Pět Václavů, na které ve sportu dodnes vzpomínáme

Petr Pohůdka

28.9.2023 • 4 min čtení ▸ 4 min videa

Vašek, Venoušek, Véna, Venca, ale pro cizí jenom Václav. Držitelé oblíbeného českého jména slaví 28. září svůj svátek. Pamatuje se to jednoduše, jde totiž zároveň o státní svátek. My se samozřejmě připojujeme k zástupu gratulantů a rozhodli jsme se při této příležitosti zavzpomínat na několik Václavů, kteří nám dělali radost ve světě sportu.

Fotbal, hokej, gymnastika nebo dostihy… Václavové se v českém sportu prosazovali v různých odvětvích. Pojďme se na ně podívat trochu pod drobnohledem.

Václav Prospal

V Česku nemůžeme začít jinak než hokejem. Na ledě dlouhá léta vynikal dvojnásobný mistr světa a olympijský medailista Václav Prospal. Vzpomínají na něj i zámořští fanoušci – v NHL stihl úctyhodných 1 108 zápasů a připsal si 765 bodů.

Po skončení hráčské kariéry se z Prospala stal hokejový trenér. Má za sebou angažmá v Českých Budějovicích a aktuálně působí jako asistent trenéra v americkém Rochesteru, tedy ve farmářském týmu Buffala Sabres v AHL. 

Jednou z nejvýznamnějších tref v Prospalově kariéře byl úvodní gól vítězného finále mistrovství světa 2005. Kanadu tehdy České republika porazila 3:0.

Mezi mantinely se ale prohánělo mnohem více Václavů. Starším generacím se vybaví třeba Václav Nedomanský, po Dominiku Haškovi druhý Čech, který byl uveden do hokejové Síně slávy v Torontu.

Václav Němeček

Z ledu se vydejme na trávník. Po zeleném pažitu běhala řada slavných Václavů. My jsme si vybrali Václava Němečka – bývalého fotbalového reprezentanta, který v národním dresu mezi lety 1988–1996 odehrál 60 zápasů a byl dokonce kapitánem stříbrného výběru na mistrovství Evropy 1996. Němeček se narodil v Hradci Králové, ale nesmazatelnou stopu zanechal především v pražské Spartě, s níž získal pět mistrovských titulů. 

Kromě Sparty působil Němeček ve Francii či ve Švýcarsku. Na závěr kariéry si vyzkoušel angažmá v Číně. Ve fotbalové reprezentaci měl několik následovníků, mimo jiné i historicky nejmladšího střelce. Václav Kadlec skóroval v roce 2010 proti Lichtenštejnsku ve věku 18 let, 4 měsíce a 22 dní. V aktuálním výběru dělá čest všem Vaškům například Václav Černý, záložník německého Wolfsburgu.

Václav Chalupa

Václavové válí také na vodě. K těm nejslavnějším patří veslař a skifař Václav Chalupa, držitel stříbrné olympijské medaile z LOH v Barceloně z roku 1992. Rozhodně nešlo o ojedinělý úspěch, Chalupa je čtyřnásobným vicemistrem světa ve skifu a trojnásobným vítězem Světového poháru.

Na olympijských hrách startoval Chalupa celkem šestkrát. Kromě stříbrné Barcelony si připsal ještě pátá místa v Atlantě (1996) a Aténách (2004). V Atlantě byl Chalupa zároveň vlajkonošem české výpravy. V současnosti vede veslařsko-bruslařský klub na Lipně a objevuje se jako spolukomentátor veslařských soutěží vysílaných v České televizi.

Václav Chaloupka

Milovníci dostihů si jistě vzpomínají na Václava Chaloupku, čtyřnásobného vítěze Velké pardubické steeplechase. Za zmínku určitě stojí jméno koně, se kterým Chaloupka v Pardubicích triumfoval v roce 1977 – šlo totiž samozřejmě o Václava. Celkově Chaloupka v kariéře vyhrál 89 dostihů. Dvakrát se zúčastnil také slavné Grand National v Liverpoolu.

Chaloupka u koní zůstal i po skončení jezdecké kariéry, ať už v roli trenéra nebo chovatele. Letos v červenci oslavil 75. narozeniny. Stejně dobře jako kdysi koně ovládá Chaloupka i bowling. V roce 2004 v něm vyhrál extraligu družstev, v jednotlivcích byl v rámci celé republiky šestý.

Václav Veselý

Na závěr jsme trochu zapátrali ve statistikách a dohledali, který český Václav jako první získal medaili na olympijských hrách. Jde o gymnastu Václava Veselého. Ten společně s československým týmem získal stříbro na LOH v Amsterdamu v roce 1928 v soutěži družstev. Lepší tenkrát byli pouze Švýcaři. Veselý se zúčastnil i víceboje jednotlivců, v němž skončil na 28. místě.

Československá olympijská výprava v roce 1928 čítala 69 sportovců, z toho jen jednu ženu. Celkem si Československo odvezlo 9 medailí a v pořadí zemí se umístilo na 14. místě. LOH v Amsterdamu se do historie zapsaly také tím, že zde byl poprvé zapálen olympijský oheň.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování