Takešiho hrad: Návrat japonské legendy

Petr Pohůdka

24.10.2023 • 4 min čtení ▸ 8 min videa

Vzpomínáte na rozjařené Japonce padající na různorodých překážkách do vody nebo bahna? Televizní soutěž Takešiho hrad si v Česku na začátku milénia získala řadu fanoušků. Chcete zavzpomínat na staré časy a zjistit, jak po mnoha letech funguje opevnění legendárního hradu? Na Prime Video naladíte novou sérii.

Pamatujete, když v televizi vysílali Dallas, Vražedné pobřeží nebo Strážce vesmíru? Pokud ano, mohli byste si vybavit i Takešiho hrad. Spolu s tamagoči (mladší ročníky ať zagooglí) šlo pro mnohé z nás o první setkání s japonskou kulturou a zábavou.

Nostalgie devadesátek a nového milénia

O co v soutěži vlastně šlo? Hrabě Takeši opevnil svůj hrad, aby se k němu nikdo nedostal. Soutěžící se ale nastražené adrenalinové překážky přesto pokouší zdolat. Zhruba stovku odvážlivců vede na cestě k hradu generál Lee. Ti nejlepší se na závěr utkají se samotným vládcem hradu.

Překážky měly různou podobu – soutěžící museli přelézt kluzkou zeď, najít cestu z bludiště, přejít úzký most nad vodou nebo zvítězit v zápase sumó. Jindy se zase pokoušeli ustát náraz koule v převleku za kuželku či prorazit dveře (z nichž některé ale prorazit nešly). Zkrátka všechny úkoly byly vymyšlené tak, aby se soutěžící i diváci pobavili a zasportovali si. Na následujícím videu se můžete přesvědčit sami.

Scénky jak z jiného světa

Uspět v soutěži bylo náročné a za celou dobu vysílání se to podařilo jen několika zúčastněným. Ti se dočkali finanční odměny v hodnotě milionu japonských jenů, což odpovídalo zhruba 150 tisícům korun.

Na soutěžících ale bylo vidět, že o peníze zde v první řadě nejde. Do Takešiho hradu se přihlašovaly i starší nebo fyzicky méně zdatné osoby s mizivou šancí na úspěch. Stejně jako ostatní se smíchem padaly do bahna a nechávaly se všemožně otloukat. Na rozdíl od dalších podobných pořadů jako Pevnost Boyard či Drtivá porážka byl Takešiho hrad zaměřený spíše na humor a zábavu než na výkon sportovců.

I z těchto důvodů soutěž působila v českém prostředí poměrně netradičně. Chování lidí bylo v mnoha situacích zcela odlišné než v Česku, což k popularitě pořadu nejspíš přispělo. Nutno ale dodat, že Takešiho hrad zdaleka nebyl úspěšný jen u nás – vysílal se ve více než 150 zemích po celém světě. Často s vtipným komentářem či dabingem, který nijak nesouvisel s tím, co postavy skutečně říkaly.

Hradu vládne slavný Takeši Kitano

Řada z nás má Takešiho hrad zařazený do devadesátých let, ale minimálně v Česku se pořad s touto dekádou v podstatě minul. Japonská soutěž se u nás poprvé vysílala až v roce 2003 na dnes neexistující stanici TV3. Pokud jste naladili německou DSF, mohli jste se na bláznivé kousky Japonců dívat již v roce 1999.

Původně měl Takešiho hrad čtyři řady, v rámci kterých bylo v letech 1986–1990 natočeno více než 130 epizod. Od té doby se seriál dočkal několika lokálních verzí. K těm nejúspěšnějším patřila ta britská z let 2002–2004. V roli vypravěče ji komentoval Craig Charles, herec známý díky roli Davea Listera v sitcomu Červený trpaslík. Epizody v ČR uvedla Prima Cool.

Vládcem Takešiho hradu není nikdo jiný než Takeši Kitano vystupující také pod pseudonymem Beat Takeši. Všestranný japonský umělec je známý především jako herec, scénárista a režisér. Jeho filmy získaly řadu mezinárodních ocenění včetně Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách.

Kultovní pořad ožívá na Prime Video

Chybí vám nevšední japonský humor a nekontrolované pády soutěžících? Pak už nemusíte sledovat starší epizody a sestřihy na YouTube. Znovuzrození Takešiho hradu si vzala na starost streamovací platforma Amazon Prime Video. V letošním roce uvedla zcela nové díly, které vznikly v původních lokacích nedaleko Jokohamy.

Tvůrci chtějí bláznivou show představit i generacím, které starší epizody nepamatují. Některé hry a překážky proto zůstávají stejné nebo jen mírně upravené. Celkové zpracování je vzhledem k technologickému pokroku pochopitelně modernější, ale jinak by se dalo říct, že je vše při starém.

Chybět nemůže ani Beat Takeši, kterému bylo v době natáčení již 76 let. V jeho obranné armádě přibylo několik nových bojovníků, například slavní japonští wrestleři Togi Makabe a Tomoaki Honma. V roli vůdce útočných sil se objevuje německo-japonský herec Subaru Kimura. Na Prime Video zatím najdete prvních osm epizod pořadu. Jak vypadá Takešiho hrad v novém kabátu zjistíte v oficiálním traileru výše.

Zdroj: Prime Video

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování