Funkční sukně: Šikovný pomocník do mrazivého větru

Veronika Dubnová

6.2.2024 • 3 min čtení ▸ 1 min videa

Dámy, trápí vás chladné počasí kvůli promrzlým stehnům a celkově v oblasti pánve? Můžete si sice vzít další vrstvu, ale máme pro vás lepší tip. Funkční sukni, která vás zahřeje na správných místech, zároveň se ale nebudete přehnaně potit. 

Také čím dál více vídáte při outdoor aktivitách ženy v jakési sukni? Mě se to tedy děje již několik let. Zprvu jsem to moc nechápala a trochu brala tak, že tyto outdoorové sukně nosí spíš starší ženy. Nicméně když jsem na běžkách, nebo na horách s dětmi několikrát celkem vymrzla, dala jsem sukni šanci. Konkrétně jsem sáhla po modelu Loap Iradossa a jsem nadšená.

Ukázat sukni Loap Iradossa

Jak tato sukně vypadá a jak funguje?

Na trhu najdete bezpočet takových outdoorových sukní, ale nyní si povíme něco o těch, které jsou určené opravdu do zimy a mrazu. Tyto funkční sukně bývají vatované hřejivou výplní, která zajistí tepelný komfort. Další technickou vlastností je pak prodyšnost a odvod vlhkosti a potu, který při aktivitě vzniká. Velmi důležitá je také větruodolnost a vodoodpudivost

Díky všem těmto vlastnostem při svých aktivitách pocítíte velmi příjemný tepelný komfort v oblasti pánve, křížové oblasti a oblasti horních stehen, které jsou první na ráně, ale zároveň se nebudete příliš potit a přebytečný pot bude odveden. 

Velmi důležité jsou rozparky se zipy, díky kterým si můžete zvolit, jaký rozsah pohybu vám sukně dovolí. Pokud tedy na běžkách bruslím, potřebuji větší volnost pohybu a je mi také tepleji, proto sukni více rozepnu. Když ale jedu dlouhý sjezd, sukni zapnu a jsem v teple, není to geniální?

Proč je lepší než jiná další vrstva oblečení?

Osobně jsem vždy běhala i běžkovala jen v zateplených legínách, které ale nebyly větruodolné, a právě stehna jsem měla lehce omrzlá. Další nebo teplejší vrstva kalhot mi ale nevyhovuje, protože je mi zase příliš teplo. 

Sukně mi tento problém řeší, protože neuzavře celé partie a vše stále dýchá, navíc ji mohu jednoduše svlékat a oblékat podle potřeby, aniž by bylo potřeba sundávat boty. Když si nejsem jistá, jestli je sukně nutná, vezmu si ji do batohu.

Na jaké aktivity je funkční sukně vhodná?

Sukně se hodí ve chvíli, kdy fouká silnější vítr. Jsem totiž zvyklá na mráz a ten mi až tak nevadí, jakmile se ale přidá vítr, dokáže mi mé aktivity znepříjemnit. Proto sukni využívám ve větších mrazech, když očekávám větrnější podmínky na běh ve městě i v terénu, dále pak na běžky, a to právě i na bruslení, a také na horskou turistiku a výlety pěšky či se sněžnicemi. Sukni jsem využila i při bruslení na venkovních zamrzlých plochách. 

Sukně vám tedy dovolí jakýkoliv pohyb, je možné ji rozepínat a upravovat, je tak lehká, že ji na sobě vůbec neucítíte, a navíc ji můžete kdykoliv svléknout a zase obléknout podle situace. Rozhodně doporučuji všem ženám, které se pohybují venku v mrazivých podmínkách.

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka