Terrex Trailmaker Mid: Dětské nohy na horách jako v bavlnce

Veronika Dubnová

21.7.2023 • 3 min čtení

S botami to není jednoduché ani pro nás dospělé, natož pro děti. Na první dobrou nepoznají, jestli jim bota sedne, ale v horách nebo na výletech je to obzvlášť potřeba. Mají vaše děti širší nohu a vyšší nárt? Tak nastražte oči a mrkněte na recenzi turistických bot pro děti adidas Terrex Trailmaker Mid. 

Na začátku sezony jsem zkusila na blind koupit pro obě naše holky (4 a 7 let) boty adidas Terrex, protože byly za dobrou cenu a líbily se mi vzhledově. Vybrala jsem je s tím, že když nebudou dobré do hor, poslouží dobře jako doplněk, protože jsou opravdu cool.

Ukázat adidas Terrex Trailmaker Mid

Jako první mě zaujalo, že jsou opravdu lehoučké, ale přitom mají docela silnou podrážku, která „pruží“, tak jsem si říkala, že by mohly být na chůzi pohodlné. Jsou vyššího střihu a mají tkaničky, díky kterým je možné boty při obouvání hodně povolit.

Právě povolení je dobré pro nožku s vyšším nártem a obě dcery do nich vpluly jako nic, což je pro nás opravdu podstatné. Když se jim boty špatně obouvají, většinou se jim do nich moc nechce. :) Tkaničky pak mají i jednu nevýhodu, že si boty neumí ani starší dcera pořádně utáhnout, a tak jsme tak trochu otroci neustálého zavazování.

Super volba do terénu

Po odzkoušení nás boty opravdu nadchly! Jsou velmi pohodlné, ani při prvním výletu si holky nestěžovaly, že by někde tlačily, a neodírají jim nožky

Naopak fungují skvěle v terénu, jsou ohebné, ale dostatečně pevné při pohybu po kamenité trase. Máme vyzkoušené i na kamenných polích, vysoko v horách, při brodech v divokých horských říčkách – a vše zvládly boty na jedničku!

Hurá na technologie

Podrážka boty se těší technologii Traxion. Výrobce uvádí, že specifický profil podrážky a rozmístění jednotlivých gripů zajistí, aby na nohu nebyl vyvíjen přílišný tlak. Využívá se především u kopaček, ale výhody přináší také u obuvi, která je určená pro jiné sporty (například běh v přírodě). 

Traxion nabízí vhodné rozložení a tvar gripů na podrážce pro záběr do všech směrů. Díky tomu jsou v kluzkém terénu velmi dobře přilnavé. Opět jsme boty nechtěně otestovali v kluzkém bahně v prudkém kopci, kde to všem klouzalo, ale dcerky si vyšlapovaly jakoby nic.

Povrchová úprava svršku Rain dry zajišťuje lehkou ochranu proti vodě. Není to ale na žádný velký liják. Což nás moc netrápí, protože je využíváme opravdu v letních měsících, kdy nejsou příliš nízké teploty. I kdyby bota na treku nevyschla přes noc, vyschne další den při chůzi. Takto to praktikujeme i u nás dospělých – nechodíme v pohorkách, ale v lehkých prodyšných trailových botech, které když zmáčíme, zase rychle vysušíme.

Náš tip. Vždy nosíme na hory jako náhradní boty maximálně Crocsky, které připneme na batoh. Přezouváme se do nich po výletě a když je večer zima, dáme holkám teplé ponožky.

Přežijí pořádné hory

Boty jsou také velmi odolné. Jednak s námi prošly již několik pohoří a vypadají stále stejně, nejsou ani okopané. Ale za druhé (vím, že by se to nemělo), boty jsme několikrát prali v pračce, protože po každém našem dobrodružství jsou celé od bahna. A opět se ani nehnuly, po vyprání vypadají jako nové a stále stejně sedí. Vždy je poté pořádně naimpregnujeme a plní svůj účel stále na jedničku.

Pokud tedy hledáte boty na jakoukoliv turistiku, nebo třeba i do školky pro své ratolesti, neváhejte koupit adidas Terrex Trailmaker Mid. Poměr cena výkon je prostě top!

Ukázat adidas Terrex Trailmaker Mid

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka