Animovaná NHL: Jak nalákat děti ke sledování sportu?

Petr Pohůdka

10.10.2023 • 4 min čtení ▸ 18 min videa

V úterý 10. října startuje v zámoří nová sezona hokejové NHL. Animovaný zápas, který zpestřil loňský ročník, zatím na programu není. Přesto sezona 2023/24 nabízí několik lákadel. Patří mezi ně například Global Series ve Švédsku nebo zápasy pod širým nebem.

První zápas sezony 2023/24 se odehraje 10. října 2023 v Las Vegas. Domácí Golden Knights přivítají Seattle Kraken. Součástí programu bude slavnostní ceremoniál připomínající loňský triumf týmu z Las Vegas a zisk historicky prvního Stanley Cupu.

Ve stejný den se odehrají ještě další dva zápasy. Střetnou se v nich Tampa Bay s Nashvillem a Chicago s Pittsburghem. Každý tým čeká v základní části NHL celkem 82 zápasů. Nejlepší celky postoupí do následného play-off, v němž se utkají o Stanley Cup. Vítěze ročníku se dozvíme tradičně v červnu.

Vybavit se k fandění

NHL trápí nižší sledovanost

Zatímco v ČR je hokej ve středu zájmu a i NHL se u nás těší velké popularitě, za mořem musí tento sport o své místo na slunci pořádně bojovat. Místní diváci totiž často upřednostňují americký fotbal, basketbal nebo baseball.

Televizní stanice ESPN a TNT, které NHL vysílají, v loňském roce zaznamenaly výrazný pokles sledovanosti. V únoru stanice uvedly, že hokejové zápasy sleduje v průměru 373 tisíc diváků – zhruba o 100 tisíc méně než v předešlém roce. Nízkou sledovanost vykazují především zápasy startující dříve kvůli evropskému publiku nebo utkání hraná paralelně s americkým fotbalem.

Animovaný zápas aneb výchova nových diváků

Představitelé NHL si tento problém moc dobře uvědomují a snaží se s ním bojovat. Jednou z cest je zaměření na nejmladší diváky. Cíl je jednoduchý – zaujmout děti dříve, než se to podaří americkému fotbalu či basketbalu. Velmi zajímavým příkladem této strategie je animovaný zápas, který NHL ve spolupráci s ESPN a Disney Channel zrealizovala v loňské sezoně.

Říkáte si, že animovaných hokejových zápasů je na YouTube celá řada? Tenhle ale na rozdíl od nich nebyl smyšlený. NHL se podařilo v reálném čase odvysílat zápas mezi New York Rangers a Washington Capitals. Jen v něm místo hokejistů bruslily postavičky ze seriálu Big City Greens (Greenovi ve velkoměstě). Dění na animovaném ledě přesně odpovídalo tomu, co se v danou chvíli odehrávalo na skutečném kluzišti v newyorské hale.

Jak je to možné? Všichni hráči v NHL mají ve svých bruslích speciální čipy, které sledují jejich pohyb. Stejný čip je umístěný také v puku. Údaje pořízené čipy běžně slouží k vytváření detailních statistik. Za pomoci moderních technologií se ale dají využít i jinak. Jak vypadal výsledek? Podívejte se na nejdůležitější momenty animovaného zápasu.

Ostatní sporty nezůstávají pozadu

Jak reagovali diváci? Účel se rozhodně podařilo splnit, zápas na sebe strhl velkou pozornost. V USA ho sledoval téměř milion diváků, z toho zhruba pětina v animované verzi na Disney Channel. Průměrný věk dětských diváků se pohyboval okolo 13 let. Hokej přitom v Americe za normálních okolností sledují osoby s věkovým průměrem 52 let. Přibližně 58 % diváků Disney Channel navíc tvořily dívky. Běžně ženy představují 37 % publika.

V podobném duchu se snažil dětské diváky nalákat americký fotbal. Na začátku měsíce běžel na ESPN+ and Disney+ animovaný přenos ze zápasu NFL mezi týmy Atlanta Falcons a Jacksonville Jaguars. Utkání bylo tentokrát přeneseno do světa filmů Toy Story a odehrálo se v Andyho pokoji – podobně jako první tři filmy série.

NHL zaujme cestami do světa a venkovními zápasy

Další animovaný zápas NHL zatím naplánovaný není, přesto sezona 2023/24 přinese řadu zajímavých událostí. K těm hlavním patří tradiční Global Series, tedy utkání pořádaná mimo severoamerický kontinent.

V roce 2022 se dočkala Praha, kde se střetly týmy San Jose Sharks a Nashville Predators. Letos celky z NHL zavítají do švédského Stockholmu. V plánu jsou celkem čtyři zápasy, které obstarají Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Minnesota Wild a Ottawa Senators. Zajímavým zpestřením letošní sezony byla přípravná utkání v australském Melbourne. Hostila je Rod Laver Arena, dějiště tenisového Australian Open.

Velkým lákadlem jsou také zápasy pod širým nebem. Těšit se můžete na říjnové Heritage Classic mezi Edmontonem a Calgary, novoroční zápas mezi Seattlem a Vegas Golden Knights nebo na únorové zápasy v MetLife Stadium, kde se běžně hraje americký fotbal. Utkají se zde New Jersey Devils s Philadelphia Flyers a o den později v newyorském derby Rangers a Islanders.

Vybavit se k fandění

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování