Asics Gel-Pulse 14: Komfortní objemovky pro stovky kilometrů

Ondřej Chour

3.10.2023 • 2 min čtení ▸ 3 min videa

Řada běžeckých bot od Asics s názvem Gel-Pulse je typická svým výborným komfortem. Jde totiž o ryze objemovou obuv, ve které naběháte stovky a možná tisíce kilometrů. A ani čtrnáctý model z této série nezůstal za očekáváním.

A co může za zmiňovaný komfort u posledního modelu zmiňované řady, konkrétně Asics Gel-Pulse 14? Výborné je výrazné polstrování v oblasti paty a kotníku, což je super právě pro delší běhy. Co ale posouvá nový pár běžeckých bot na vyšší úroveň, je prodyšný a měkký žakárový svršek, který lépe padne na chodidlo, i zvýšený tvarovaný opatek příjemný pro achilovku. Ten by měl být odolnější proti opotřebení a navíc dobře rozprostře tlak materiálu

Pohodlí vychází také z dostatku prostoru v botě. Zásadní roli hraje ale samozřejmě i tlumení. V zadní části pod patou se o něj stará ikonický gel, jenž se ještě více než na rovinkách projeví při sebězích z kopce, kde se nejvíc dopadá na paty. V přední části je pak pěna Aplifoam, která zajistí kompromis mezi odolností a kvalitním pohlcením otřesů. K tlumení se přidává i stélka Ortholite, která navíc díky vytvarování přidá i na stabilitě chodidla.

Objemové boty musí spolknout opravdu pořádnou dávku kilometrů, důležitá je tedy i odolná podešev, což má na starosti guma Ahar. Celkově je bota velmi stabilní i v mírném terénu, má příjemný přechod od dopadu po odraz, noha je v ní jako v pověstné bavlnce. Ani při utažení tkaniček nikde neškrtí. 

Hlavní je pohodlí běžce a jeho nohou, takže se úplně neřeší každý gram navíc, co se týče tlumení a polstrování. Přeci jen jde o čistokrevné objemovky a jakýkoliv problém by se s narůstající odběhanou vzdáleností jen zhoršoval. Pozitivní je, že některé části bot jsou vyrobené z recyklovaných materiálů.

Ukázat Asics Gel-Pulse 14 - pánskéUkázat Asics Gel-Pulse 14 - dámské

Líbil se článek?

Ondřej Chour

Běžecký nadšenec a závodník, specialista Sportisima na běžecké boty a další vybavení