Jak vybrat boty na běžky

Redakce Sportisimo

26.10.2022 • 7 min čtení

Jen si to představte - je to tady. Napadl čerstvý sníh a vy se nemůžete dočkat, až vyrazíte do přírody a pořádně provětráte svoje běžky. K nim ale neodmyslitelně patří i vhodná volba běžeckých bot. Pokud si ale zvolíte špatný typ, nebo dokonce nevhodnou velikost, z natěšení na jízdu se rychle stane nejen puchýřové peklo. 

Správná bota na běžky nejen dokonale sedí, ale má přesně všechny funkce, které od ní očekáváme a potřebujeme. Hlavně byste měli volit správný typ bot podle stylu jízdy, přihlédnout se dá i k tomu, jakou máte výkonnost. Další zásadní parametr je kompatibilita s vázáním běžek. Dál už čeká jen výběr ideálního modelu. 

Ukázat boty na běžky

Shrnutí

  • Technika - boty se liší podle toho, jestli chcete jezdit klasickou technikou nebo bruslit. Stejně jako u běžek ale najdete i kompromis v podobě kombi bot.
  • Vázání - pokud už máte běžky s nějakým vázáním, boty vybírejte hlavně podle toho, jestli maji kompatibilní systém upnutí. V současnosti je většina bot kompatibilní s vázáním NNN a jeho variantami, zatímco SNS je na ústupu. 
  • Velikost - samozřejmě se musíte zaměřit na správnou velikost boty, ta by měla sedět prakticky přesně na nohu. U klasiky se občas volí mírně větší bota. 
  • Úroveň - boty na běžky se dají rozdělit na rekreační, které jsou zateplené a obecně pohodlnější, a poté sportovní až závodní, kde naopak hrají prim kvalitní materiály a nízká hmotnost.

Technika jízdy

Jedná se o nejdůležitější parametr výběru. Vybírejte běžkařské boty podle toho, jaký styl vyznáváte. Boty na klasiku a na bruslení se dost liší, najdete samozřejmě i kombinovanou variantu, která je často dobrou volbou pro ty, kteří chtějí styly střídat.

Klasické boty na běžky

Boty na klasickou techniku běhu jsou nízké, bez zpevněného kotníku. Díky tomu umožňují pohyb nohy v jejím maximálním rozsahu, a tím i optimální dynamiku odrazu. Ve špičce bývá klasická obuv měkčí. Je tak zajištěn ideální transfer síly z chodidla na lyži. 

Pata musí při klasickém běžkování držet pevně, proto je bota v těchto místech zpevněná, nejčastěji z tuhého plastu, případně u závodních bot z karbonu. Podrážka je naopak ohebná.

Skate boty na běžky

Narozdíl od klasických bot jsou boty na bruslení vyšší, končí až nad kotníkem. Protože při bruslení běžkař vytáčí nohu do strany, je potřeba, aby kotník měl adekvátní podporu, proto je bota v těchto místech zpevněná pevnějším skeletem. Záleží na úrovni bot, ale znovu se často používá plast nebo karbon. Klasické boty jsou pro bruslení prakticky nepoužitelné, protože končí pod kotníkem.

Dalším rozdílem mezi klasickou a bruslařskou botou je pevná podrážka skatové boty, i špička je tužší, prakticky neohebná. Tvrdost podrážky ovlivňuje to, jak se energie přenese do pohybu. 

Kombi boty na běžky

Výrobci samozřejmě nezapomínají ani na kombinovanou variantu, tedy typ boty, který si bere z každého stylu něco. Takový model má manžetu na zpevnění kotníku, ale také pevné uchycení paty, které je typické pro klasiku. Některé modely jsou opatřeny pevnými přezkami nad kotníkem, jejichž zapnutím nebo sundáním můžeme botu přizpůsobit aktuální technice jízdy.

Co se týče tuhosti konstrukce, je kombi bota někde mezi klasikou a bruslením. Podrážka i špička jsou středně tvrdé, aby díky nim byl běžkař schopný odrazu při klasické technice.  

 Boty podle stylu jízdy

Specifika

Klasika
  • nižší bota pod kotník, bez zpevnění
  • měkká špička i podrážka
  • pevné tvarování okolo paty
Skate
  • vysoká bota přes kotník
  • speciální konstrukce pro oporu kotníku
  • tuhá špička i podrážka
Kombi
  • vhodná pro oba styly, kompromis
  • vyztužení okolo kotníku
  • pevné uchycení paty
  • tuhost podrážky i špičky někde mezi klasikou a bruslením

Backcountry

Veškerá zmíněná obuv je vhodná zejména na upravované tratě. Existuje ale také specialita - takzvané backcountry. Pokud se vydáte do terénu, na ledové plotny nebo do hlubokého sněhu, jistě oceníte komfort tohoto typu běžkařské boty.

Boty na backcountry jsou vyšší, aby vám do nich nepadal vysoký sníh. U lepších bot je použitý voděodolný a zateplený materiál, který poskytne požadovaný komfort, teplo a sucho. Pevnější konstrukce boty a zesílené části chrání nohu lyžaře před zraněním i v nepředvídatelném terénu a zajišťují stabilitu. Často na botách najdeme podrážku se vzorkem, aby se v nich dalo dobře chodit i bez běžek.

Kompatibilita bot s vázáním

Pokud už doma běžky máte a nepořizujete komplet novou výbavu, nevybírejte boty jen tak naslepo. Mohli byste se totiž napálit kvůli vázání, těch je totiž více typů. Hlavní jsou ale dva, které se liší počtem vodících lišt, do nichž musí bota zapadnout. Důležitou součástí je i samotný systém uchycení s flexorem. Bota se do vázání uchytí přes hrazdičky na špičce boty. Dají se vybrat speciální vázání na skate i klasiku.

Pokud si kupujete celou novou výbavu na běžky, je dobré začít botami. Vyberte si pohodlný model, který vám sedne a podle toho vyberte kompatibilní vázání.

Dva základní typy vázání jsou:

  • NNN vázání (New Nordic Norm) - rozšířenější varianta; dvě vodící lišty, které výborně drží botu na svém místě; závodní verze má název NIS (Nordic Integrated System), existuje i kompatibilní typ Turnamic.

  • SNS vázání (Salomon Nordic System) - jedna vodící lišta; existují i závodní verze pro klasiku (SNS Pilot Classic) a bruslení (SNS Pilot Skate) s dvěma hrazdičkami pro uchycení boty; vrtá se do lyže; obecně je vázání SNS Profil/Pilot spíše na ústupu a už se prakticky nevyrábí; Salomon přešel k systému NNN a vytvořil model vázání Prolink, které je touto normou kompatibilní.

Velikost boty

Dbejte hodně na volbu správné běžkařské boty i co se týče tvaru a hlavně velikosti. Každý model je vyrobený podle odlišného vzoru, takže někomu tvar na jeho nohu sedět bude a někomu ne. Zkrátka jde o to vyzkoušet více bot a vybrat ty nejkomfortnější. 

Kdybyste si koupili například výrazně větší běžkařskou botu, nelyžovalo by se vám dobře a mohly by vám omrznout prsty. Pro správný přenos energie je nutné, aby hlavně u bruslení bota v zásadě seděla tak akorát a neplavala. V opačném případě se připravte na odřeniny. Naopak puchýře si přivodíte, pokud byste sáhli po malých botách, které by vás někde tlačily. To také nedoporučujeme. U klasiky občas jde volit mírně větší číslo. 

Pohlaví

V zásadě se v botách na běžky nedělá rozdíl mezi tím, jestli jsou určené pro muže nebo pro ženy. Někteří výrobci přicházejí s modely určenými specificky ženám. Boty mohou mít mírně jinou šířku a tvar, případně větší zateplení, ale obecně si mohou běžkařky vybírat pohodlně mezi botami bez speciálního určení pro ženy. 

Úroveň lyžaře

Jednotlivé modely bot na běžkaření můžeme rozdělit samozřejmě podle toho, jestli s nimi běžec plánuje závodit a záleží mu na každém detailu, nebo má zájem jen o rekreační ježdění po horách. Hlavní rozdíly jsou v použitých materiálech a tím i v ceně. Zkrátka čím lepší materiál, tím se bude cena postupně zvyšovat. 

Podobně jako u samotných běžek neplatí, že se začátečník nerozjede v závodních botách a naopak. Avšak každý typ má pro danou výkonnostní skupinu své výhody.

Turistické/rekreační boty na běžky

Při rekreačním běžkaření jde spíše o zážitky než o maximální tepové frekvence, i proto lyžaři ocení hlavně teplo a pohodlí, které jim může turistická obuv poskytnout. S gumovou podešví můžete bež problému chodit, aniž byste boty ničili. Díky vnitřnímu zateplení by vám neměla mrznout noha ani při delším výletu v pomalejším tempu.

Převažují základní materiály a prvky z plastu, který je sice těžší, ale ve srovnání se závodními botami se cena drží nízko. 

Sportovní boty

Tuto úroveň bot na běžky využijí zejména pokročilí lyžaři. Zpravidla jsou užší a nabízí jen mírné zateplení, protože běžkaři jsou schopní udržet vyšší tempo. Sportovní boty jsou na půl cesty k závodním modelům, objevují se lehké a tvrdé karbonové prvky a další technické vychytávky, čímž se snižuje celková hmotnost. Naopak ale trochu roste cena

Závodní boty na běžky

Bota na běžky pro závodníky je určená pro jízdu na upravených tratích, její konstrukce, u níž často plast nahrazují karbonové prvky, zajišťuje pevné vedení lyže a usnadňuje manipulaci. Firmy k výrobě závodních kousků využívají těch nejnovějších technologií, aby bota svému majiteli soupeření v bílé stopě co nejvíce ulehčila. Samozřejmě si ale připlatíte.

Typická je opravdu nízká hmotnost boty, což je vedle kvalitních materiálů dané i prakticky chybějícím zateplením. Přeci jen se závodník pohybuje v daleko vyšší tepové frekvenci a obecně se při výkonu více zahřívá, než je tomu u rekreačních sportovců. I zde se jedná o užší obutí ve srovnání s rekreačními modely. Dá se říci, že se nedbá na komfort, protože nejsou dělané pro celodenní běžkaření, ale pro závod a trénink.

Ukázat boty na běžky

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků