte, poradíme vám, jak si ji vybrat. V článcích se věnujeme freestylovým, skládácím i modelům s nafukovacími koly. A nezapomínáme ani na příslušenství.

Oblečení na koloběžku

Při jízdě na koloběžce by vám nemělo být ani horko, ani zima. Ale jak si udržet komfortní pocit, když se při jízdě do kopce potíte a při sjezdech vás ochlazuje vítr? Odpovědí je vrstvení oblečení –⁠ pro většinu podmínek nejlépe funguje systém tří vrstev.

  • První vrstva má za úkol odvádět pot od těla a udržovat vás v suchu.
  • Druhá vrstva působí jako izolant. Nepustí k vám zimu zvenku a zároveň odvádí pot dále od těla.
  • Třetí vrstva chrání před vnějšími vlivy –⁠ větrem a deštěm. Směrem ven ale musí zůstat prodyšná.

Při výběru oblečení na koloběžku se vyhněte 100% bavlně. Rychle nasákne potem a pomalu schne. Tentokrát vsaďte raději na syntetiku a funkční materiály.

Triko, mikina, bunda

Podle počasí a stylu jízdy si počet vrstev přizpůsobíte. Po oblečení na horní polovinu těla se porozhlédněte v nabídce cyklistického oblečení. Plánujete-li intenzivní a krátkou jízdu, může vám ještě lépe vyhovovat oblečení na běhání. Nicméně nezapomeňte na kvalitní ochranu proti větru, protože na koloběžce posvištíte přece jen o něco rychleji než při běhu.

  • V horkých dnech vám bude stačit jen funkční triko nebo funkční prádlo v kombinaci s cyklodresem. Optimální prodyšnost a odvod vlhkosti zajistí syntetika, jako je polyester a polyamid. S sebou si můžete přibalit tenkou mikinu či vestu, kterou vytáhnete jen na dlouhé sjezdy.
  • V chladnějším počasí vám přijdou vhod všechny vrstvy. Na funkční prádlo oblékněte mikinu. Účinnými materiály jsou polyester s elastanem. Navrch pak přidejte větrovku či membránovou bundu.
  • V zimě volte kvalitní termoprádlo, přes něj druhou vrstvu z merina nebo fleecu. Poslední vrstvu tvoří membránová bunda. Pomalejší jezdci a zmrzlíci mohou sáhnout i po softshellové bundě.

Mimochodem cyklistický dres má další výhodu –⁠ spoustu úložného prostoru. Do kapsy na zádech se vám vejdou klíče, peníze i telefon. Tím pádem s sebou nemusíte vozit batůžek, ani na koloběžku instalovat brašny.

Kalhoty

Většina cyklistických kalhot se vyrábí se speciální vložkou, a tak to nebude ta pravá volba na koloběžku. Vybírejte spíše v nabídce běžeckých kalhot a legín. V létě oblékněte kraťasy. Základem je dobrá prodyšnost materiálu. Dejte přednost kalhotám s dostatečně vysokým pasem. Není nic otravnějšího, než když vám při odrážení neustále sjíždí lem kalhot.

Spousta koloběžkářů fandí kombinaci kraťasů a podkolenek. Kvalitní kompresní podkolenky podpoří optimální cirkulaci krve a předchází problémům s lýtky, která při jízdě na koloběžce dostávají opravdu zabrat.

V chladném počasí vám budou vyhovovat zateplené běžecké legíny. Do deště se hodí kalhoty s nepromokavou membránou.

Doplňky

O ponožkách jsme se už zmínili –⁠ ideální jsou kompresní podkolenky z kvalitních funkčních materiálů. Odvádějí pot a chrání před otlaky. Potěší také antibakteriální úprava, díky níž předcházíte vzniku ekzémů a plísní.

Nemůžete podkolenky vystát? Pak volte vysoké sportovní ponožky. Nejdůležitější vlastností je prodyšnost. Ponožka musí dobře odvádět pot. Pohodlí zajistí polstrované zóny na patách a špičkách, které brání otlačení a puchýřům.

Dalším nezbytným doplňkem na koloběžku je šátek pod helmu. Zimní kousky zahřejí, letní provedení zadržuje pot, aby nestékal do očí. Univerzálním kouskem jsou takzvané tunely. Chrání krk proti ofouknutí, ale můžete je navléknout i na hlavu nebo z nich vytvořit čelenku přes uši a čelo. Klíčovým parametrem je prodyšnost a schopnost odvádět pot.

Oblečení na freestyle

Jezdci na freestyle koloběžce řeší spíše styl než funkčnost. Omrkněte nabídku značek vyrábějících skate oblečení, případně oblékněte jakékoliv sportovní oblečení. Důležité je pohodlí. Nikde nesmí nic škrtit a táhnout, aby zůstalo dost prostoru na provádění triků.

Boty

Na trhu zatím nenajdete speciální obuv určenou výhradně pro jízdu na koloběžce. Pro běžné uživatele postačí pohodlné a lehké běžecké boty. Pokud se chystáte na delší trasy, spolehněte se na měkčí patu a kvalitní odpružení. Máte-li v plánu brázdit i trasy v terénu, lépe se vám pojede v botách s hrubším vzorkem. Ideální volbou jsou terénní boty na běhání. Označují se také jako cross running.

Ale pozor –⁠ podrážka nesmí být moc vysoká, protože stojnou nohu chcete udržet co možná nejníže. Z toho důvodu se na koloběžku nehodí pohory ani trekové boty se silnou podešví. Vyhněte se sandálům a jiné otevřené obuvi, jinak vám hrozí ukopnutý palec.

Téměř nejdůležitějším faktorem při výběru bot na koloběžku je, aby neklouzaly, a to ani na mokrém asfaltu. To však při zkoušení v obchodě poznáte jen těžko, a tak se řada koloběžkářů uchyluje k vlastnoručnímu řešení –⁠ špičku boty si podlepí protiskluzovou gumou. Poptejte se v některých specializovaných obchodech nebo opravně obuvi.

Bezpečnostní helma

Povinná výbava pro děti do 18 let. Ale ani dospělí se bez přilby neobejdou. Při jízdě na koloběžce můžete dosáhnout téměř stejných rychlostí jako na kole. Použití helmy tak dává určitě smysl. Aby vás opravdu chránila, musí přilba správně sedět. Nesmí tlačit, ani být volná. Na hlavě sedí přibližně ve vodorovné poloze. Nejčastěji se používají dva typy.

  • Klasická cyklistická přilba – Nazývá se také silniční. Bude vám vyhovovat na sportovní jízdu. Výhodou je skvělé odvětrávání. Oceníte i nízkou váhu.
  • BMX helma – Oblíbená ve skateparcích a na freestyle koloběžku. Hodí se i na skate nebo inline brusle. Freestyle jezdci oceňují hlavně stylový design a velký výběr barev. Někdy může potrápit nedostatečné odvětrávání. Jestliže nenajdete tento typ helmy v oddělení cyklistiky, podívejte se do kategorie inline helem.

Rukavice

Stejně jako u ostatních doplňků na koloběžku platí, že byste měli zabrousit do cyklistického oddělení. Proč si pořídit cyklo rukavice s gelovými vložkami i na koloběžku?

  • Snižují tlak na ruce a absorbují vibrace.
  • Chrání dlaň proti odření při případném pádu.
  • Zahřejí ruce v chladnějším počasí.
  • Brání prokluzování řídítek, i když se vám potí ruce.

Oblíbeným typem jsou bezprsté rukavice na kolo. V horku se v nich ruce nebudou tolik potit. Ještě komplexnější ochranu poskytují dlouhé cyklo rukavice, ty chrání i prsty. Jsou jasnou volbou do chladného počasí. Jinak ale záleží spíše na vašem subjektivním pocitu, zda dáte přednost krátkým nebo dlouhým cyklistickým rukavicím.

Freestyle jezdci si mohou vybírat z nabídky rukavic speciálně určených pro jízdu ve skateparku. Chrání celou ruku a vyznačují se vynikající přilnavostí, což zajistí dokonalé ovládání koloběžky. Pro extra zpevnění ruky lze použít ještě pásky na zápěstí.

Brýle

Za slunečného počasí po brýlích sáhne nejspíš každý jezdec. Nechcete-li si pořizovat speciální brýle, poslouží vám jakékoliv sluneční brýle s kvalitní UV ochranou (UV400). Brýle byste ale neměli odkládat ani v zamračeném počasí. Jinak vás může nepříjemně překvapit hmyz nebo kamínek, který odlétne od kola jezdci před vámi.

Za každého počasí vám skvělou službu prokážou cyklistické brýle. Vyrábí se s různou barevností skel, a tak se přizpůsobí všem světelným podmínkám. Výborně sedí i ve vysokých rychlostech. Navíc mají protáhlá skla do stran, tím chrání komplexně celé oko a umožní vám periferní vidění.

Jak vybrat brýle?

  • Typ –⁠ Prodávají se brýle s vyměnitelnými sklíčky nebo fotochromatické, které se podle intenzity slunečního svitu zabarvují automaticky.
  • Barva skel –⁠ Volte ji podle světelných podmínek. Pro jízdu ve slunečném počasí využijete hnědé, šedé či černé brýle. Lepší rozhled za zamračeného počasí nabídnou žlutá a oranžová skla. Čirá skla jsou určena pro jízdu za šera a v podvečer.
  • Propustnost –⁠ Ovlivňuje, kolik světla brýle propustí. Označuje se stupni od 0 do 4. Kategorie 0 propustí většinu světla a hodí se do špatných světelných podmínek (do šera), naopak stupněm 4 projde jen několik procent slunečního svitu (do ostrého slunce, na sníh).

Chrániče

Představují nezbytný doplněk pro freestyle jezdce, protože pády na rampách mohou být velmi tvrdé. Chrániči se mohou dovybavit rovněž děti a začátečníci. Obvykle jsou dostupné v sadě –⁠ na kolena a lokty, případně v trojsadě ještě s ochranou zápěstí. Pokud je nenajdete v oddělení koloběžek, porozhlédněte se ve vybavení na inline brusle.

Vybírejte chrániče s velkou skořepinou z plastu a pěnovou výstelkou. Chrániče musí správně sedět, aby dobře přilnuly k chráněné oblasti. Připevňují se pomocí pásků na suchý zip. Pro jízdu na koloběžce nelze použít chrániče zápěstí s pevnou skořepinou v dlani. Proto většina jezdců sahá jen po chráničích na kolena a lokty, na ochranu rukou postačí rukavice.

Další stupeň protekce tvoří chrániče na holeně a kotníky, chránič zubů nebo ochranné kalhoty se zpevněním v oblasti kyčlí.

Reflexní prvky

Zajistí, že budete viditelní pro ostatní účastníky silničního provozu. Ideální je, když se rovnou obléknete do reflexních barev. Cyklistické i běžecké oblečení často obsahuje všité reflexní pásky. Jinak se o lepší viditelnost postarají jednoduché reflexní doplňky.

Nabízí se reflexní vesty určené na sport. Pásky a klipy si jednoduše upevníte kolem paže nebo kotníku. Dětem se budou líbit reflexní přívěsky a nášivky.

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků