Jak vybrat zimní bundu

Redakce Sportisimo

7.11.2022 • 10 min čtení

Zimní bunda vás musí udržet v teple a ochránit před větrem i vlhkostí. Měla by být pohodlná a ideálně ještě dobře vypadat. To už je slušný výčet požadavků. S našimi tipy ale svůj vysněný model jistě najdete. Podívejte se, jak vybrat zimní bundu.

Přichází zima a venkovní aktivity začíná tradičně komplikovat chladné počasí. Ani teploty kolem nuly vás ale nemusí odradit od času stráveného venku. Jak praví otřepané pořekadlo –⁠ neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.

Bunda v zimě tvoří naprostý základ. Potřebujete ji při chůzi po městě, na výletu do přírody nebo během lyžování. A právě zde nastává první zádrhel. S jednou bundou si totiž při všech činnostech nevystačíte. Proto si nejprve ujasněte, v jakých podmínkách budete bundu využívat.

Ukázat zimní bundy

Potřebujete si k bundě vybrat ještě nové zimní kalhoty? Těm jsme se věnovali v samostatném článku, podívejte se na něj. 

Shrnutí 

  • Typ – Pohodlné městské bundy se hodí na každodenní nošení. Zimní outdoorové bundy oceníte na horských túrách a jiných výletech do přírody. Lyžařské, snowboardové a běžkařské modely jsou přizpůsobené konkrétním potřebám daných sportů.
  • Zateplení – Izolační vrstva se vyrábí z peří nebo syntetických materiálů. Peří vyniká izolačními vlastnostmi, lehkostí a skladností. Nejvhodnější je do suchých mrazů, protože hůře reaguje na vlhkost. Syntetické materiály se z pohledu izolace s peřím nemohou rovnat, ale jsou levnější, méně náročné na údržbu a lépe si poradí s vlhkým prostředím.
  • Voděodolnost – Při běžném nošení vám postačí vodní sloupec 5 000 mm. Pokud má bunda vydržet silný či vytrvalý déšť, hledejte raději hodnoty od 10 000 mm výše. Kromě vodního sloupce hraje významnou roli zpracování švů a zipů – k zatečení vody nejčastěji dochází ve spojích.
  • Prodyšnost – Prodyšnost udává, jak dobře bunda odvádí tělesnou vlhkost. Pro běžné využití je optimální prodyšnost okolo 10 000 g/m2/24 hod. Zimní bunda na sport, ve které se budete potit, by měla „dýchat“ ještě více. Méně náročné činnosti zvládnete i s nižšími hodnotami, ale za hranici únosnosti považujte 4 000 g/m2/24 hod.
  • Další parametry a drobnosti – Váháte mezi srovnatelnými modely? Zaměřte se na hmotnost bundy, umístění a počet kapes nebo větrací otvory. V bundě si vyzkoušejte základní pohyby, střih vás nesmí nikde omezovat. 

Typ

Za názvem zimní bunda se skrývá mnoho různých produktů. Od módního kabátu do města až po speciální zimní bundy pro lyžaře či horolezce. Prvním krokem výběru by proto měla být volba adekvátního typu bundy. Jak vypadají ty nejběžnější?

Městské bundy

Označované také jako bundy pro volný čas či fashion bundy. Dají se sem zařadit i oblíbené kabáty a parky. Jde o bundy, které jsou primárně navržené pro nenáročné všestranné užívání – každodenní pohyb po městě, procházky po parku, případně lehčí výlety do přírody.

Bundy mají často volnější střih. Velký důraz je při jejich výrobě kladen na pohodlí a praktičnost. U bund narazíte na větší počet kapes (zpravidla vnějších i vnitřních), do kterých uložíte své osobní věci. Postranní kapsy svým umístěním a velikostí obvykle počítají s tím, že si v nich budete chtít zahřát ruce. Městské bundy většinou přichází v moderním a stylovém designu. Na výběr máte mezi mnoha barvami a střihy.

Materiál umožňuje různorodé činnosti a způsoby pohybu. Není však navržený do extrémních podmínek. Bundy se nehodí do teplot hluboko pod nulou, nadměrně vlhkého prostředí nebo na aktivity, během kterých se budete hodně potit.

Zimní outdoorové bundy

Bundy určené pro náročnější pohyb v přírodě. Poskytují vysokou odolnost proti větru a vodě. Zároveň jsou schopné dobře odvádět pot od těla.

Zimní outdoorové bundy se hodí například na horské túry nebo delší zimní procházky. V ideálním případě by měly být skladné a lehké, abyste je mohli přenášet v batohu. Do kategorie outdoorových bund se dají zařadit i speciální horolezecké bundy, které vám zajistí tepelný komfort v extrémně nízkých teplotách.

Podle čeho vybrat outdoorovou bundu? Nejdůležitější parametry rozebíráme na blogu v samostatném článku. Zimní modely se oproti ostatním vyznačují silnější vrstvou zateplení.

Lyžařské bundy

Bundy přizpůsobené potřebám lyžařů. Mezi klíčové aspekty zde patří nepromokavost, prodyšnost a odvětrávání. Materiál vás musí udržet v suchu a teple i po kontaktu se sněhem, kterému se na svahu nevyhnete. V porovnání s jinými typy vykazují lyžařské bundy vyšší mechanickou odolnost. Jsou tedy připravené na pády i možný střet s ostrými hranami.

V zájmu bezpečnosti se lyžařské bundy nezřídka vyrábí ve výrazných barvách. Jezdec je v nich na sjezdovce mnohem lépe vidět. Vítaným doplňkem je sněhový pás, který zabrání vniknutí sněhu pod bundu a zvýší tepelný komfort. Podobnou roli plní i manžety (zakončení rukávů), často doplněné o poutka na palec. Potěší i drobné vychytávky jako například kapsička na skipas nebo zvětšená kapuce s dostatečným prostorem pro lyžařskou helmu.

Alternativu představují lyžařské kombinézy a zimní sety. Populární jsou zejména u dětí. Pokrývají celé tělo a vy se tak nemusíte obávat, že se dítěti vyhrne bunda a bude mít odkrytá záda. Navíc si zjednodušíte problematické nakupování s dětmi, protože stačí vyzkoušet jeden kus oblečení.

Snowboardové bundy

Reagují na stejné požadavky jako lyžařské bundy. Některé značky vyrábí univerzální modely na oba sporty. Případné rozdíly spočívají především ve střihu.

Lyžařské bundy zohledňují pozici zaujímanou ve sjezdu. Více obepínají postavu a sahají vám zhruba k bokům. Snowboardové bundy bývají širší, volnější a delší. Méně omezují pohyb a umožňují vám lépe balancovat na prkně. Z pohledu technických parametrů se oba typy v podstatě neliší.

Bundy na běžky

Speciální bundy určené pro běžecké lyžování. V porovnání s lyžařskými a snowboardovými bundami jsou tenčí a lehčí. V praxi to samozřejmě znamená menší zateplení. Při běžkování se pořádně zapotíte, bundy na běžky tedy musí být velmi prodyšné. Poskytují rovněž výbornou ochranu před větrem.

Střih bund na běžky je přizpůsobený pro volný pohyb nohou i paží. Mezi typické doplňky patří například reflexní prvky nebo prodloužená zadní část s podélnou kapsou na vosky či telefon.

Zateplení

O váš tepelný komfort se stará izolační vrstva bundy. K její výrobě se používají dva základní typy materiálů.

Peří

Většinou jde o kachní nebo husí peří. V obou případech se jedná o vynikající izolant, který potěší tepelnými vlastnostmi. Přesto jsou péřové bundy velice lehké a skladné. Musíte u nich počítat s vyšší cenou.

K hlavním nevýhodám patří náročnější údržba a ztráta izolačních vlastností při navlhnutí. Peří totiž vlhkost snadno absorbuje. Vlákna po promoknutí ztěžknou a mají tendenci se k sobě lepit.

Na objevení kvalitnějšího izolačního materiálu se zatím marně čeká. V poměru k váze je hřejivost peří bezkonkurenční. Navíc je dobře stlačitelné. Pokud tedy hledáte bundu, která je teplá a zároveň sbalitelná do batohu, peří stále představuje nejlepší variantu – především do suchých mrazů.

Syntetické materiály

Svými tepelnými vlastnostmi a délkou životnosti syntetické materiály nedosahují kvalit peří, ale jsou o poznání levnější. Lépe odolávají vlhkosti a po promoknutí rychleji schnou. Výhodou je i snazší údržba, bundy s vatou ze syntetiky můžete často vyprat v pračce. Nicméně tuto skutečnost si vždy ověřte na pracím štítku.

K nejpoužívanějším materiálům se řadí polyesterová vlákna nebo speciální směsi jako Primaloft či Merinoloft. V teple vás udrží také fleece. Neposkytuje však ochranu proti větru a vodě, proto se využívá spíše u střední zateplovací vrstvy. Zejména u outdoorových bund je oblíbený softshell. Poradí si s větrem a do značné míry i s vlhkostí. Vzhledem k horším izolačním vlastnostem je ale vhodný jen do mírnějších podmínek.

Výjimkou nejsou ani bundy kombinující oba typy materiálů. V komorách, kde dochází k největšímu kontaktu s vlhkostí, může být peří nahrazeno syntetikou. Narazíte i na provedení, v němž je mix peří a syntetiky v rámci jedné komory bundy.

Voděodolnost

Míra nepromokavosti bundy se uvádí v takzvaném vodním sloupci. Tento údaj vyjadřuje, s jakým množstvím vody si materiál poradí. Například vodní sloupec 5 000 mm znamená, že materiál v laboratorních podmínkách vydržel zatížení vodním sloupcem vysokým 5 000 mm. Při vyšších hodnotách už voda začala protékat. Čím vyšší vodní sloupec, tím lepší ochranu proti vodě vám bunda zajistí.

Volba adekvátního vodního sloupce se odvíjí od využití bundy. V běžných situacích si vystačíte s 5 000 mm. Pokud chcete být chráněni i před silným či vytrvalým deštěm, hledejte modely od 10 000 mm výše. U expedičních bund se vodní sloupec pohybuje až okolo 20 000 mm. Při sportovních aktivitách na svahu zohledněte i své schopnosti. Zkušený lyžař, který prakticky nepadá, nepotřebuje tak vysoký vodní sloupec jako začínající snowboardista.

Nepromokavost se nejčastěji zajišťuje zátěrem nebo membránou. Zátěr se nanáší na svrchní vrstvu materiálu. Poskytuje nižší míru nepromokavosti a snáze se opotřebuje. Na druhou stranu se tolik nepromítá do ceny zimní bundy. Membrána se umisťuje na vnitřní stranu materiálu. Je dražší, ale v ochraně proti vodě mnohem efektivnější. Na co dalšího si dát v případě voděodolnosti pozor?

  • Nepromokavost vs. prodyšnost – Současné materiály nedokážou zajistit vysokou nepromokavost při zachování vysoké prodyšnosti. Voděodolnost je částečně vykoupena tím, že bunda příliš „nedýchá“. Musíte si ujasnit, který z parametrů je pro vás důležitější.
  • Zipy a švy – Samotný vodní sloupec vás nezachrání. Důležité je i řešení švů, zipů a odvětrávání. Právě ve spojích nejčastěji dochází k zatečení vody. Nezapomeňte si zkontrolovat zpracování těchto míst. Zalepené švy by u nepromokavé bundy měly být samozřejmostí.
  • Tlak na materiál – Udávanou voděodolnost může snížit tlak vyvíjený na materiál, například od ramenních popruhů batohu.

Prodyšnost

Prodyšnost neboli paropropustnost určuje, jak materiál odvádí tělesnou vlhkost – jak dobře „dýchá“. Při sportovních aktivitách, kdy se budete potit, je prodyšnost zásadní. Jinak se v bundě zapaříte jako v pláštěnce. Setkáte se s dvěma různými údaji.

  • MVTR měří, kolik vody propustí metr čtvereční látky za jeden den. Jednotkou je g/m2/24 hod. Čím vyšší hodnota, tím je materiál prodyšnější.
  • RET v jednotce Pa/W udává odpor kladený látkou při prostupu vodní páry. Zde jsou naopak prodyšnější nižší hodnoty.

Častěji narazíte na údaj MVTR, přestože u něj kvůli nejednotným podmínkám při měření hrozí větší zkreslení. Naprosté minimum na hranici únosnosti tvoří prodyšnost 4 000 g/m2/24 hod. (cca RET 20). Lepší prodyšnosti se dočkáte u modelů s 6 000–15 000 g/m2/24 hod. (RET 6–13). Při běžném využití si vystačíte s hodnotami uprostřed tohoto rozmezí. Pro náročnější sportování hledejte ještě prodyšnější bundy.

Další parametry a drobnosti

Následující parametry pravděpodobně nebudou při výběru stěžejní. Mohou vám ale pomoci, pokud váháte mezi srovnatelnými modely.

  • Hmotnost – Plánujete zimní bundu nosit v batohu? Pak si ověřte její hmotnost. Promítají se do ní použité materiály, technologie, ale i počet kapes.
  • Kapsy – Ujasněte si, kolik kapes potřebujete a kde by ideálně měly být umístěné. Na jednu stranu je větší množství kapes lákavé, zároveň ale zvyšuje počet zipů a švů na bundě. Při jejich nedokonalém zpracování dáváte vodě více šancí k zatečení. Dvě venkovní kapsy a jedna vnitřní většinou postačí.
  • Kapuce – Je kapuce odnímatelná? Vejdete se do ní i s čepicí nebo helmou?

  • Větrací otvory – Pomáhají s prodyšností bundy. Najdete je typicky v podpaží a na dalších problematických místech.
  • Manžety – Zakončení rukávů, které zajistí lepší přilnutí k zápěstí. Manžety jsou často opatřené otvorem na palec.
  • Střih – Především při zkoušení sportovních bund si udělejte několik pohybů napodobujících danou aktivitu. Bunda vás v pohybu nesmí nijak omezovat.
  • Reflexní prvky – Pro lepší viditelnost v horších světelných podmínkách.

Jak o zimní bundu pečovat

Prát, či neprat? Na hamletovské dilema přenesené do světa zimních bund existuje jednoduchá odpověď – vždy se řiďte instrukcemi uvedenými na pracím štítku. Jen tak budete mít jistotu, že při praní nic nezkazíte. Při výrobě bund se využívá řada různých materiálů. Přístup k údržbě proto musí být individuální.

Vhodné většinou nejsou klasické prací prášky a aviváže, které mohou poškodit funkční vrstvy. Zpravidla se pro praní doporučují specializované produkty určené pro konkrétní materiály. S praním zimní bundy to příliš nepřehánějte, ať zbytečně nezkrátíte její životnost – praní 2 až 3krát do roka by mělo být dostačující. Po vyprání nezapomeňte obnovit nepromokavou vrstvu impregnací.

Ukázat zimní bundy

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků