Jak vybrat zimní kalhoty

Redakce Sportisimo

21.11.2022 • 9 min čtení

Zatímco horní část oblečení si podle potřeby navrstvíte či svlečete, kalhoty budete mít většinou jen jedny. V zimě vás tento kousek oblečení musí udržet v suchu, teple a ideálně ještě ochránit před větrem. Navíc vás nesmí omezovat při sportovních aktivitách. Víte, na jaké parametry se při výběru zimních kalhot zaměřit?

Než začnete zimní kalhoty vybírat, odpovězte si na pár základních otázek.

  • V jakých podmínkách budete kalhoty využívat?
  • Jaké činnosti a aktivity v nich plánujete vykonávat?
  • Kolik jste za zimní kalhoty ochotní zaplatit?

Především první dvě otázky jsou zcela zásadní. Univerzální zimní kalhoty, se kterými byste zvládli procházky po městě, lyžování, běžkování i horskou turistiku, bohužel neexistují. Musíte si tedy v první řadě ujasnit, k čemu by zimní kalhoty měly sloužit.

Ukázat zimní kalhoty

Potřebujete se na zimu vybavit kompletně včetně bundy? Není problém, máme pro vás také článek Jak vybrat zimní bundu.

Shrnutí

  • Typ – Kalhoty pro volný čas kombinují funkčnost a módní vzhled. Hodí se na procházky v parku a lehčí výlety. Pro náročnější aktivity v přírodě zvolte zimní outdoorové kalhoty. Lyžařské, snowboardové a běžkařské kalhoty reagují na potřeby jednotlivých sportů.
  • Zateplení – U zimních kalhot dominují syntetické materiály, které dobře udržují teplo, odolávají vlhkosti a snadno se udržují. Vynikajícím izolantem je také peří používané hlavně u expedičních kalhot. Jako alternativa zimních modelů se nabízí využití nezateplených kalhot a termoprádla. Řešení dává smysl spíše u volnočasových a lehčích outdoorových aktivit.
  • Voděodolnost – V méně náročných podmínkách stačí vodní sloupec 5 000 mm. V silném dešti oceníte alespoň dvojnásobné hodnoty. Vodní sloupec okolo 10 000 mm by měli hledat i začínající snowboardisté a lyžaři. Sledujte rovněž zpracování švů a kapes. K zatečení vody většinou dochází v těchto místech.
  • Prodyšnost – Materiál kalhot musí „dýchat“ a odvádět tělesnou vlhkost. Pro chůzi a lehké sportování stačí zimní kalhoty s prodyšností okolo 10 000 g/m2/24 hod. Svižnější lyžování nebo běžkování vyžaduje ještě vyšší prodyšnost.
  • Velikost – Zimní kalhoty osobně vyzkoušejte. Nejlépe v kombinaci s botami, které k nim budete nosit. Kalhoty vám musí sedět velikostí i střihem. Materiál by vám měl dopřát volnost pohybu potřebnou pro danou činnost. Nepodceňujte ani možnost upravení velikosti v pase.

Typ

Do kategorie zimních kalhot se dají zařadit rozličné modely, z nichž některé mají minimum společných vlastností. Prvním krokem je proto volba adekvátního typu kalhot. Odvíjí se především od využití.

Kalhoty pro volný čas

Zimní kalhoty vhodné na procházku do parku, lehčí výlet do přírody nebo pohyb po městě. Nejčastěji se označují jako kalhoty pro volný čas či fashion kalhoty. Modely jsou navržené s důrazem na stylový vzhled a pohodlné každodenní nošení v chladném počasí. Vyznačují se variabilitou střihů, barev a designů.

Hlavní výhoda fashion kalhot spočívá v kombinaci funkčnosti a módního vzhledu. Kalhoty vás udrží v teple v běžných zimních podmínkách. Do extrémních teplot nebo pro náročnější sportovní aktivity se nehodí.

Zimní outdoorové kalhoty

Kalhoty navržené pro zimní a horskou turistiku, horolezectví nebo delší procházky v promrzlé přírodě. Zajistí vám odolnost proti větru, vodě a dobrou prodyšnost. K typickým doplňkům outdoorových kalhot patří vyztužení vybraných částí (hýždí, kolen, kotníků apod.). Vyztužení zvýší odolnost těchto míst a přinese jejich zpevnění. Oceníte ho například na ferratách či v kamenitém terénu.

Výběru outdoorových kalhot se věnujeme v samostatném článku. Zimní modely se od těch klasických odlišují především výrazným zateplením.

Lyžařské kalhoty

Kalhoty přizpůsobené potřebám lyžařů. K jejich stěžejním vlastnostem patří zejména nepromokavost a větruvzdornost. Zároveň musí být zajištěná výborná prodyšnost, abyste se při pohybu na svahu nepřehřívali. Jak vypadají další obvyklé znaky lyžařských kalhot?

  • Vysoký pas – Zabraňuje snadnému proniknutí sněhu za oblečení a zvyšuje tepelný komfort v oblasti zad.
  • Manžety – Plní podobnou roli jako vysoký pas, jen ve spodní části nohavic. Nasadíte je na lyžařskou obuv. Manžety v těchto místech brání vniknutí sněhu a chladu.
  • Zipy na konci nohavic – Usnadňují obouvání i zouvání lyžařských bot a umožňují jednoduché upravení délky kalhot podle vašich potřeb.
  • Větrací zipy – Pomohou s regulací teploty. Typicky se umisťují na vnější stranu stehen.
  • Šle – Díky kšandám kalhoty lépe drží na svém místě. V ideálním případě by šle měly být odnímatelné.
  • Výrazné barvy – Podobně jako lyžařské bundy se i kalhoty vyrábí ve výrazných barvách, abyste na sjezdovce byli lépe vidět. Oblíbená je například žlutá, zelená či růžová barva.

Při výběru lyžařských kalhot zohledněte svůj lyžařský styl a režim. Vyrážíte lyžovat za každého počasí? Pak rozhodně nepodceňujte voděodolnost. Vaše návyky ovlivňují i míru zateplení. Pokud jezdíte pomaleji a často stavíte kvůli odpočinku, oceníte teplejší kalhoty než lyžař, který se celý den pohybuje ve vysokém tempu.

Snowboardové kalhoty

Klíčové vlastnosti jsou stejné jako u lyžařských kalhot. Řada výrobců proto přichází s univerzálními modely vhodnými pro oba zimní sporty. Oba typy se ale v určitých drobnostech mohou lišit.

Lyžařské kalhoty více obepínají tělo a obvykle mají užší střih. Naopak snowboardové kalhoty bývají volnější a objemnější. Vyznačují se také větším množstvím kapes – snowboardisté na svahu či v parku častěji provádí různé triky, které vyžadují další doplňky nebo nářadí.

Kalhoty na běžky

Oproti lyžařským a snowboardovým modelům jsou kalhoty na běžky o poznání lehčí, tenčí a elastičtější. Volnosti pohybu napomáhá anatomický střih a výroba z více kusů látky. O ochranu před větrem se obvykle stará membrána typu windstopper. Jde o vrstvu na přední straně kalhot, která neprofoukne a nedovolí větru ochlazovat tělo. Kvůli vysoké intenzitě pohybu je kladen důraz na prodyšnost. Na té se více podílí zadní strana kalhot.

Výrazným způsobem se napříč modely liší zateplení. Sportovní a závodní kalhoty jsou zateplené minimálně. Cílem je snížit odpor vzduchu. Navíc se u nich počítá s vysokým tempem běžkaře. U rekreačních kalhot se pro zajištění tepelného komfortu využívá tlustší materiál nebo podšívka.

Uživatelský komfort vám může zpříjemnit několik detailů.

  • Pružný pas s gumou – Usnadňuje volný pohyb, ohýbání a zároveň brání sjíždění kalhot.
  • Zipy na spodním konci kalhot – Ulehčí oblékání a přetažení nohavic přes boty na běžky.
  • Elastické lemy nohavic – Brání vyhrnování kalhot a chrání před vniknutím sněhu do nohavic nebo bot. Podobnou funkci splní i silikonový pásek na vnitřní straně lemu.
  • Reflexní prvky – Zlepší vaši viditelnost za šera či ve vánici.
  • Kapsy na zip – Pro bezpečné uchování osobních věcí.

Zateplení

O zateplení se mohou starat různé materiály. U kalhot se jedná hlavně o syntetiku. Dobře odolává vlhkosti, snadno se udržuje a potěší cenovou dostupností. V praxi jde většinou o polyesterová či polyamidová vlákna, případně speciální směsi (např. Primaloft). Oblibu si získaly i softshellové kalhoty, které vás ochrání před větrem a lehkým deštěm. Kvůli horší izolaci je ale softshell vhodný spíše během jara a podzimu.

U expedičních kalhot narazíte také na peří. Péřové modely mají vynikající izolační vlastnosti a udrží vás v teple i v extrémně nízkých teplotách. Kalhoty zateplené kachním nebo husím peřím jsou ale dražší. Hodí se primárně do suchých mrazů – peří po navlhnutí těžkne a dlouho schne.

Využili byste zimní kalhoty jen příležitostně? Pak si možná vystačíte s kombinací nezateplených kalhot a termoprádla. Podobné řešení dává smysl spíše u volnočasových a lehčích outdoorových aktivit. Na svahu nebo ve stopě raději vsaďte na specializované kalhoty pro dané sporty.

Tepelná odolnost

O izolačních schopnostech materiálu vám napoví tepelná odolnost (Rct) udávaná v K*m2/W. Zjednodušeně řečeno jde o rozdíl teplot mezi vnitřním a vnějším povrchem materiálu. Čím nižší je Rct, tím lépe materiál izoluje (teplo vytvořené tělem méně proudí ven). Bohužel hodnota Rct není ze strany výrobců často uváděna.

Voděodolnost

Přijdou kalhoty do kontaktu s deštěm nebo se sněhem? Pak by vás měla zajímat míra voděodolnosti. Tento parametr je důležitý zejména u lyžařských, běžkařských a outdoorových kalhot. Voděodolnost je udávaná v milimetrech vodního sloupce. Údaj vyjadřuje, s jak vysokým vodním sloupcem si materiál při testování poradil, aniž by došlo k zatečení vody.

Čím vyšší vodní sloupec, tím lépe? Tato úměra platí jen do určité míry. Nepromokavost totiž částečně získáváte na úkor prodyšnosti. Do méně náročných podmínek vám stačí vodní sloupec 5 000 mm. Do silného nebo vytrvalého deště hledejte alespoň dvojnásobné hodnoty.

U sportovních kalhot záleží také na vašich schopnostech a návycích. Začínající snowboardista, který často padá, potřebuje vodní sloupec alespoň 10 000 mm. Zkušený lyžař jezdící výhradně po sjezdovce a v dobrých podmínkách si vystačí i s poloviční voděodolností. Vyšší míru nepromokavosti vám zajistí membrána. Umisťuje se na vnitřní stranu materiálu a je mnohem efektivnější než zátěr svrchní vrstvy.

Pozor na švy a zipy

Při posuzování voděodolnosti nesledujte jen vodní sloupec, ale rovněž zpracování švů, kapes a větracích otvorů. V těchto místech totiž obvykle dochází k zatečení vody. Švy by měly být u voděodolných kalhot plně zalepené.

Prodyšnost

Abyste se v kalhotách nezapařili, musí materiál „dýchat“ – tedy dobře odvádět tělesnou vlhkost. Prodyšnost je klíčová především u náročnějších sportovních aktivit, při kterých se hodně potíte. Pro měření prodyšnosti se využívají dvě základní metody.

  • MVTR – V g/m2/24 hod. uvádí, kolik vody propustí metr čtvereční látky za jeden den. Čím vyšší hodnota, tím prodyšnější materiál.
  • RET – V Pa/W udává odpor látky kladený při prostupu vodní páry. V tomto případě najdete prodyšné kalhoty naopak mezi nejnižšími hodnotami.

Metoda MVTR může kvůli nejednotným podmínkám při měření více zkreslovat. Přesto se s ní stále setkáte častěji. Pro běžnou chůzi a sportování v nižším tempu vám postačí prodyšnost okolo 10 000 g/m2/24 hod. U RET by se jednalo zhruba o kategorii 6–13. Milovníci rychlého tempa by měli sáhnout po ještě prodyšnějších kalhotách.

Velikost

V první fázi výběru velikosti se samozřejmě řiďte svojí konfekční velikostí. Rozhodující je ale osobní vyzkoušení, zejména u sportovních modelů. Sedět vám musí střih a celkové zpracování kalhot.

Při zkoušení se ujistěte, že vám materiál dopřává dostatečnou volnost pohybu. Pokuste se napodobit plánované aktivity – neostýchejte se udělat dřep či několik rychlejších kroků. U lyžařských a běžkařských kalhot věnujte zvýšenou pozornost oblasti kolen, kde je široký rozsah pohybů nutností. Pokud je to možné, vyzkoušejte si kalhoty i s obuví, kterou k nim budete nosit.

Nezapomínejte na možnosti upravení velikosti v pase. Obvod kalhot byste si měli být schopni přizpůsobit. Výrobci nabízí několik řešení od gumy v pase, pásku až po stahování za pomoci suchého zipu.

Údržba zimních kalhot

Správnou údržbou zimních kalhot prodloužíte jejich funkčnost a životnost. Žádná obecně platná pravidla neexistují – každý materiál vyžaduje jinou péči. Vždy se proto řiďte instrukcemi, které výrobce uvedl na pracím štítku. Řadu užitečných informací vám přinese také náš článek Jak pečovat o materiály.

Funkčním vrstvám zpravidla neprospívají klasické prací prášky a aviváže. Vhodnější jsou specializované produkty navržené na míru konkrétním materiálům. Po vyprání obnovte nepromokavou vrstvu impregnací.

Ukázat zimní kalhoty

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků