Když padají hvězdy. Kam vyrazit na pozorování Perseid?

Petr Pohůdka

10.8.2023 • 4 min čtení

Chcete vidět, jak padají hvězdy? Ideální podmínky na vás čekají v noci z 12. na 13. srpna. Na obloze totiž budou opět k vidění Perseidy. Kde oblíbenou noční podívanou sledovat?

Věty o padajících hvězdách sice zlidověly, ale jsou značně nepřesné. Jev, který na obloze tak rádi sledujeme, nemá s hvězdami nic společného. Ve skutečnosti se jedná o meteorický roj. V činnosti je každoročně od 17. července do 24. srpna. Nejvyšší aktivita nastává okolo 12. srpna, kdy bývá k vidění až 70 meteorů za hodinu – především mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní.

Meteory při pozorování ze Země zdánlivě vylétají ze souhvězdí Perseus, proto se padající hvězdy začaly označovat jako Perseidy. Setkáte se také s označením slzy svatého Vavřince. Tento název odkazuje na umučení římského duchovního, k němuž došlo 10. srpna roku 258. Po popravě svatého Vavřince totiž lidé na obloze viděli padající „třpytivé slzy“.

Na Perseidy se vydejte ideálně mimo město

Vrchol meteorického roje letos nastává v noci z 12. na 13. srpna. Pokud se vám tento termín nehodí, zkuste vyrazit o den dříve nebo později. Podmínky by měly být lepší než loni. V uplynulém roce narušoval sledování Perseid Měsíc v úplňku. Vidět tak byly pouze jasnější meteory. Problémy při pozorování padajících hvězd může přinést snad jen zatažená obloha.

Perseidy uvidíte pouhým okem, dalekohled není potřeba. Nejvhodnější místa pro sledování „nebeské televize“ se nachází mimo město, kde vás neruší světelný smog. Pokud preferujete setrvání ve městě, zvažte návštěvu místních hvězdáren a planetárií. V tomto období se zde často konají tematicky zaměřené akce.

Kam letos vyrazit na Perseidy? Připravili jsme pro vás několik tipů.

Hvězdárna Žebrák

V Praze či Plzni vám pozorování noční oblohy bude komplikovat světelný smog. Obyvatelé těchto měst a okolí ale mohou vyrazit do nedaleké obce Žebrák. Místní hvězdárna u příležitosti pozorování Perseid tradičně pořádá doprovodný program. Jeho součástí je koncert Michala Šindeláře, autora písně Hořely, padaly hvězdy.

Z návštěvy hvězdárny snadno uděláte celodenní rodinný výlet. Zastavit se můžete například na hradech Žebrák a Točník. V dojezdové vzdálenosti leží také Křivoklát.

Planetárium Ostrava

Ostravské planetárium pořádá akci Perseidy 2023. Jde o tematický večer spojený s přednáškou, projekcí a následným pozorováním noční oblohy. K dispozici budou lehátka, případně si s sebou můžete vzít vlastní karimatku a spacák. Program probíhá od 20:00 do 01:00.

Táborsko

Jihočeši mohou využít pozvánku Městské knihovny Tábor, která na večer 12. srpna připravila pozorování Perseid v lokalitě Tábor – Náchod poblíž mostu „Pětimostí“ za Malým Jordánem. Sraz zájemců je naplánován na 21:00 na autobusové zastávce Tábor – Náchod. Před sledováním noční oblohy si v Táboře můžete projít krásné historické centrum nebo navštívit Husitské muzeum.

Valašské Meziříčí

Pozorování s doprovodným výkladem můžete navštívit v areálu Hvězdárny Valašské Meziříčí. Program začíná 12. srpna v 21:30. S sebou si přineste karimatku či jinou podložku, na které můžete padající hvězdy pozorovat vleže. V případě nepříznivého počasí bude akce zrušena.

Oblasti tmavé oblohy

Jedno z nejvhodnějších míst pro sledování Perseid v ČR představují Jizerské hory. Na česko-polské hranici v roce 2009 vznikla Jizerská oblast tmavé oblohy. Jde o území s nízkou úrovní světelného znečištění. Zatímco ve městech můžete při běžné viditelnosti spatřit řádově desítky hvězd, zde jich uvidíte až tisíce. Jizerská oblast tmavé oblohy se rozkládá na 75 km2, na české straně zahrnuje například Martinské údolí či osadu Jizerka.

V České republice najdete ještě dvě další podobné oblasti. V Moravskoslezském kraji v okolí obce Staré Hamry se nachází Beskydská oblast tmavé oblohy. Na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje leží Manětínská oblast tmavé oblohy. Například v Manětínské oblasti se letos konají dvě různé akce spojené s pozorováním Perseid – jedna přímo v Manětíně, druhá v Lukové.

Nacházíte se v době vrcholu meteorického roje na Slovensku? Také naši východní sousedé mají na svém území několik míst s minimálním světelným znečištěním. Zavítat můžete třeba do Národního parku Poloniny nebo pohoří Velká Fatra.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování