Adizero vs. Duramo Speed: adidas rychlíci na kratší i delší běh

Ondřej Chour

11.9.2023 • 2 min čtení ▸ 4 min videa

Podzim se blíží a to je čas se vybavit na sezonu pořádnou běžeckou výbavou. Adidas znovu přišel s kvalitními modely běžeckých bot, tak jse pojďme podívat, jak si vede model Duramo Speed v porovnání s Adizero SL.

Modelu adidas Adizero SL jsme se věnovali už v jedné z předchozích recenzí. Jde o minimalističtější variantu s menší vrstvou tlumení a rozdílnou pěnou podešve v přední části a zbytku boty. Vpředu najdeme Lightstrike Pro, což je technologie pěny, jež se objevuje i u závodních modelů a zajistí dobrou citlivost došlapu a přenesení energie do rychlosti. Kombinovaná je s pěnou Lightstrike, která poskytne lepší stabilitu a je odolnější.

Vyšší rychlosti a kontrole pohybu napomáhá i užší střih, než je tomu u varianty Duramo Speed. 

Oba modely jsou definované jako rychlostní, adidas Duramo Speed má ale přeci jen vyšší vrstvu tlumení jak v přední, tak zadní části, takže ve srovnání s Adizero SL pohltí více energie odrazu. Podešev je kompletně z materiálu Lightstrike, takže jde znovu o velmi dobré tlumení vhodné na delší rychlé tréninky. Jde o boty vhodné pro začínající běžce, kteří chtějí zkusit vyšší tempo. Boty se vás snaží hnát dopředu.

Běžecké boty Duramo Speed mají širší konstrukci a nižší drop, ale pocity ze sklonu boty jsou podobné jako v případě Adizero SL. Přilnavost boty k povrchu zajistí odolná guma s technologií Adiware.

Když se podíváme na shrnutí obou modelů, Adizero SL se hodí spíše pokročilejším běžcům, kteří chtějí mít lepší cit při kontaktu s povrchem. Dobře fixují chodidlo a jsou ideální na rychlé tempové tréninky. Duramo Speed slouží spíše jako varianta pro delší tempové běhy, kde chcete udržet stále dobrou rychlost, ale zároveň potřebujete výraznější tlumení.

Ukázat adidas Adizero SL - pánskéUkázat adidas Adizero SL - dámské

Ukázat adidas Duramo Speed - pánskéUkázat adidas Duramo Speed - dámské

Líbil se článek?

Ondřej Chour

Běžecký nadšenec a závodník, specialista Sportisima na běžecké boty a další vybavení