Vraťte se do dětství. Jak na výmyk? | Workout s Radkem díl 7

Radek Laci

20.9.2021 • 1 min čtení ▸ 5 min videa

Jako dítě jste výmyk nejspíš zvládali bez problémů. Nepotřebovali jste k němu ani hrazdu, stačily vám staré sídlištní klepače koberců. Dokážete výmyk vyšvihnout i teď v dospělosti? Pokud vám to zní nereálně, neztrácejte naději. Ukážeme vám, jak na to!

Výmyk kombinuje různé cviky, které jste se naučili v minulých dílech našeho workoutového seriálu. Jestli jste je neviděli, určitě si pusťte alespoň epizody zaměřené na shyby a dipy.

Základem výmyku je přítah. Při něm si pohlídejte osu těla, tedy rameno, kyčle, kolena a kotníky. Následně se pokuste vyhodit nohy nad hrazdu. Jestli se vám to zpočátku nedaří, tlačte kolena co nejvýše za hrazdu. Druhou část výmyku tvoří dip. Při dipu se nezapomeňte odtlačovat oběma rukama současně.

Pokud je výmyk zatím nad vaše síly, osvojte si nejprve přípravné cviky. Patří k nim například výskok na hrazdu, který vám pomůže se zdokonalením dynamického pohybu. Poté můžete vyzkoušet výmyk pozpátku. Pro zlepšení dynamiky se perfektně naučte také svíčku.

Při výmyku se vyvarujte nejčastějších chyb. Typicky se jedná o kopání koleny před hrazdu a nesrovnanou pozici během dipu. Hlavně ale neztrácejte dobrou náladu! Výmyk je těžší cvik a jeho správné provedení vám může chvíli trvat. Až výmyk zvládnete, můžete stejně jako Radek zkusit některé složitější cviky.

Vybavit se na cvičeníDalší díly Workoutu s Radkem Lacim

Líbil se článek?

Radek Laci

Pohybový trenér a manuální terapeut, autor tréninkového programu, spojujícího rehabilitační cvičení, meditaci i kalisteniku