Madlenka bojuje a sbírá medaile, Sportisimo pomáhá ponožkami

Daniel Černý

25.7.2023 • 4 min čtení ▸ 18 min videa

Magdalena Sailerová je velký bojovník. Mladá sportovkyně, které rodina a přátele říkají Madlenka, neměla po narození pozitivní vyhlídky. Navzdory diagnóze Downova syndromu však díky svému odhodlání a píli, společně s velkým úsilím rodičů Adriany a Milana, reprezentuje Českou republiku na vrcholných sportovních akcích pro mentálně postižené. A Madlenka si před sebe neklade malé cíle - za rok se chce zúčastnit paralympiády v Paříži. 

Tenis, atletika a alpské lyžování. Madlenka Sailerová je opravdu multisportovní talent. V tenise a atletice už se zúčastnila několika významných akcí po Evropě. 

Největší úspěchy posbírala na mistrovství světa v atletice v roce 2021 v polské Bydhošti. Konečný účet - jedna zlatá medaile za skok daleký, stříbro ve sprintu na 100 metrů a celkové stříbro z atletického trojboje, který se skládá právě ze zmiňovaných skoků, sprintu a navíc i vrhu koulí. Ve stejném roce k tomu získala i dvě zlaté medaile z mistrovství Evropy v tenisu, konkrétně v singlu a mix čtyřhře.

Velký zážitek byl i výlet do New Yorku, kde se Madlenka objevila na obří velkoplošné obrazovce na slavném Times Square v rámci osvětové akce, která má zvýšit povědomí společnosti o lidech s Downovým syndromem.

Těžké začátky

Pojďme se ale vrátit na úplný začátek. Predikce u dětí s Downovým syndromem v době narození Madlenky nebyla vůbec pozitivní. Děti jsou často dopředu považované za nevzdělatelné, je například úspěch, když se dokážou samy obléknout a najíst. I maminka Madlenky Adriana, původním povoláním zdravotní sestra, potvrzuje, že se jí v prvních chvílích zbořil svět.

S manželem Milanem dokonce dostali doporučení, aby dali Madlenku do ústavu, jinak se jim dost pravděpodobně rozpadne vztah. Tuto cestu ale zavrhli. 

S Downovým syndromem se pojí hypotonie svalů, která komplikuje rozvoj hrubé i jemné motoriky. Proto se Sailerovi vrhli na Vojtovu metodu cvičení a také orofaciální terapii, při níž se pracuje na zlepšení ovládání svalů v obličeji a oblasti pusy. 

Dost brzy však přidali do harmonogramu i různé sporty. Už ve dvou a půl letech stála Madlenka na lyžích, přidala také tenis a atletiku. Sport v jejím případě perfektně působí nejen na pohybový rozvoj, ale daleko lépe se díky němu socializuje a nachází nové kamarády. 

Postupně se ze sportování s rodiči vyvinula vášeň, do níž celá rodina investuje hodně času i financí. Madlenka přešla k profesionálním trenérům a sportu se věnuje naplno. A jak už bylo zmíněno, úsilí nese svoje ovoce. Zlatá placka z mistrovství světa, to už je něco!

Global Games ve Vichy a dál… Paříž 2024?

Letos v červnu se Madlenka zúčastnila Global Games ve francouzském Vichy. Jde o světovou akci pro intelektuálně znevýhodněné sportovce, kteří se neúčastní paralympijských her. Soutěží se například v atletice, tenisu, basketbalu, cyklistice a dalších sportech. 

K účasti na hrách přispělo Madlence i Sportisimo. Nakonec nastoupila ve sprintu na 100 a 200 metrů, kde obsadila 7. a 8. místo. Bohužel se nakonec nepředstavila na tenisových kurtech, protože se v dané kategorii nikdo kromě ní do turnaje nepřihlásil. I tak ale šlo o nezapomenutelný zážitek.

A jaké cíle má před sebou Madlenka dál? Velkým snem je účast na paralympiádě, ideálně už na té, která se uskuteční za rok v Paříži. Bohužel, sportovci s Downovým syndromem, navzdory faktu, že jde o jedno z nejrozšířenějších postižení, nemají vlastní paralympijskou kategorii. 

Jediné, co jim zbývá, je zkusit se kvalifikovat v kategorii S14 pro intelektuálně postižené sportovce, v níž však mají velkou nevýhodu kvůli tělesnému postižení. Půjde ještě o dlouhou cestu, Madlenka si ale žije svůj sen dál...

Co je lepší než pár ponožek? Tři ponožky!

U jednorázové podpory Madlenky ze strany Sportisima ale nezůstane. Smysluplné projekty, které vedou k aktivnímu sportovnímu životu, chceme podporovat dlouhodobě. Proto jsme vytvořili speciální sérii ponožek

Možná už jste zaznamenali, že existuje Světový den Downova syndromu, kdy se nošením rozdílných ponožek vyjadřuje podpora lidem s tímto postižením. Den připadá symbolicky na 21. 3., protože Downův syndrom je způsobený trizomií - ztrojením - na 21. chromozomu. A proč zrovna rozdílné ponožky? Jednoduché. Když dáte pár ponožek patami k sobě, tvarem připomínají chromozom X. Odlišnost odkazuje právě na chromozomovou odchylku. 

Sportisimo tedy nově spouští prodej veselých ponožek, kdy nedostanete jen pár, ale hned tři ponožky v jednom balíčku. Samozřejmě jde znovu o symboliku ke ztrojení chromozomu u lidí s Downovým syndromem, ale má to navíc praktickou výhodu. Pokud vám pračka jednu “sežere”, nemusíte se bát žádného lichožrouta, ale zkrátka budete mít jednu záložní ponožku na doplnění páru. A to už se vyplatí! 

Celá částka za zakoupení ponožek pak jde přímo na podporu sportovní kariéry Madlenky Sailerové. Až jednou třeba bude stát na paralympijských stupních vítězů, tak jí nezapomeňte kouknout na ponožky. :) 

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista